Miért ne vásároljunk olcsó kutyatápot a szupermarketekben?

Miért ne vásároljunk olcsó kutyatápot a szupermarketekben?

Tartalomjegyzék

A felelős kutyatenyésztő feladata, hogy biztosítsa, hogy négylábú barátja megfelelő táplálékhoz jusson. A jelenlegi széles választékban azonban több mint nehéz eligazodni.

A gyártók könnyen álcázzák a rossz minőségű összetevőket és tudatában vannak annak, hogy a jó csomagolás elad. Ha kecsegtető ajánlat társul hozzá, a szupermarketek polcairól könnyen az állattulajdonosok kosarába kerül az ilyen olcsó táp

Ha még soha nem gondolkodtál azon, hogy mit jelentenek pontosan a kutyatápok csomagolásán feltüntetett százalékos értékek, és miért olyan fontos odafigyelni rájuk, akkor itt a legfőbb ideje.

A kutyaeledel kiválasztásakor alapvető tudnivaló, hogy az összetevők százalékos arányuk szerint növekvő sorrendben vannak felsorolva.

Cats_1.jpg

1. Kulcsfontosságú a valós tápanyag érték

A tápok csomagolásán gyakran feltűnik a hús magas arányának jelzése. Ebben az esetben fontos tudni, hogy a friss hús akár 80%-a víz. A tápok előállítása során ezt a vizet dehidratálással távolítják el. Ez azt jelenti, hogy bár a csomagoláson magas friss hústömeg szerepel, ez valószínűleg nem felel meg a tápban lévő hús tényleges tömegének.

Valójában az olcsó szupermarketekben kapható tápok egyes gyártói szándékosan a friss hús vonzóbb arányát tüntetik fel a csomagoláson.  Itt is igaz, hogy a magas fehérje- vagy fehérjetartalom nem jelenti azt, hogy csak húsról van szó. Ez a tápban lévő összes - növényi és állati - fehérje összessége.

2. Az ár gyakran megfelel a minőségnek

Nem biztos, hogy a drágább élelmiszer mindig jobb, de a szupermarketekből származó nagyon olcsó eledelek gyakran sok gabonát és gyenge minőségű fehérjéből állnak. A gabonafélék keményítőt tartalmaznak, ami a kutyánál emésztési problémákhoz vezethet.

Cats_1.png

Ezenkívül az olcsóbb eledelek gyakran tartalmaznak olyan összetevőket, amelyeket a kutya egyáltalán nem tud megemészteni, például a búzában található glutént. Ezek az összetevők terhelik a kutya emésztőrendszerét, és olyan problémákat okoznak, mint a hányás, hasmenés vagy székrekedés.

Az ilyen eledelek nemkívánatos részei a különböző színezékek és mesterséges tartósítószerek is, amelyek a csomagoláson BHA, BHT vagy kálium-szorbát felirattal találhatók.

3. Óvakodj a félreérthető összetevők jelölésétől

A jó minőségű tápokon egyértelműen fel kell tüntetni, hogy mit tartalmaznak. Ha a gyártó olyan általános elnevezések mögé rejtőzik, mint a "csontliszt" vagy a "baromfifehérje", akkor lehet, hogy különböző maradékanyagok kombinációjáról van szó, amelyeket egyébként kidobnának.

Hasonlóképpen, az "állati és növényi származékként" címkézett termékek csak egy ügyes módja annak, hogy elrejtsék a hulladékot és a maradékokat, amelyek egyébként a hulladéklerakóban végeznék.

A legolcsóbb kutyatápok gyakran sok helyettesítő összetevőt és adalékanyagot tartalmaznak, amelyeknek szinte semmilyen tápértéke nincs (pl. cellulóz).

Ezek leggyakrabban hulladék alapanyagok, mint például szójamaradékok vagy fehérjekoncentrátumok, különböző állati melléktermékek, mint például őrölt csőr, karmok, vér vagy béltartalom. Szintén problémások a növénytermesztésből származó termékek, pl. a repce és a kukorica feldolgozásából származó maradékok.

Cats_(1)_1.png

4. A nyersfehérje nem minden

A címkén feltüntetett nyersfehérjék nemcsak állati fehérjéket, hanem növényi fehérjéket is tartalmaznak. A kutyák a húsalapú táplálkozáshoz alkalmazkodtak, ezért a növényi fehérje nem biztos, hogy olyan hatékony tápanyagforrás.

A számok ebben a témában mindent elárulnak - az olcsó tápok 30%-os fehérjetartalmából általában csak kb. 5% állati eredetű. Ráadásul 1 kg jó minőségű száraztáp előállításához akár 9 kg friss húsra is szükség van.

Egy ilyen egyszerű matematikai feladat után mindenki számára nyilvánvaló, hogy az olcsó és a jó minőségű eledel egyszerre csak mítosz

5. Hosszú távú költségek és jobb életminőség

A rossz minőségű táplálkozással összefüggő egészségügyi problémák a jövőben magasabb állatorvosi költségekhez vezethetnek. Bár a szupermarketben kapható legolcsóbb takarmány látszólag pénzt takarít meg, hosszú távon gazdaságilag kevésbé életképes megoldás.

Végső soron fontos megjegyezni, hogy a minőségi étrend befektetés a kutya jövőjébe és egészségébe. Kerüljük a legolcsóbb eledelt, és fektessünk be egy jó minőségű, kiegyensúlyozott eledelbe, hogy négylábú kedvencünkkel minél több egészségben megélt pillanatot tölthessünk együtt.