5 trükk amellyel megvédheted a kertedet a kutyádtól

5 trükk amellyel megvédheted a kertedet a kutyádtól

Tartalomjegyzék

A kutyával való együttélés előnyeit nem kell bemutatnunk. Azonban néha megnehezítheti a szép és rendezett kert fenntartását. A kutya szaladgál, piszkít és előszeretettel ás, így kárt okozva a virágokban és a termésben.

A szenvedélyes kertészeknek nemcsak a palántákat és zöldségeket kell óvniuk, de kutyájukat is. Változatos növényvilág esetén nagy a valószínűsége, hogy legalább egy közülük káros lehet a kutya számára. Ilyenek például a tiszafa, nárcisz, tulipán, aranyeső, gyöngyvirág és kankalin.

Pes_na_podložke_(2).jpg

Ha olyan módszereket keresel, melyekkel megóvhatod kutyád egészségét és egyben kertedet épségét, jó helyen jársz.  Íme itt 5 alapvető tanács:

1. Kerítés használata

Az egyik legegyszerűbb módszer elkeríteni a veszélyzónákat. Általában elegendő egy egyszerű, a kutyával azonos magasságú kerítés, mely vizuális és fizikai akadályként működik. A kerítés előnye, hogy védelmet nyújthat olyan élőlényekkel szemben is, akik szívesen lakmároznak növényeiden és zöldségeiden.

A kerítés lehet természetes is, tövises vagy szúrós növényekből. Próbálkozz például bogánccsal vagy rózsával.

Pes_na_podložke_(1).jpg
2. Csinálj neki saját ösvényt

Nem feltétlen kell szembeszállnod kutyád természetes ösztöneivel. Ha mindig ugyanazt az utat választja a kertben, vagy folyton ugyanarra a virágra pisil, nehéz lesz változtatni ezeken a kialakult szokásán.  Ha a kutyád úgy véli, hogy az a bizonyos virágszál az ő territóriumába tartozik, nem lesz könnyű meggyőzni az ellenkezőjéről. 

Ahelyett, hogy a teljes kertet tiltott területté nyilványítanád kutyád számára, hozz létre járatokat. Ez tökéletes megoldás, ha a kutyád szeret a közeledben lenni miközben te kertészkedsz. Kisebb kövek vagy téglák segítségével járatokat, kerülő utakat alakíthatsz neki, amelyek védelmet biztosítanak a virágok és palánták számára. Így ott lehet veled ő is a kertben, viszont rá lesz kényszerülve, hogy egy meghatározott útvonalon maradjon. 

Pes_na_podložke.jpg
3. Tereld el a kutyád figyelmét

A gödrök ásása gyakran az unalom jele a kutyánál. A játék, a séta vagy a labdázás azonban leköti a figyelmét. Mindannyian tapasztalhattuk már, hogy négylábú kedvencünk egy hosszú séta és egy kiadós lakoma után órákra elszundít.  Igaz lehet tehát a mondás, miszerint a boldog kutya kulcsa a kifárasztott kutya.

Az udvarról sem hiányozhatnak a játékai a figyelme lekötésére. Ha viszont nem szeretnéd kutyádat megfosztani az ásás örömétől, jelölj ki számára egy olyan területet, ahol azt gond nélkül megteheti. Egy homokozóhoz hasonló hely tökéletes erre, és kutyád sem a virágokban, sem a termésben nem tesz kárt. Ha hajlandó vagy elegendő időt szánni arra, hogy megtanítsd kutyádat a neki kijelölt helyen ásni, jó eséllyel sikerül kompromisszumot kötni.

4. Tartsd távol különböző szagokkal

A kutyák igencsak kifinomult szaglással rendelkeznek. Az ember szaglásánál körülbelül 1000-10 000 000 x érzékenyebb (fajtától függően). Ha megillatozzuk a kertünkben nyíló rózsát, mi csak a virág illatát érezzük, míg kutyánk a rózsabokor mellett órákkal azelőtt elrepült madarat, valamint a talaj egyes összetevőit is és még  sok minden mást észlel. 

Ilyen jó szaglású kutya számára a kerti illatok rendkívül vonzóak lehetnek. Azonban ugyanúgy felerősödnek a kellemetlen szagok is. A kutya nem kedvelik a paprika, citrusfélék, kávézacc és ecet szagát. Ezeket az anyagokat permetezős flakon segítségével fújhatod a kívánt helyre.  Már egy kis mennyiség is elegendő ahhoz, hogy elriassza őt. Ha a kertben vagy virágágyásban használod ezeket az anyagokat, valószínűleg kerülni fogja őket. Mielőtt ezt a módszert alkalmaznád, bizonyosodj meg arról, hogy a permetező szer nem ártalmas sem a kutyád, sem a növényeid egészségére.


Pes_na_podložke_(3).jpg

5. Használj speciális készítményeket

Nagyon népszerűek például a vulkanikus kövek. Ezek a kutyák számára készültek, a sárga gyepfoltok megelőzése érdekében, melyeket a vizeletük okoz. A követ egyszerűen a kutya vizes táljába kell helyezni. Lényegében szűrőként működik, ugyanis eltávolítja a vízben található nitrátokat és ónt. A kutya így tisztább és egészségesebb vizet fogyaszthat. A legjobb eredmény érdekében ajánlott kéthavonta cserélni ezeket a köveket. Arra is ügyelni kell, hogy a kövekkel ellátott tál legyen a kutya egyetlen ivóvízforrása.

Egy másik megfelelő kertben használatos termék a kutyák és macskák távoltartására a gél alapú taszítószer. Egy csomag gél körülbelül 50 négyzetméternyi területre elegendő, és még az esőben is megőrzi hatékonyságát a kertben.