A vedlés időszaka a gazdik igazi rémálmává válhat. Hogyan kerülhetjük ezt el?

A vedlés időszaka a gazdik igazi rémálmává válhat. Hogyan kerülhetjük ezt el?

Tartalomjegyzék

Kutyánkat szívesen szeretgetjük, hiszen jó érzéssel tölt el a puha, meleg bundáját simogatni. Legalábbis addig, amíg a bunda a bundáson marad. Mert ugye milyen nehézkes ruhánkat és teljes háztartásunkat ,,szőrteleníteni,,? Takarítás után szinte érthetetlen módon másnap már ugyanolyan szőrös minden. Ha nem hamarabb.

A szállingózó szőrök viszont a kutyatartással együtt járnak. A vedlés egy természetes folyamat, mely megfelelő törődéssel kordában tartható.

De kezdjük az elején…

Miért vedlik a kutya?

A vedlés egy olyan folyamat, amelynek során a kutya megszabadul a régi, elhalt és bizonyos esetekben sérült szőrzetétől. Annak hullásával teret biztosít az új, egészségesebb szőrzetnek. A szőrme védő funkciót tölt be, de fő feladata a testhőmérséklet szabályozása. A kutya elsősorban azért hullajtja szőrét, hogy testét az évszakokhoz és az időjáráshoz igazítsa-ez a természetes oka.

De a túlzott vedlést külső, kevésbé természetes tényezők is kiválthatják. Leggyakrabban a nem megfelelő étrend, vagy a szükséges tápanyagok hiánya a felelős érte. Okozhatja azonban allergia vagy más betegség is.

plznutie_psa,_chlpy_na_sedacke_3_1.png

Nem feledkezhetünk meg a stressztényezőkről sem. A vedlés az evolúció szempontjából védekezési mechanizmus is. A múltban, amikor a kutyát megharapta egy másik ragadozó, a kutya levedlette fedőszőrzete egy részét, így megúszva a támadást. Szó szerint pár szőrszálon múlt az élete. Ma a stressz hasonló hatással van ennek a védekező mechanizmusnak a beindítására. 

Ezért nagyon fontos különbséget tenni a természetes vedlés és az esetleges megbetegedések között. A leggyakrabb tünet a kóros szőrhullás, mely történhet foltokban, vagy a test teljes területén. Ilyen esetben állatorvosi kivizsgálásra van szükség.

A vedlés rejtélye ?

Többféle szőr típust ismerünk, mint például a dupla vagy egyrétegű szőrzet, drót és szálkás szőrzet, hosszú szőrzet, de léteznek szőrtelen kutyafajták is.  

A dupla szőrzetű kutyák bundáját fedőszőr és puha aljszőr alkotja. A felső rész tartósabb és úgynevezett pajzsot képez, amely megvédi a puhább és melegebb aljszőrzetet a nedvességtől, a széltől és a különböző külső hatásoktól. Az aljszőrzet hőszigetelésként szolgál. 

Gyakran hallani az állítást, miszerint  a hipoallergén kutyák egyáltalán nem vedlenek, de ez nem igaz. Csak kevesebb szőrt termelnek, így ritkábban hullajták azt. 

A gyakorisága és mértéke fajtától függ, nem pedig a szőr hosszától. A rövidebb szőr egyes esetekbe kevésbé észrevehető, de ez még nem garancia a kevesebb elhullajtott szőrszálra, talán csak jobban szúr. 

Fontos tényező viszont a szőr struktúrája. A vastag és sűrű bunda erőteljesebben hullik. Ugyanúgy a vedlés mértéke korral is erősödhet.

vycesana_srst_psa_pomocou_kefy_2.png

A legerősebben vedlő kutyafajták: 

-német juhász, border collie, golden- és labrador retriever, husky, shiba inu, rottweiler, corgi, mopsz, stb.

A legkevésbé vedlők:

-máltai selyemkutya, uszkár, angol cocker spániel, különböző terrierek.

Mikor vedlik a kutya?

A szőrcsere ciklusokban történik, és egyaránt évszak, időjárás és napszak függő.

A történelem során a kutyák életük jelentős részét a szabadban töltötték, így a hagyományos vedlés tavaszra és őszre esett. Manapság a kutyák viszont gazdájuk otthonában tartózkodnak, tehát melegben és mesterséges fényben, mely felborította ezt a természetes ciklust.

Néhány kutya ma már kevésbé vedlik, viszont egész évben, mint például az egyrétegű vagy sima szőrű kutyák. 

A dupla szőrű kutyusok évente kétszer intenzíven, a hideg idő beköszöntése előtt és után cserélik szőrzetüket. Tavasszal a sűrű aljszőrzettől szabadulnak meg, hogy felkészüljenek a melegebb hónapokra, míg ősszel a nyári rétegtől, helyt adva a vastagabb és melegebb bundának.

