Hogyan tanítsuk meg a kutyát a ketrecben maradni, félelem nélkül?

Hogyan tanítsuk meg a kutyát a ketrecben maradni, félelem nélkül?

Tartalomjegyzék

A kutya természetes ösztönei arra irányulnak, hogy egy kényelmes, csendes és biztonságos helyet keressen, ha a körülötte lévő környezet túl zajos. A ketrec éppen ezt szolgálja. Biztonságérzetet és egy olyan helyet biztosít számára, amely csak az övé. Ha a kutya megszokta a ketrecet, az minden alkalommal segíthet megnyugtatni a szorongását és a félelmét.

A megfelelő ketrec kiválasztása

A legfontosabb, hogy a megfelelő ketrecet válassza ki a kutyája számára. Egyes kutyák inkább a sötétben szeretnek aludni, és számukra ajánlott a műanyag ketrec, amelynek fedett falai vannak. Más kutyák számára a fém összecsukható ketrecek megfelelőek. A ketrecbe ágyat, takarót vagy törölközőt is helyezhet, hogy kutyája kényelmesen érezze magát.

Pozitív kapcsolat kialakítása a kutya és a ketrec között

Hozza a kutyát a ketrechez, és vidám hangon beszéljen hozzá. Győződjön meg róla, hogy a ketrec ajtaja nyitva és biztosítva van, hogy ne üsse meg a kutyát és ne ijessze meg. Bátorítsa a kutyát, hogy lépjen be a ketrecbe, néhány apró jutalomfalatot dobva a ketrec közelébe. Ezután folytassa a finomságok dobálását az ajtó közelében, majd végül egészen a ketrec belsejéig. Ha először nem hajlandó bemenni, az sem baj, ne erőltesse, hogy bemenjen.

Próbálkozzon újra az idő elteltével, amíg a kutya nyugodtan besétál a házba. Ha nem érdekli a jutalomfalat, próbálja meg bedobni egy kedvenc játékát a ketrecébe. Ez a lépés eltarthat néhány percig vagy akár néhány napig is.

A kutya etetése a ketrecben

Ha a kutya már ismeri a ketrecet, kezdje el etetni a ketrec közelében. Ez kellemes asszociációt fog kialakítani a ketreccel kapcsolatban. Amint a kutya hajlandó bemenni a ketrecbe, helyezzen el a ketrec végébe egy etetőtálat vagy egy jutalomfalatokkal teli interaktív játékot. Ha még mindig vonakodik belépni, helyezze a tálat közelebb a nyíláshoz, hogy félelem vagy idegesség nélkül, szívesen közelítsen hozzá. Minden egyes etetésnél azonban próbálja meg a tálat a ketrec vége felé távolabb helyezni.

Ha a kutya már kényelmesen áll a ketrecben, akkor az etetés alatt bezárhatja az ajtót. Az első alkalommal, amikor ezt megteszi, nyissa ki, amint befejezte az evést. Minden további etetésnél hagyja néhány perccel tovább zárva az ajtót, amíg a kutya az etetés után körülbelül 10 percig a ketrecben marad.

Edzés a ketrecben

A legjobb, ha a kutyát fokozatosan, kis lépésekben tanítjuk meg a ketrecbe zárásra. Készüljön fel arra, hogy a kutya akár 6 hónapig is eltarthat, amíg hozzászokik a ketrechez. Először üljön nyugodtan a láda közelében öt-tíz percig, majd menjen át egy másik szobába néhány percre. Térjen vissza, üljön ismét csendben egy rövid ideig, majd engedje ki a kutyát.

Ismételje meg ezt a folyamatot naponta többször, fokozatosan növelve a kutya által egyedül a ketrecben töltött idő hosszát. Amikor a kutya már körülbelül 30 percig nyugodtan van a ketrecben anélkül, hogy az idő nagy részében látná Önt, elkezdheti rövid időre a kutyát a ketrecben hagyni. Például, amikor Ön távol van, vagy hagyja, hogy éjszaka benne aludjon.

Figyeljen a ketrecben töltött időre.

A kutyának szüksége van a ketrecen kívüli időre is - játékra, etetésre és mozgásra. Ne hagyja a kutyát túl sokáig a ketrecben. Az egész nap és éjjel a ketrecbe zárt kutya nem kap elég mozgást vagy interakciót az emberekkel. Ennek következtében depresszióssá vagy szorongóvá válhat.

A 6 hónaposnál fiatalabb kölyökkutyáknak nem szabad 3-4 óránál többet egyhuzamban a ketrecben tölteniük. Ilyen hosszú ideig nem tudják kontrollálni a hólyagjukat és a belsejüket. Ugyanez igaz a felnőtt kutyákra is. A kutya nem akarja bemocskolni azt a helyet, ahol alszik, de ez megtörténhet, ha túl sokáig hagyjuk a ketrecben séta nélkül. Tanítsa meg a gyerekeket és a látogatókat arra, hogy a kutyát egyedül hagyják a ketrecben.

Ne tegye túl érzelmessé a házból való távozást. Dicsérje meg a kutyát röviden, adjon neki jutalomfalatot a ketrecben való belépésért, majd csendben távozzon. Amikor hazatér, ne jutalmazza a kutyát a lelkes viselkedésért azzal, hogy ugyanolyan lelkesen reagál. Az érkezőket tartsa csendben, hogy ne növelje a szorongását azzal kapcsolatban, hogy mikor tér vissza. Ha otthon van, pihenőidőben továbbra is zárja be kutyáját a ketrecbe, hogy ne asszociáljon a ketrecre a magára hagyással.

Bár a ketrecek használhatók viselkedésszabályozásra, soha nem szabad büntetésre használni őket.

Egy példa: Vendégek jönnek látogatóba, és meg akarja akadályozni, hogy a kutya ugráljon vagy kolduljon az ételért. Helyezze a kutyát a ketrecben egy interaktív játékkal már az elején, ez hatékonyabb, mint megvárni a nem megfelelő viselkedést, majd a kutyát a ládába helyezni.