Minden második kutya elhízott. Hogyan lehet ezt megelőzni?

Minden második kutya elhízott. Hogyan lehet ezt megelőzni?

Tartalomjegyzék

Az elhízás nemcsak az embereknél, hanem a négylábúak esetében is problémát jelent. Kezdetben alig észrevehető, de később súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet. Ebben a cikkben megnézzük, hogyan lehet elkerülni a túlsúlyt, hogy megőrizzük kedvencünk egészségét.

Hogyan lehet megállapítani, hogy elhízott-e a kutya?

Az elhízás hosszú távú eredménye annak, ha a bevitt energia mennyisége meghaladja a felhasznált energia mennyiségét.

  • 10% súlytúllépés - túlsúlyos kutya
  • 20% súlytúllépés - elhízott kutya

Cats_(2).jpg

Statisztikák szerint a fejlett országokban a kutyák kb. 59% -a elhízott. Ez a súlyos arány különböző tényezők eredménye lehet, például:

  • nem megfelelő táplálék (keveset mozgó kutya etetése aktív kutya számára készült száraztáppal).
  • túletetés
  • életkor
  • mozgáshiány
  • genetikai hajlamok
  • ivartalanítás

Az ivartalanítás után a kutyák akár 63%-ának a hormonális változásoknak köszönhetően lelassul az anyagcseréje és megnő az étvágya.

Cats_(1).jpg

Néha azonban nehéz megmondani, hogy a kutyán vannak-e felesleges kilók. Egy egészséges kutya törzsének felülről nézve homokóra alakúnak kell lennie. Ha a törzse inkább téglalap alakú vagy kerek, az a túlsúly vagy elhízás jele. Szintén túlsúlyra utalhat, ha a bordákat nehéz kitapintani.

Egyes kutyafajták genetikailag is hajlamosak az elhízásra. A tanulmány szerint ezek a fajták:

  1. Mopsz
  2. Beagle
  3. Arany retriever
  4. Angol springer spániel
  5. Border terrier
  6. Labrador retriever
  7. King Charles spániel
  8. Angol cocker spániel
  9. West highland white terrier
  10. Border collie
  11. Csivava
  12. Bichon
  13. Staffordshire bullterrier
  14. Jack Russell terrier
  15. Yorkshire terrier
  16. Német juhászkutya
  17. Shi-Tzu

Az elhízás egészségügyi kockázatai

Az elhízásnak legnagyobb kockázatát a várható élettartam csökkenése, a mozgáskorlátozottság, a cukorbetegség, a pajzsmirigy alulműködése, az ízületi problémák, a magas vérnyomás, a szív- és érrendszeri betegségek, a légzési nehézségek és a rák jelentik.

Ezek felsorolása után érthető, miért muszáj a könyörgő kutyaszemeknek ellenállni.  És nemcsak egészségügyi, hanem gazdasági szempontból is.

Hiszen az elhízás végső soron megnövekedett állatorvosi költségekhez vezet. A megelőzés tehát a legelfogadhatóbb út, és ebben segít a megfelelő táplálkozás és az elegendő mozgás.

Cats_(4).jpg

Tápok túlsúlyos kutyák számára

Az ideális testsúly fenntartásának alapja a megfelelő táplálkozás. Ma már rengeteg olyan kutyatáp elérhető a piacon, amelyet kifejezetten a túlsúlyos kutyák szükségleteihez fejlesztettek ki.

Ezeket a tápokat diétásnak nevezik, mivel kifejezetten alacsonyabb kalóriatartalmúak. Ez ideális választás lehet a kutya energiabevitelének csökkentésére anélkül, hogy éhségérzetet okozna.

Az ár ne legyen az egyetlen szempont a választás során. Inkább a minőségi összetételre összpontosíts. Keress olyan kutyatápot, amelynek alacsony a zsír-, de magas a fehérje-, rost-, vitamin- és ásványianyag-tartalma.

Általában a zsírok felelősek a legtöbb kalóriáért. Kerüld a glutént, az adalékanyagokat és mesterséges összetevőket, amelyek gyakran magas kalóriatartalommal rendelkeznek, és nincs tápértékük.

Cats_(3).jpg

Hogyan váltsunk diétás tápra?

Ha szeretnéd kutyád tápját diétásra cserélni, a napi adagot az állatorvos ajánlása, vagy a gyártó csomagolásán található utasítások szerint határozd meg. Általánosságban ajánlott, hogy a kutya napi táplálékának körülbelül egynegyede diétás eledel legyen, a többi az eredeti étrendje.

Ezt az arányt néhány nap alatt növelni kell a diétás ételek javára. A teljes átállás nem tart tovább egy hétnél. A későbbiekben azonban ne kombináld a diétás és a hagyományos eledelt - ezzel megszünteted a hatását.

Az étel adagolásakor semmiképpen ne csökkentsd a napi adagot az ajánlottnál kevesebbre. Kutyád hiányt szenvedhet a szükséges tápanyagokból. Inkább oszd fel több kisebb adagra, naponta többször.

Mikor lesz látható a változás?

Az ideális fogyás heti 1-2%, a nagyobb súlyvesztés veszélyes lehet a kutyára. Az eredmények azonban általában 2 és 6 hónap között jelentkeznek, elsősorban az elhízás mértékétől, életkorától, fizikai aktivitásától stb. függően.