Hogyan válasszunk megfelelő kefét a macskánk számára?

Hogyan válasszunk megfelelő kefét a macskánk számára?

Tartalomjegyzék

A macskák világában nem létezik olyan kefe, amely megfelelő lenne minden szőrtípusra. Minden kefének megvan a maga kis funkciója külön szőr, életév és fajta szerint. Hogyan keresgéljünk és mi szerint, ebben a nagy kínálatban?

Sörtés kefék

Ideális választás valamennyi macska számára. Léteznek úgymond kemény és puha kefét, melyek a sörték keménységében különböznek egymástól.

Puha kefék:

  • finom gumi, esetleg műanyag sörtékkel ellátott kefe,
  • a sörték feje tömpe, gyakran kis gombostűkre emlékeztetnek,
  • gyengéden bontják a gubancos szőrt és masszírozzak a bőrt,
  • nem távolít el sok szőrt,
  • ideálisak a rövid szőrű macskák számára.

mäkka_kefa_pre_macky_abc-zoo_1.jpg

Kemény kefék:

  • finom drótból, esetleg műanyag sörtékből készült kefék,
  • szétbontják az összegabalyodott szőrt,
  • összegyűjtik a laza szőrt,
  • ideális hosszú és sűrű szőrzettel rendelkező macskák számára.

tvrda_kefa_pre_macky_abc-zoo.jpg

Kétoldalas kefék

Két oldaluk van, különböző típusú sörtékkel. Gyakran puha és kemény sörték, amelyek a kettő kombinációját alkotják. A puha oldal a bőr masszírozására és a szőrzet gyors kioldására szolgál. A kemény oldal megfogja és összegyűjti a laza szőrt. Úgymond 2 az 1 – ben.

obojstranna_kefa_pre_macky_abc-zoo.jpg

Fésűk és kibontó fésűk

Megelőzik a gubancolódást és hozzájárulnak az egészséges vérkeringéshez.

Fésűk:

  • hosszú, vékony fogakkal vannak ellátva, melyek egészen a macska bőréig hatolnak,
  • rövidszőrű macskáknál ideális, ha olyan fésűt használunk, melyek fogai messzebb állnak egymástól,
  • hosszúszőrű macskáknál ideális, ha olyan fésűt használunk, melyek fogai közelebb állnak egymáshoz,
  • a legellenállóbbak a fém fogakkal ellátott fésűk, viszont irritálhatják a macska bőrét,
  • a bőr megkímélése szempontjából a műanyag és fa fogas fésűk a legkíméletesebbek, és méghozzá antisztatikus is.

hreben_pre_macky_abc-zoo.jpg

Kibontó fésűk:

  • fém fogakkal vannak ellátva, melyek kiválóan alkalmasak a szűrű és hosszú szőrzet kibogozására,
  • az enyhén összegabalyodott szőrzethez elegendőek az egysorú kibontó fésűk,
  • az erősen összegabalyodott szőrzethez ajánlott kétsorú kibontó fésűt használni,
  • kényesebb kezelést igényelnek.

rozcesavac_pre_macky_abc-zoo.jpg

Szőreltávolító kesztyűk

Hatékony eszköz a laza szőrszálak eltávolítására és a finom gubancok szétfésülésére. Kiváló megoldás az olyan macskák számára, melyek rajonganak az emberi érintésért és szeretik, ha simogatják őket. Amennyiben a macska szereti az emberi érintést, a kesztyű és az ezzel való ápolás akár nyugtató hatású is lehet.

A kesztyű egyik, akár mindkét oldalán kis műanyag, gumis, vagy fém fogak találhatóak. A puha fogakkal rendelkező kesztyűk alkalmasak rövid szőrű macskák szőrzetének ápolására.

A keményebb, azaz fém fogakkal ellátott kesztyűk pedig a hosszúszőrű macskáknak megfelelőek. Ezek a kesztyűk nem biztosítanak elegendő hatékonyságot hosszú és sűrű szőrzettel rendelkező macskák számára.

