Recept a kismacskák megfelelő etetéséhezv

Recept a kismacskák megfelelő etetéséhezv

Tartalomjegyzék

A kismacskáknak nincs szükségük felnőtt eledelre, sem tejre. Összetett táplálkozási szükségleteik vannak, és az anyjuktól való elválasztás után már nem tudják megemészteni a tejcukrot – laktózt. Annak ellenére, hogy kedvelik a tejet, az elfogyasztása később hasmenést okozhat.

Egy kismacskának tápanyagokban gazdag eledelre van szüksége, amely elősegíti a fejlődést és kompenzálja a hatalmas energiafelhasználást.

Mit tartalmazzon a kismacska tápláléka?

A kismacska tápok több zsírt és fehérjét tartalmazzanak, mint a felnőtt macskáknak való eledelek.

  • A fehérje fontos a fejlődés folyamatánál, mivel hozzájárul az izmok egészséges növekedéséhez. Az eledel legalább 30-40% - át kell képeznie. Amennyiben nedves táppal etetjük a kismacskát, elegendő a 10% - os fehérjetartalom, mivel lédúsabbak és több vizet tartalmaznak.
  • A zsírok szintén nélkülözhetetlen tápanyagoknak számítanak, mivel segítik a vitaminok felszívódását és hozzájárulnak az idegek fejlődését. Száraztápoknál 15-30%, nedvestápoknál 3% az ideális zsírtartalom.

Amennyiben lehet, kerüljük a magas szénhidráttartalmat. A kismacskáknak ebben az időszakban nincs rá szükségük.

Az eledel kiválasztásánál mindig figyeljük meg az első 3-4 összetevőt, melyek a táp összetételének legnagyobb arányát jelölik. A macskák húsevők, így olyan tápot válasszunk, amelynek magas a hústartalma.

Az elsők között keressük az összetevőlistában a következőket is:

  • Omega 3 és 6 zsírsavakat, az agy, bőr és szőrzet megfelelő fejlődéséhez.
  • A kalcium és foszfor a csontok és fogak egészsége érdekében.
  • Magnézium és cink a megfelelő izomműködéshez.
  • Vas a vörösvérsejtek optimális termeléséhez.
  • A, D, E, K, és B vitamin az anyagcsere és az immunrendszer megfelelő működése érdekében.
  • Taurin – aminosav a szív és a szem egészsége érdekében.
  • Lizin – a kollagénképződés elősegítése érdekében.

Kerüljük a mesterséges tartósítószereket, mint a BHT és BHA.

Milyen tápot válasszunk egy kismacskának?

A születést követő első 6 hónapban nőnek a leggyorsabban. Ebben az időszakban fontos, hogy kizárólag kismacskáknak szánt eledellel etessük őket. Szinte minden gyártó rendelkezik speciálisan kismacskáknak kialakított tápokkal.

A 6. hónap után a növekedés lelassul, de a cicák testileg csak az első év után lesznek érettek. Ezért, csak ez idő elteltével javasolt váltani felnőtt macskáknak való tápra.

A macskákat már kiskoruktól szoktassuk a különböző ízekhez és illatokhoz, hogy később ne legyenek nagyon válogatósak. Ha csak nedveseledellel etetnéd a kiscicád, később előfordulhat, hogy a szárazeledelt elutasítja, vagy fordítva.

Ezért ideális a száraz és nedveseledel keveréke. A kismacskáknak kicsik a foguk, ami megnehezítheti a száraztáp elfogyasztását. Ilyenkor megtehetjük azt, hogy összekeverjük egy kis nedveseledellel, esetleg önthetünk rá egy kis vizet.

A már kiválasztott tápot ne változtassuk gyakran. Amennyiben a kiscica nem hajlandó elfogyasztani az ételt, nincs más választásunk, de ha ez a probléma nem áll fenn, ne variáljunk. A gyakori eledel változtatás okozhat emésztési zavarokat, hasmenést.

Hogyan etessünk egy kismacskát?

A kismacskák anyagcseréje gyorsabb, mint egy felnőtt macskáé, ezért több étkezésre van szükségük. Etessük őket legalább 3-5x naponta.

Az első 6 hónapban ajánlott az úgynevezett „végtelen” etetési módszer, amely azon alapul, hogy a kismacska napi eledel mennyiségét egyszerre kapja meg, hogy amikor kedve tartja vissza tudjon hozzá térni.

A 6. hónap elteltével az etetést lassan el kell kezdenünk szabályozni, hogy megelőzzük az elhízást. Fokozatosan megtaníthatjuk a kismacskát 2x enni egy nap.

Egyszer-kétszer hozzá önthetünk egy kis vizet a száraztáphoz, hogy biztosak legyünk, elegendő vizet fogyaszt a kismacska. Az etetést jó összevonni interaktív játékokkal is, és bevonni egy kis szórakozást a mindennapok szürke színébe. Így a cica is jól szórakozik, és megadjuk neki a vadászat lehetőségét.

Mire figyeljünk a kismacska etetésénél?

Figyeljük a kismacska súlyát. A kölyökkorban nem fenyegeti őket az elhízás veszélye, mivel nagyon nagy az energiakiadásuk, éppen ellenkezőleg, magas az alultápláltság veszélye.

Minden eledel csomagolásán fel van tüntetve az etetési útmutató, amelyet be kell tartanunk. Haddjunk egy kis rezervát a jutalomfalatoknak, melyek segítségével ösztökélhetjük a cicákat a tanulásra.

Amennyiben a kismacska mindig éhes, fontolóra kell venni a táp leváltását. Egy igazán jóminőségű tápnál ez nem fordulhat elő. A magas étvágy lehet akár a dehidratáltság első jele is.

Ha több macskád is van otthon, biztosan időbe telik nekik megszokni egy új kiscicát, de később betanulják egymás helyét a hierarchiában.