Száraz kutyatáp

A kutyaeledel nem csak az éhség csillapítására szolgál, hanem az egészség megőrzéséhez nélkülözhetetlen tápanyag- és energiaforrásként is. Tudományosan is megerősítették, hogy a kutyák életének minőségére és hosszára a legnagyobb hatással a táplálék van.

Tovább arrow_drop_down

A kutyaeledel alap felosztása

A kutyaeledel száraz és nedves tápra oszlik. A legnagyobb különbség a kettő között a nedves összetevők és/vagy a víz tartalma. A kutyák etetésekor a leggyakoribb forma a száraz és nedves eledel kombinációja, de egyes gazdik csak az egyik formát részesítik előnyben.

 

Száraztáp

A száraztáp körülbelül 90% szárazanyagból és 10% nedves összetevőből vagy vízből áll. Ez a legkedvezőbb és legkeresettebb táp, elsősorban praktikussága miatt. Könnyen tárolható és adagolható, és felbontás után nem romlik meg hamar.

 

A száraztápok előállításának típusai:

 

Extrudálás – nyers keverékből szemek formájában magas hőmérsékleten és nyomáson.

Sütés - a nyers keverék sütőben történő főzése és szárítása, de az extrudálásnál alacsonyabb hőmérsékleten és kisebb nyomáson.

Préselés - a alapanyagok nagy nyomással történő préselése szemek formájába. A préselés során a felhasznált természetes összetevők legnagyobb része megmarad. Az ilyen tápok azonban általában a legdrágábbak.

 

Milyen összetevőkre van szüksége a kutyának?

 

A kutya optimális étrendje nagy részének állati eredetű termékekből kell állnia. A kutyák gabonafélékből, gyümölcsökből és zöldségekből is hozzájuthatnak a tápanyagokhoz, de ezeknek az összetevőknek kisebb mennyiségben kell jelen lenniük.

 

Hús

A hús a legjobb fehérjeforrás, mivel a kutya számára a legtermészetesebb és legjobban emészthető, és az állati fehérje legalább 30%-ának húsból kell származnia. A leggyakoribb források a csirke, kacsa, bárány, pulyka, nyúl, marha, sertés és hal. Az olyan vadak, mint a szarvas és a vaddisznó szintén népszerűek, valamint a kevésbé ismert fajok, mint a rénszarvas, a ló, a bölény és a kenguru. A belsőségek gyakran még a húsnál is táplálóbbak, ezért nem hiányozhatnak a kutya étrendjéből.

 

Egészséges zsírok

A zsírok esetében is igaz, hogy a kutya az állati eredetű zsírokat, például a halolajat tudja hasznosítani és a legjobban megemészteni. A zsír kiváló forrása az esszenciális omega-3 és -6 zsírsavaknak. Támogatják a biológiai folyamatok működését a szervezetben, jótékonyan hatnak a bőrre, a belső szervekre és a vitaminok fele is zsírban oldódik.

 

Szénhidrátok

Az olyan szénhidrátok, mint a rizs, burgonya, gyümölcs stb. kiváló energiaforrásként szolgálnak. Rostokat is tartalmaznak, amelyek támogatják a megfelelő bélműködést és teltségérzetet biztosítanak.

 

Vitaminok és ásványi anyagok

A zöldségek és gyógynövények az ásványi anyagok természetes forrásai. A jó minőségű tápok azonban általában különálló ásványi anyagokat is tartalmaznak kelát formájában. A vitaminok támogatják az anyagcserét, az ásványi anyagok pedig segítik a csontok és szövetek építését.

 

Hogyan válasszuk ki megfelelő kutyaeledelt  a kutya kora alapján?

 

A táplálkozási szükségletek a kutya minden életszakaszában változnak, ezért fontos megkülönböztetni, hogy kölyök-, felnőtt- vagy idős kutya számára választjuk a tápot.

 

Kölyökkutyáknak

 

A kutya legkevesebb egy éves koráig kölyöknek számít, és ebben az időszakban az egészséges fejlődését biztosító eledelre van szüksége. Több kalóriát tartalmaznak, magasabb fehérje-, zsír-, vitamin- és ásványianyag-tartalommal.

 

Felnőtt kutyáknak

 

A felnőtt kutyatápok célja az egészséges testsúly megőrzése és a  megfelelő tápanyagellátás.  Általában egy átfogó és kiegyensúlyozott eledel a jó választás. Az aktív kutyák számára a magasabb fehérje-, vitamin- és ásványi anyag tartalmú eledel a megfelelő.

 

Idős kutyáknak

 

Egy kutya körülbelül 7-9 éves kora között válik senior korúvá, fajtától függően. Az idősebb kutyák valószínűleg kevésbé aktívak, és több pihenésre van szükségük. Ezért könnyű, alacsonyabb kalóriatartalmú ételekre és sok folyadékra van szükségük. Ehhez konzervek és alutasakok ajánlottak. Ugyanakkor ügyelni kell az esetleges betegségekre vagy elhízásra, és az étrendet mindig ennek megfelelően kell beállítani.

 

Ugyanilyen fontos megkülönböztetni, hogy:

- kis fajták

- közepes fajták

- nagy és maxi fajták

 

Minden fajtának más-más igényei vannak, és más-más egészségügyi problémákra hajlamosak. A megfelelő eledel mindezt figyelembe veszi.  A legelterjettebbek közé tartoznak a túlsúlyos vagy ivartalanított kutyák számára készült eledelek. Napi adagjuknak kevesebb kalóriát kell tartalmaznia, hogy a kutya jóllakott maradjon, ugyanakkor szabályozza a súlyát.

 

A további legkeresettebb tápok közé a gabonamentes tápok tartoznak. A prémium kategóriás eledeleket gyártó márkák igyekszenek kiszorítani a gabonafélék használatát a táplálóbb összetevők javára.

 

Speciális kategóriába tartoznak az állatorvosi gyógytápok,  amelyeket kifejezetten egészségügyi problémákkal küzdő kutyák számára terveztek. Állatorvosok fejlesztették ki őket a megelőzés és kezelés céljából.

sync
Termékek betöltése ...