Milyen papagájt válasszunk házi kedvencnek?

Milyen papagájt válasszunk házi kedvencnek?

Tartalomjegyzék

A papagájok olyan elbűvölő lények, akik gyönyörű tollazatuk és hangos kifejezésük mellett egyedi temperamentumukkal is lenyűgöznek bennünket. Gondozásuk azonban nem egyszerű feladat, és gyakran tovább élnek, mint sok más háziállat.

Mielőtt hazahozunk egy papagájt, elengedhetetlen, hogy alaposan megvizsgáljuk az egyes fajokat, és megértsük azok különleges igényeit. Akár egy élénk és társaságkedvelő arát, egy játékos álarcos törpepapagájt, egy kevésbé igényes hullámos papagájt, egy intelligens amazont vagy egy beszédes jákót választunk.

Milyen papagájt válasszunk?

Csak egészséges madarat válasszunk – vagyis olyant, amelynek tollai rugalmasan a testéhez tapadnak, a szemük tiszta, nem váladékos, arányos alakú és színű a csőre és a viselkedése is élénk.

Ügyeljünk a következőkre: 

  • szakadt vagy tépett, kopott tollazat 
  • aránytalan vagy helytelen alakú csőr 
  • kedvetlenség – a nap nagy részét átalussza 
  • légzési problémák vagy hasmenés

Értékeljük a papagájokkal kapcsolatos tapasztalatainkat és az adott papagáj élettartamát

Egyes fajok gondozása igényesebb, és jobb, ha a tapasztalt tulajdonosokra hagyjuk. Az olyan papagájok, mint a hullámos törpepapagáj és a nimfapapagáj alkalmas kezdőknek. A kakadu, az amazon és az ara tapasztaltabb tulajdonost igényel. 

A papagájoknak állandó szociális kapcsolatokra és mentális stimulációra van szükségük. Ha unatkoznak vagy frusztráltak, hajlamosak tépkedni a saját tollaikat.

A hullámos papagájok, álarcos törpepapagájok és nimfapapagájok párban érzik magukat a legjobban, ezért nem szabad egyedül tartani őket.

Bár előfordulnak kivételek, a nagyobb testű papagájok általában tovább élnek, mint a kisebbek. A kisebb papagájok a kezdő tulajdonosok számára jobb választás, míg a nagyobb papagájok általában igényesebbek, és ezért tapasztalt tenyésztőt kívánnak.

 

hullámos papagáj

5-8 év

álarcos törpepapagáj

10-15 év

rozella

15 év

nimfapapagáj

10-20 év

kis sándorpapagáj

20-30 év

nagy sándorpapagáj

25-30 év

amazon 

30 év

bíborhasú szivárványlóri

30 év

szenegáli papagáj

30-50 év

amazon 

50 év

kakadu 

40-60 év

jákó 

40-60 év

ara 

50-60 év

Vegyük figyelembe a papagáj méretét és a hangja erejét

Előre döntsük el, hogy hangos vagy csendesebb madarat szeretnénk. A papagájok hangterjedelemükben nagyon eltérőek. A kisebb és csendesebb fajok alkalmasabbak a lakásban való életre. A nagyobb fajok, például az ara és a kakadu általában nagyobb zajt csinálnak, amit a szomszédok biztosan nem fognak értékelni egy kis lakásban.

A csendesebb fajták a következők: 

  • hullámos papagáj 
  • nimfapapagáj 
  • álarcos törpepapagáj 
  • amazon 
  • szenegáli papagáj 
  • szavannai afropapagáj

Sok papagáj egyik leglenyűgözőbb tulajdonsága, hogy képesek beszélni, és gyakran kontextusban használják a szavakat. Nem biztos, hogy az általunk választott papagáj beszélni fog, de egyes fajok nagyobb valószínűséggel beszélnek. Az ilyen típusú papagájok a következők:

  • szürke jákó papagáj
  • amazon
  • kis sándorpapagáj
  • barátpapagáj
  • szenegáli papagáj

Ne feledjük a törődést, a költségvetését és egyéb háziállatainkat

A nagytestű papagájok társaságot kedvelő madarak, ezért csak akkor vásároljunk ilyet, ha elegendő időt tudunk rá szánni (legalább napi 60 percet). Ne feledjük annak fontosságát sem, hogy legalább napi 3-4 órát a ketrecen kívül kell töltenie.

Ha a papagájt csak nézegetni szeretnénk, egy pár álarcos törpepapagáj vagy hullámos papagáj jobban megfelel. Ha egész nap dolgozunk, és ritkán van otthon valaki, a papagáj nem a legideálisabb háziállat.

A kiadások szempontból a papagájok viszonylag igényes házi kedvencek. Különösen a nagyméretű papagájoknak magasabb a beszerzési áruk, és a tartásuk sem olcsó. Minél nagyobb a papagáj, annál több pénzre lesz szükség a megfelelő ketrec, élelem stb. megvásárlására.

Nem szabad kompromisszumot kötni a takarmánnyal és az eleséggel kapcsolatban. Javallott jó minőségű és természetes gabonakeveréket (magvak, diófélék, gabonafélék) kínálni friss gyümölcsökkel és zöldségekkel együtt. Ezenkívül ne feledkezzünk meg a vitaminokról és ásványi anyagokról sem, amelyek támogatják az immunrendszert és az egészséget.

Érdekesség

A bíborhasú szivárványlórinak nincs izmos gyomra (zúzója) (a szemek és magvak mechanikai feldolgozásához szükséges), ezért speciális étrendet igényelnek, amely mesterséges nektárból és túlérett gyümölcsből áll. Mivel táplálékuk alapvetően folyékony, az ürülékük is folyékony, amit sugárban lövelnek ki. Ezért ketrecük és környezetük nagyon piszkos és ragacsos, ami szinte napi mosást igényel. A széklet normál konzisztenciájának elérése érdekében a nektár por formában is kínálható.

A papagájok valójában véve kiváló házi kedvencek, de nem mindig jönnek ki más háziállatokkal. A nagy papagájok, például az ara védi a területét, így megtámadhatja a kisebb állatokat.