Vedlés a macskák világában, avagy hogyan szelídítsük meg a cicánk bundáját

Vedlés a macskák világában, avagy hogyan szelídítsük meg a cicánk bundáját

Tartalomjegyzék

Ahol macskát, ott macskaszőrt is találni. Szinte mindenen megmarad, rászáll mindenre, leginkább a ruhánkra.

Köztudott dolog, hogy a macskák kíváncsi állatok, így minden általunk felállított úgymond “akadály” számukra “felkérés egy táncra”, amelyet nagyon szívesen el is fogadnak. Felmásznak az asztalra, szekrényre és szekrénybe, ablakpárkányra, tehát mindenhová, ahová nem kellene.

Ezen “kis kalandok” nyomokat hagynak maguk után az elhullajtott szőr képében, így a gazdi is követni tudja kis kedvence egésznapos tüsténkedését.

A nap végére pedig nekünk nem marad más, csak a porszívózás és a szőrtelenítő hengerek bűvölése, hogy minél több szőr tapadjon rájuk.

A vedlés bár sosem szűnik meg teljesen, mindig akadnak majd kóbor szőrszálak, de lehetséges minimalizálni a mértékét. A megfelelő ápolási technikákkal fel tudjuk szedni a kihullott szőr többségét, még mielőtt a szőrcsomók gombolyaggá válnának a lakásunk padlóján, és régi western film mintájára sodornák őket a lépteink.

Elsősorban ismerkedjünk meg az alapokkal, tehát beszéljünk arról, hogy miért is hullik a macska szőre.

Miért hullik a macska szőre?

Minden macska vedlik, kivéve a szőrtelenek.. Ez egy természetes folyamat, amely kordában tartja a macskák bundáját. A régi, sérült szőr elhal, hogy a helyére szép, egészéges új szőrszálak nőhessenek. Az elhalt szőr kihullik, esetleg a macska maga távolítja el azt, hogy ne irritálja a bőrét.

A bundájuknak elsősorban védelmi funkciója van, de segíti a testhőjük szabályozását is. A bioritmusuknak megfelelően vedlenek, és azt leginkább az évszakok és ezzel együtt az időjárás változása befolyásolja.

A vedlés „normális” folyamatára nagy hatással van a stresszfaktor. Ezt a kifejezést biztosan minden tulajdonos ismeri az állatorvosnál tett látogatásokból. Amennyiben ez a faktor magas, a macskák automatikusan több szőrt hullajtanak.

Az oka evolúciós jellegű, mivel a régmúltban a vadmacskák úgy tudtak elmenekülni a ragadozók elől, hogy elhullajtották a szőrüket. 

Vedlés_a_macskák_világában_1.png

A macskák nem viselik jól a radikális változásokat, stresszesek, ingerlékenyek lesznek tőlük, így kerüljük azokat. Ilyen helyzetekben a már említett dolgok miatt több szőrt hullajtanak.

Meghatározó szerepet tölt be a macska fajtája, kora, egészségügyi állapota, valamint a tisztálkodási szokásai is.

Sokunknak úgy tűnhet, hogy a hosszúszőrű macskák intenzívebben hullajtják a bundájukat, viszont ez nem így van. Igazából az ellenkezője igaz! Kevesebb szőrt hullajtanak, és a titka az, hogy a hosszabb szőrszálat könnyebben észrevesszük.

A nagymértékű vedlést továbbá okozhatják kevésbé megszokott dolgok is, mint például a nem kiegyensúlyozott étrend, az ásványi anyagok hiánya, allergia/ételintolerancia és élősködők. Az utóbbit a gazdik viszonylag hamar leleplezik.

Ne feledd, amennyiben nagymértékű a bundán lévő elváltozás, elengedhetetlen az állatorvosi ellátás!

Mikor vedlik a macska?

Nem mintha a vedlés valamikor is abbamaradna, de az év két szakaszában valamivel intenzívebben hullajtják bundájukat a macskák. Tavasszal, áprilisban és májusban, valamint ősszel, főleg októberben és novemberben.

A vedlés időszaka összhangban van az időjárással, és az évszakokkal. Ez főleg a szabadban élő cicáknál figyelhető meg.

Ahogy melegszik az idő, a macskák levetik a felesleges bundát, hogy felkészüljenek a nyárra, viszont amint ősszel az időjárás hűvösebbre fordul, és a nappalok rövidebbek lesznek, újra hullajtani kezdik a “régi” elhalt szőrzetet, ezzel segítve a melegebb bunda növekedését.

A bent élő macskák bioritmusa az állandó hőmérséklet miatt enyhén felborul, ezért kevésbé vedlenek, viszont egész évben ugyanolyan intenzitással.

Vedlés_a_macskák_világában_2.png

Léteznek különböző macskafajták, kétrétegű szőrzettel, amelyek rendelkeznek aljszőrzettel. Ez a réteg legfőképp a testhő szabályzására szolgál, a rajta lévő “felső” szőrzet pedig védő funkciókat lát el. Az aljszőrzet ebben az esetben az, amely kevesebb ideig marad meg és hullik ki elsőnek, leginkább tavasszal és ősszel.

Hogyan állapíthatjuk meg a kettős szőrzetetet?

Érintéssel egyszerűen felismerhető. Míg az egyrétegű szőrzetnél simogatáskor csak selymes, sima és puha szőrt érzünk, kétrétegűnél a megbúvó vastagabb, sűrű réteget is. Legkönnyebben masszírozással és simogatással tudhatjuk meg, de ha nem vagyunk benne biztosak, állatorvos és egyéb szakember segítségét is kikérhetjük.