Hogyan birkózzunk meg mindezzel?

Bár megállítani a folyamatot nem lehet, léteznek különböző megoldások, melyek segítenek megkönnyíteni dolgunkat.

1. A legfontosabb a rendszeres fésülés

Minél hosszabb a két fésülés közötti időszak, annál tovább tart a következő fésülés, mely kutyusodnak nem feltétlen kell, hogy kedvére legyen. A szokás nagy úr, ez különösen érvényes a kutyák esetében. Ezért érdemes heti rendszerességgel kifésülni kedvencünk bundáját. Intenzív vedlés idején akár kétnaponta. 

Sőt, lehet még kifejezetten élvezni is fogja.

Kiváltképpen, ha a végén pár finom falattal megjutalmazzuk, hogy valami kellemessel kösse össze a ,,szépítkezést,,.

Ne becsüljük alá a megfelelő eszköz kiválasztását sem, hiszen a jó kefe, kesztyű vagy fésű kiválasztása jelentős segítség lehet. 

Ha a kefe kaparja vagy húzza bőrét és szőrét, a kutya egyértelműen kimutatja nemtetszését. 

FURminator-Dual-GROOMING-BRUSH-kétoldalú-kefe-2-az-1-benr-abczoo.png

Érdemes megfontolni a helyes eszköz kiválasztását mert itt minőség és az ár egyenes arányban növekszik. 

A kefét mindig fajta és szőrtípus szerint szükséges kiválasztani. További tényező, hogy az aljszőrzetetet vagy a fedőszőrzetet fésüljük-e.

Egyes kefék csak a meglazult szálakat szedik fel, míg mások rásegítenek a már meglazult de magától nem kihulló szőrök eltávolításában. Vannak olyanok is, melyek csak az aljszőrzet eltávolítására alkalmasak.

Vegyük figyelembe a szőr hosszát és sűrűségét is. Legjobb, ha kéznél van egy keményebb, puhább és masszírozásra alkalmas kefe is.

vycesavanie_srsti_psa_pri_plznuti_1.png

Minden esetben csakis kutyák számára kifejlesztett eszközöket használjunk, nem pedig macskának vagy embernek valót.

2. Segít a fürdetés is

A fürdetés nem csak tisztítás szempontjából szükséges, hanem az elhalt szőr eltávolítását is jelentősen megkönnyíti. A vedlési időszakban a kutyát legalább 6-10 hetente javasolt megfürdetni. Persze ez egyéni és ha a kutya nem bánja a fürdetést, lehet gyakrabban is.

Fontos azonban, hogy olyan jó minőségű sampont és balzsamot válasszunk, amely hidratáló anyagokat és ideális esetben omega-3 zsírsavakat tartalmaz. A bőr hidratálása egészségesebb és erősebb tüszőket hoz létre, amelyekből új szőr nő.

 TROPICLEAN-gyömbér-és-kókusz-sampon-355-mll-abczoo.png

3. Ne feledkezzünk meg az étrendről és a vízfogyasztásról

A vedlést nagyban befolyásolja a kutyus étrendje. Ebben kritikus időszakban fontos átállni vitaminokban és fehérjékben gazdag étkezésre.

A vitaminok, melyek segíthetnek a szőrhullás minimalizálásában a következőek: A, B, C, D, E, K és egyes halolajak, mivel a szőrzet egészségében nagy szerepet játszanak az úgynevezett omega-3 zsírsavak.

A vitaminok és étrendkiegészítők sokszor nagy segítséget nyújtanak, viszont fontos figyelembe venni, hogy nem minden kutyának adhatóak, éppen ezért használatuk előtt mindenképp kérd ki egy állatorvos véleményét.

Brit-Care-Salmon-Oil-1000ml-abczoo.png

Ahogy az étrend, éppolyan fontos szerepet játszik a kutya vízfogyasztása is, ugyanis a száraz, dehidratált bőr elősegíti a vedlést.

4. Rendszeres szőrápolással a tisztább lakásért.

Minden állattulajdonos tudja, hogy egy alapos fésülést egy még alaposabb nagytakarítás követ.

upratovanie_psich_chlpov_v_domacnosti_1.png

A földre és bútorokra került állatszőr fürgén maga köré gyűjti a lakásban megtalálható port és szennyeződéseket. Mint azt tudjuk, magában az állatszőr nem allergén, viszont az arra gyülemlett por és más idegen anyag egyben, kiválthat allergiás reakciót és számos egészségügyi problémát.

Sokan nem tudják, de az állat elhullajtott szőre egy idő után porrá változik, éppen ezért, a gazdik háztartásában nem hiányozhat a kötelező szőrtelenítő henger, és a többi, már felsorolt segédeszköz.

Szőreltávolító-henger-abczoo.png

Ne feledd, minél gyakrabban és alaposabban takarítasz, a legközelebbi alkalommal nem lesz olyan nehéz dolgod!