Ismered a kutyatápok összetevőit?

Ismered a kutyatápok összetevőit?

Tartalomjegyzék

A kutyaeledel összetétele kulcsfontosságú tényező, amely befolyásolja a kutya tápanyagellátását és egészségét. Ezért fontos tudni, hogy az egyes összetevők mit jelentenek, miért van rájuk szükség, és milyen értékeket kell elérniük.

Cats_(7).jpg

Fehérjék (proteinek)

Szerepe: A fehérje a kutya izmainak, szöveteinek és szerveinek kulcsfontosságú építőanyaga. A kutyáknak elegendő és kiegyensúlyozott fehérjebevitelre van szükségük a növekedéshez, a szövetek regenerálódásához és a test megfelelő működéséhez.

Amikor a fehérjék lebomlanak, aminosavakat képeznek, amelyek nélkülözhetetlenek a kutya szervezete számára. Elsősorban energiaforrásként szolgálnak. Ezeket a tápanyagokat a szervezet nem tudja előállítani, ezért táplálékkal kell biztosítani.

Az állati eredetű fehérjeforrások tartalmazzák a legtöbb esszenciális aminosavat. Ezzel szemben a növényi fehérjeforrások kisebb mennyiségű fehérjét tartalmaznak, és kevésbé emészthetőek is.

Ajánlott mennyiség: A táplálék mintegy 18-25%-a fehérjéből kell, hogy álljon. A pontos arány a kutya korától, méretétől és aktivitásától függ. A jelenlegi kutatások azt mutatják, hogy az étrendben lévő túlzott mennyiségű fehérje nem jár további előnyökkel. A maximális fehérjetartalom egyik korosztály esetében sem haladhatja meg a 30%-ot.

Cats_(5)_2.jpg

Zsírok

Szerepe: A zsír a legkoncentráltabb energiaforrás az étrendben (2,25-ször több kalória, mint a fehérje vagy a szénhidrátok).

A zsírnak számos más pótolhatatlan szerepe van a szervezetben, például a vitaminok felszívódása. Egy másik fontos szerepe, hogy ellátja a szervezetet esszenciális zsírsavakkal, amelyek segítik a gyulladás csökkentését. Emellett hozzájárulnak az egészséges bőr és szőrzet fenntartásához. Ezek főként omega-3 és omega-6 zsírsavak.

A kutyáknak megfelelő mennyiségű zsírra van szükségük, de a túlzott fogyasztás túlsúlyhoz vezethet. A kutyák elhízásának veszélyéről a cikkben olvashatsz.

Ajánlott mennyiség: felnőtt kutyáknak legalább 5,5%-os, kölyökkutyáknak és vemhes vagy szoptató kutyáknak legalább 8,5%-os adag ajánlott.

A nyers zsírtartalom százalékos arányának grammra történő átszámításához egyszerűen szorozzuk meg a százalékos arányt a kutya napi adagjával.

Például: 

A kutya naponta 200 g szárazeledelt eszik, és az eledel 10% nyerszsírt tartalmaz = napi 20 g zsír.

Cats_(6).jpg

Szénhidrátok és rostok

Szénhidrátok

Szerepe: A szénhidrátok szükségesek a kutya napi étrendjében, mivel glükóz formájában energiát biztosítanak, és a rostok fő forrása. A szervezetnek glükózra van szüksége, és ha a szénhidrátokból nem képes hozzájutni, akkor az aminosavakból pótolja azt.  Ez viszont aminosav hiányt válthat ki, ugyanis a szervezet más folyamataihoz is szükség van rájuk.

Ajánlott mennyiség: növésben lévő, vagy aktív kutyáknak legalább 20% szénhidrátot tartalmazó étrendet kell biztosítani.

Rostok

A rost nagyon fontos a kutya megfelelő emésztéséhez és egészségéhez. A vastagbelet és a bélflórát is karbantartja

A rosttartalom nyersrosként (vízben nem oldódó) van jelölve. A teljes rostmennyiség oldható és oldhatatlan rostokból áll.

Oldható rostok

Az oldható rostok megkötik a vizet, és általában hígítják a kutya székletét. Az oldható rostok gyakori forrásai a gyümölcsök, valamint a magvakban és növényekben található poliszacharidok. Az ilyen rostok elsősorban energiaforrásként szolgálnak.

Oldhatatlan rostok

Az oldhatatlan rostok főként gabonafélékből származnak. Általában növeli a széklet térfogatát, de nem lágyítja azt, mivel nem képes vizet felszívni. Cellulóz formájában adják hozzá.

Ajánlott mennyiség: a rostoknak a táp súlyának körülbelül 2-4%-át kell alkotnia.

Cats_2.jpg

Vitaminok és ásványi anyagok

Szerepe:

  1. A vitaminok rendkívül változatosak és számos funkciót látnak el a kutya szervezetében, mint a DNS képzés, csontfejlődés, véralvadás, normál szem- és idegrendszeri működés. Nem lehet őket természetes módon szintetizálni a szervezetben (a szervezetben nem állíthatók elő) elegendő mennyiségben a normál funkciók támogatásához.

    Nagyon fontos figyelemmel kísérni a kutya étrendjében található vitaminforrásokat, mivel a hiány vagy a túlzott mennyiség mérgezéshez és egyéb komplikációkhoz vezethet. A megfelelő mennyiség biztosítása érdekében előnyös vitamin- és ásványianyag-kiegészítőket használni.

  2. Az ásványi anyagok a szervek, szövetek, testnedvek és elektrolitok fő szerkezeti összetevői. Részt vesznek az enzim- és hormonrendszer működésében.

    Az ásványi anyagoknak két típusa van: a makroásványok és nyomelemek. Mindkettő nélkülözhetetlen a kutyák napi szükségleteihez, de eltérő mennyiségben.

    Teljesen kiegyensúlyozott ásványi anyagellátás nélkül a biológiai rendszerek leállhatnak, ami súlyos egészségügyi problémákhoz és akár halálhoz is vezethet.

Ajánlott mennyiség: a kutya méretétől, korától és speciális igényeitől függően változik, ezért tájékozódj csomagoláson feltüntetett információk alapján

Víz

Jelentősége: A víz a legfontosabb tápanyag, mert olyan egyébként pótolhatatlan funkciókat lát el, mint például:

  • A testhőmérséklet szabályozása
  • Szénhidrátok, fehérjék és zsírok lebontása.
  • A test sejtjeinek ellátása
  • A szem alakjának fenntartása
  • Az ízületek kenése
  • Az idegrendszer védelme

Ajánlott mennyiség: A kutya vízigénye függ a kutya aktivitásától, méretétől, illetve a száraz és nedves eledel arányától. Általánosságban elmondható, hogy egy egészséges kutya átlagos napi vízigénye az elfogyasztott száraztáp mennyiségének 2,5-szerese.

A kutyának azonban mindig legyen hozzáférése tiszta vízhez.

Végezetül fontos megjegyezni, hogy minden kutya egyedi, ezért szükségleteit egyénileg, állatorvossal vagy táplálkozási szakemberrel konzultálva kell kezelni.