Kettős szőrzetű macskák közé leginkább a fajtatiszták tartoznak, mint a Maine coon, Man-szigeti-, skót lógófülű- vagy a norvég erdei macska.

Hogyan birkózzunk meg a vedléssel?

A probléma nem jár egyedül- ez igaz a vedlésnél  is. Az elhullajtott szőr nem csak a háztartásban és ruhákon okozhat gondot, de a macska gyomrában is.

Rendszeres szőrápolás

A rendszeres fésülésnek köszönhetően kevesebb elhalt szőr kerül a macska gyomrába tisztálkodás közben.

A macskák általában nem rajonganak a fésülködésért, ezért fontos elkapni a megfelelő pillanatot, például közvetlenül etetés előtt. Nem ajánlott játék közben elkezdeni, vagy álmából felébreszteni, mert nagy valószínűséggel nem ússzuk meg karmolás nélkül.

Engedd, hogy megismerkedjen a fésüvel, megszagolhassa azt, majd csak ezután kezd el a fésülést, mégpedig olyan helyeken, ahol szereti, ha simogatják. Ilyen például a fej környéke, álla, a háta vége és a farokhoz közel. Innen folytathatod tovább a fésülést.

Légy viszont toleráns kedvenceddel. Ha már túlságosan ellenkezik, ne erőltesd. A szőrápolást inkább gyakrabban, de rövidebb ideig végezd. Napi egy perc is csodákra képes. Érdemes viszont heti rendszerességgel.

Vedlés_a_macskák_világában_3.png

Idővel hozzászokik és nem fog annyira ellenkezni. Különösen, ha a végén megjutalmazzuk.

A szőrápolásnál nem elhanyagolható a megfelelő kefe sem.

Kétoldalas-kutya-és-macskakefe---fa-abczoo.png

A rövid szőrű macskák a puha sörtéjű keféket kedvelik, míg a hosszú szőrűek bundája először vastag fogú fésűt igényel, majd utána jöhet a puha kefe. Az aljszőrzettel rendelkező fajtáknál viszont keményebb sörték kellenek. 

Kutya-és-macska-kefe,-műanyag---10-x-17-cm-abczoo.png

Az elhalt szőrtől fésülőkesztyű segítségével is megszabadulhatunk, mely gyengéden elválasztja az elhalt szőrszálakat a bundától. Semmit nem lehet elrontani masszázskefével, ugyanis a macskák többsége imádja, ha simogatják. Kösd össze a kellemest a hasznossal. 

FURminator-Grooming-Rake-fésű-hosszú-szőrre-12-cm-abczoo.png

Külön figyelmet igényelnek a túlsúlyos macskák, ugyanis nem férnek hozzá minden tisztítandó területhez, így azt nekünk helyettük kell megtennünk. 

A macska szőrét soha ne nyírd, mert felborul a bunda természetes védekezőképessége és a hőszabályozás. Nem mellesleg fennáll a sérülések veszélye is.

2. Tiszta háztartás

Az elhullajtott szőr a por- és egyéb allergének vagy kártevők paradicsoma, mely később nemcsak az embereknek, hanem a macskáknak is egészségügyi problémákat okozhat.

Ezért jó, ha a fésülést egy alapos porszívózás követi, majd szőrtelenítő hengerrel a kanapéról, ruhákról és egyéb textíliákról is megszabadulunk a szőröktől.

Szőreltávolító-henger-abczoo_1.png

Minél gyakrabban teszünk így, annál kevesebb időt kell majd legközelebb ráfordítanunk. 

A hosszabb szőrrel könnyebb megbirkózni, mert a felszínen marad, viszont a rövid belemászik az anyagszövetekbe.

3. Könnyítsd meg macskád emésztését

A macskák a születéstől számított 4. hét után kezdenek tisztálkodni, és ez a szokásuk életükön át végigkíséri őket. Az érdes nyelvük, éles fogaik és fésűszerű karmaik nagy segítséget nyújtanak a tisztálkodásban. Statisztikai adatok szerint a macskák ébren töltött napjuk 30-50%-át ezzel a tevékenységgel töltik.

Ebből kifolyólag jelentős mennyiségű szőr kerül az emésztőrendszerbe. Ezért fontos, hogy megkönnyítsük a macska emésztését. Számos készítmény létezik, paszta vagy tabletta formájában.

Maláta-paszta-macskáknak---100-g-abczoo.png

A paszták sokkal könnyebben alkalmazhatóak és még ízletesek is.

GimCat-Malt-Soft-Extra-Paste-anti-hairball-50-g-abczoo.png

A fű is nagyon hatásos, ami a legtermészetesebb módja a szőroldásnak. A fű megköti a szőrszálakat a gyomorban, melyek aztán széklettel, vagy öklendezéssel kikerülnek a szervezetből.

Gimpet-Hy-Gras-fű-macskáknak-150-g-abczoo.png

Elegendő fehérje, vitamin és omega 3- és 6 zsírsav az étrendben szintén megkönnyíti a macska emésztését. A hidratálás is fontos. A folyadékhiány kiszárítja a bőrt és ez csak felgyorsítja a szőrhullást. Ha lehetséges, helyezz el több tál vizet a ház körül.

Megfontolhatod az itatókutakat is, mivel a macskák imádják a folyó vizet. Azonban nedves táplálékkal is biztosíthatod a megfelelő folyadékbevitelt.