Milyen rágcsálót válasszunk háziállatnak?

Milyen rágcsálót válasszunk háziállatnak?

Tartalomjegyzék

A rágcsáló kiválasztása nem könnyű feladat. Ezek a kis állatok teljesen tőled függenek, és napi gondozást igényelnek. Ráadásul, ha gyermekednek vásárolsz rágcsálót háziállatként, fel kell készülnöd arra, hogy a gondozás nagy részét te fogod átvenni.

  • Az említett állatok némelyike, mint például a nyúl, görény és a sün, hivatalosan a kisemlősök közé tartozik, és a rágcsáló megjelölés csupán ismertető jellegű.

Dzsungáriai törpehörcsög

Ha még nem nincs tapasztalatod a rágcsálók tartásával, a hörcsög tökéletes választás számodra. Könnyen kezelhető háziállat, általában gyorsan megbarátkozik, és hagyja, hogy foglalkozz vele. A hörcsögök élettartalma viszonylag nagyon rövid, 1-3 év. Játékos természetük miatt hamar szerethető családtaggá válnak. Azonban éjszakai élőlény, ezért gondold át, hova helyezd el a ketrecét, hogy ne ébresszen fel éjjel. A hörcsögöket sem szabad együtt tartani, különösen, ha hímek.

skrecok_dzungarsky_2.png

Egér

Az egerek a legkisebb háziállatok közé tartoznak, élettartalmuk körülbelül 1,5-2 év. Arról is ismertek, hogy könnyen és gyorsan el tudnak szökni. Nincs kulcscsontjuk, így könnyebben át tudnak furakodni kisebb helyeken, mint a nagyobb rágcsálók, például a hörcsögök. Többnyire éjszaka aktívak. Ha fiatal koruktól kezdve jól szocializálják őket, és óvatosan bánnak velük, barátságosak és könnyen kezelhetőek.

mys_2.png

Patkány

A patkányok szociálisak és párban vagy azonos nemű csoportokban élnek. Valamivel tovább élnek, mint az egerek, 2-3 évig. Nagyobbak és könnyebben kezelhetők, mint egyes kisebb rágcsálók, ritkán harapnak, és gyakran erősen kötődnek gazdájukhoz. A patkányok nagyobb ketrecet és több figyelmet igényelnek, mint a kisebb rágcsálók, nagyon intelligensek, és képesek megtanulni néhány trükköt. Az egerek és a patkányok hátránya, hogy vizeletük erősebb szagú, ami miatt gyakrabban kell tisztítani és cserélni az almot.

potkan_2.png

Tengerimalac

Méretük és szelíd természetük miatt a tengerimalacok nagyon népszerűek. Ritkán harapnak, szelídek, nem agresszívek és érzékenyek. A tengerimalacok társas állatok, és szükségük van az emberrel vagy más tengerimalacokkal való interakcióra és szociális kapcsolatra, ezért jól érzik magukat párban vagy azonos nemű csoportokban. Ideális körülmények között és jó gondozás mellett átlagosan 5-8 évig élhetnek.

morca_2.png

Futóegér

A futóegerek nagyon barátságos, kíváncsi, aktív és szórakoztató állatok, amelyek szeretnek mászni, ásni és harapdálni. Átlagos életkoruk 2-4 év. Kiváló háziállatok idősebb gyermekek és tinédzserek számára. Könnyen kezelhetőek. Mivel sivatagi állatok, nagyon alacsony a vízigényük. Alacsony vízigényük miatt csak kis mennyiségű vizeletet termelnek, így nincs olyan erős szaguk, mint például az egereknek.

pieskomil_2.png

Nyúl

A nyulak csodálatos háziállatok. Nagyon intelligensek, ezért több mentális stimulációt és helyet igényelnek. Sokféle nyúltípus közül választhatunk, a törpétől az óriásig. Élettartalmuk 8-12 év is lehet. Előnyük, hogy hozzászoktak ahhoz, hogy egy helyen teljesítsék szükségleteiket. A rendszeres állatorvosi ellenőrzés elengedhetetlen, mivel fogaikat és karmaikat nyírni kell. A nyulakat hathavonta be kell oltani pestis és myxomatózis ellen.

kralik_2.png

Csincsilla

Ezek a háziállatok természetes módon nagy csoportokban élnek. Előnyösebb, ha legalább párban tartjuk őket, a magányos csincsilla sok figyelmet igényel, és ennek hiánya sztereotip viselkedéshez vezethet. A csincsillák hajnalban és alkonyatkor aktívabbak, ezért előfordulhat, hogy napközben alszanak. Aktív állatok, amelyek akár 1,5 métert is képesek ugrani. Egy magas, többszintes ketrec megfelelő számukra, amely több lehetőséget biztosít számukra az ugrásra és a mászásra. Biztosítsunk nekik különféle rágójátékokat, hogy elfoglalják magukat, és élesíthessék egyre növekvő fogaikat.

cincila_2.png

Görény

A görények nagyon intelligens és társaságkedvelő állatok. Bár igénytelennek tűnnek, gyakran ugyanolyan gondozást igényelnek, mint egy macska vagy kutya. Átlagosan 5-7 évig élnek, de a legidősebb görény jelenlegi rekordja 14 év! Nagyon kíváncsi kis teremtmények. Mivel társas állatok, ha görényt fogadsz örökbe, fontold meg, hogy egy párt fogadsz örökbe, hogy ne legyenek magányosak. A görények nem alkalmasak kisgyermekes családok számára. Nagyon törékeny állatok, és könnyen megsérülhetnek, ha nem megfelelően bánnak velük, vagy ha elesnek. A görények húsevő állatok. Egerekkel, patkányokkal táplálkoznak, vagy speciális, kereskedelmi forgalomban kapható tápok kerültek kifejlesztésre számukra. Bár a görények természetüknél fogva tiszta állatok, pézsmaszagukról ismertek. Nem számít, hányszor fürdetjük meg a görényt, a szag soha nem tűnik el teljesen, és az ivartalanított görényeknél sokkal rosszabb. A macskákhoz hasonlóan szeretnek szundikálni, és általában napi 20 órát is alszanak. Amikor azonban nem alszanak, nagyon aktív és játékos háziállatok. A görényeket szopornyica és veszettség ellen be kell oltani.

fretka_2.png

Sünök

A sünök barátságosak és kíváncsiak. Csendesek, és ideális háziállatok a türelmes, csendes emberek számára. Napközben inkább alszanak, alkonyatkor és este aktívak. Megfelelő gondoskodás mellett a sün körülbelül 6 évig élhet. A sün étrendje főként rovarokból - lisztférgekből, bogarakból, tücskökből áll. Táplálékkiegészítésként kiváló minőségű, magas hústartalmú macskaeledelt kínálhatunk a sünnek. A sünök a természetben nagyon aktívak. Másznak, ásnak, úsznak, és éjszaka gyakran kilométereket gyalogolnak. Emiatt sünje tartási helyének elég nagynak kell lennie ahhoz, hogy természetes módon viselkedhessen.

jezko_2.png


Szerző: Antónia Barnová (University of Veterinary Medicine and Pharmacy)