 

rukavica_na_vycesavanie_pre_macky_abc-zoo.jpg

Masszázs kefék

A bőr masszírozására és az egészséges szőrzet fenntartására alkalmasak. Javítják a természetes faggyútermelést és hatékonyan gyűjtik össze a laza szőrt.

Léteznek kemény végű műanyag masszázskefék és puha hegyű szilikon kefék. A kemény kefék megfelelőek a hosszú és vastag szőrű macskáknak és a puha kefék hatékonyak a rövidszőrű macskáknak.

 

masazna_kefa_pre_macky_abc-zoo.jpg

Szőrvágók

Speciális formájú, éles pengével rendelkeznek,így könnyen eltávolítják a nemkívánatos szőrcsomókat.

Választható belőle, egy, esetleg több pengés forma is. Az egypengés változattal könnyen hozzáférni makacsabb területekhez is, és a többpengés változat ideális nagyobb felületekhez és a makacsabb csomókhoz.

A rövidszőrű macskáknál érdemes olyan szőrvágót választani, amelynek gyengébbek / finomabbak a metszetei. Hosszúszőrű macskáknál ideális választás a vastag fogú szőrvágó.

 

prerezavac_srsti_pre_macky_abc-zoo.jpg

Furminator

Ez egy igen hatékony kellék a levedlett szőrszálak és az aljszőrzet eltávolítására. Az elhullajtott szőrszálak akár 90% - at eltávolítja. Nagyon fontos, hogy a megfelelő Furminator kefét válasszuk ki kedvencük szőrzetének ápolására.

A nem megfelelő termék akár meg is sértheti az állat szőrzetét és bőrét. Az intenzív hatékonysága miatt, a Furminator kefék és szőreltávolító kellékek nem ajánlottak rövid szőrű és érzékeny bőrrel rendelkező macskafajtáknak.

 

furminator_pre_macky_abc-zoo.jpg

4 Tipp, hogyan fésüljük a macskák szőrzetét

  1. A macska szőrét mindig a növés irányba fésüljük.
  2. Csak gyengéden, nem szabad erővel fésülni.
  3. Amennyiben a macska idősebb félénk és hamar meg ilyed, inkább használjunk kifésülő kesztyűt, esetleg egy gyengéd kefét.
  4. A fésülés és a szőrápolás legyen megszokott, tekintse a macska ezt egy mindennapos rituálénak. Társítsuk a fésülést „boldog” dolgokkal, mint például a jutalomfalatok. A szőrápolás sosem legyen egy hosszú folyamat, elegendő 5-10 perc.

Hogyan ápoljuk otthon a macskánk szőrzetét?

vedlés a macskáknál kezdődik, de biztosan nem náluk végződik. A szőrszálak a vedlés időszakában mindent beborítanak. Megtalálhatóak a ruháinkon, a kanapén, a szőnyegen és szerte a padlón.

A háztartásokban, ahol háziállat él, pontosan ezért nem hiányozhatnak a kellékek, melyek segítenek nekünk megbirkózni a szőrszálak eltávolításával. Ami a legfontosabb és legalapvetőbb kellék, az a szőreltávolító tapadó henger. Könnyen eltávolíthatóak vele a nemkívánatos szőrszálak a kanapéról és a ruhánkról is.

odchlpovacia_rolka_pre_macky_abc-zoo_1.jpg

Praktikus megoldást biztosítanak az egyes szőrgyűjtő termékek, melyek eltávolítható tartállyal vannak felszerelve. A tartály kiürítése után ezek a készülékek újra használhatóak.

zberac_chlpov_pre_macky_abc-zoo_1.jpg

Fontos nem megfeledkezni a kaparófák, macskaágyak és fekhelyek felületéről is eltávolítani az elhullajtott szőrszálakat. Meg fogsz lepődni mennyi szőr gyűlik össze ezeken a felületeken.