Hogyan etessünk helyesen egy öregedő – idős kutyát?

Hogyan etessünk helyesen egy öregedő – idős kutyát?

Tartalomjegyzék

Az öregedés része a kutya életének. A látható jelei általában a 7. életévükben mutatkoznak először, de ez többnyire a kutya fajtájától függ.

Kistermetű kutyák = 9-12 év között

Középtermetű kutyák = 7-10 év között

Nagytermetű kutyák = 5-8 év között

Az öregedés időszakában a kutyánál megfigyelhetőek fizikai és viselkedési változások, melyekre érdemes odafigyelni, mivel az idő múlásával felmerülhetnek bizonyos egészségi problémák.

A fent leírtak tekintetében érdemes az egyik legfontosabb dologgal kezdeni, ami nem más, mint a kutya étrendje.

Miért fontos a kutya étrendjét hozzáigazítani a kutya korához?

Az életkor hatással van mindenkire, nem kíméli a mi négylábú társainkat sem. Az idő elteltével változik a kinézetük, hamarabb elfáradnak és az izmok, csontok sem olyan megbízhatóak már mit egykor. A súlyuk ingázik és a tudatuk sem olyan már, mint valamikor.

Ezek az alapvető elváltozások, melyekre a legfőbb figyelmet kell fordítanunk.

1. Vitalitás

A kutya metabolizmusa lelassul, ezzel együtt csökken a fizikai aktivitása is. Ez azt jelenti, hogy a kutyának nincs szüksége annyi kalória bevitelre, min egykor. Erre különösen oda kell figyelni, máskülönben fennáll a túlsúly veszélye, ami negatívan befolyásolhatja az egészségét.

2. A táplálkozási igények változása

A kutya szervei sokkal lassabban dolgoznak, ezért fontos, hogy a bevitt táp legyen laktató és egyben könnyen emészthető. Ezzel megkönnyítjük a vese és az emésztőrendszer dolgát.

3. Mozgáskorlátozottság és az izomtömeg csökkenése

Az öreg kutyás nehezebben mozognak és lassabban reagálnak. Kopott ízületeik megmerevednek, izomtömegük lassan csökken. A kiválasztott tápnak támogatnia kell az ízületek egészségét.

4. Az immunrendszer változása

Az öregedéssel együtt gyengül a kutya immunrendszere is, amit nevezhetünk akár meghívásnak az egészségügyi problémák világába. Ezeket a problémákat sokszor a tápanyagok és vitaminok nem megfelelő arányának köszönhetjük.

5. A viselkedésben megfigyelhető változások

Az öreg kutyáknál gyakran megfigyelhető az eddig boldogan fogyasztott táp elutasítása, vagy a kevesebb folyadékbevitel. Ritkább esetekben megváltoznak a kutyák alvási szokásai is, ebben az esetben már komolyan kell venni az étrend módosítását, igazítását.

Milyen a megfelelő táp egy öregedő – idős kutya számára?

Az öreg kutyákat olyan táppal kell etetni, melyek teljes mértékben ellátják az igényeit.

Ezeknek a tápoknak a következő hozzávalókat kell tartalmazniuk:

Minőségi fehérjék

Hozzájárulnak az izmok felépítéséhez és fenntartásához. Ebben az esetben a mennyiség háttérbe szorul és a minőségre kell koncentrálni, mivel az idős kutyáknak már nincs szükségük nagy fehérjemennyiségre.

A nem minőségi fehérjék megterhelhetik a kutya veséjét. Az ajánlott fehérjéket a könnyen emészthető húsokból lehet kinyerni, mint például a csirke, bárány, pulyka hús, na és persze a hal.

Könnyen emészthető szénhidrátok

Minél könnyebben emészthető a kutya eledele, annál több energiát tud belőle kinyerni. Ajánlott ebben az esetben az édesburgonya, rizs, quinoa és a teljes kiőrlésű árpa. Az emésztőrendszert támogatják az olyan hozzávaló, mint: tök, sárgarépa, borsó és zeller.

Egészséges zsírok

A hal és lenmagolaj fontos omega – 3 és omega – 6 zsírsavakat tartalmaznak. Ezek az összetevők ápolják a bőrt, szőrzetet és csökkentik a gyulladást.

Vitaminok, ásványok és antioxidánsok

Ideális természetes vitaminforrást biztosítanak a gyümölcsök, melyek egyaránt antioxidánsként is szolgálnak. Ajánlott az alma, körte, valamint a banán is.

A zöldségek kiváló ásványianyag források. Ajánlott a sárgarépa, brokkoli és az uborka is.

Porcok és ízületek védelme

Itt főleg a glükózamin és a kondroitin fontos. Ezek az összetevők csökkentik a gyulladást és támogatják az ízületek egészségét.

Magas nedvességtartalom

Az idős kutyák kevesebb vizet fogyasztanak, ezért fontos az eledel magas nedvességtartalma.

Praktikák és tippek az idős kutyák etetéséhez

Az idős kutyáknál fontos a napi kétszeri etetés. A leglaktatóbb választás a szárazeledel, amelynél fontos a magas nedvességtartalom. Egy csészényi száraztápot Önts fel két csészényi vízzel.

Abban az esetben, ha a kutya nedves táppal van etetve egy idős kutya nem szükséges a víz pótlása, viszont gyakrabban okozhat problémát a fogak egészsége.

A száraztáp rágcsálásával ugyanis a kutyák saját maguk távolítják el a fogakon felgyülemlett lepedéket. Amennyiben a kutya nedves táppal van etetve, fontos, hogy mi, gazdák ápoljuk a kutyák fogait, esetleg szerezzünk be fogápoló rágó csontokat/ játékokat.

  • Egy jó tipp, ha az idős kutya elutasítja az eledelt: Az eledelt enyhén melegítsük meg, esetleg öntsük fel egy kis folyadékkal. Ajánlott etetéskor a kutya tálját feljebb emelni, hogy ne kelljen lehajolnia hozzá.

Amennyiben a kutya egészségügyi problémákkal küzd, fontos kikérni egy állatorvos véleményét és szükséges esetekben kitűzni egy bizonyos etetési útmutatót.

krmiva_pre_seniorov_v_specialnej_akcii_-_abczoo_HU.jpg