Hogyan válasszuk ki a megfelelő macska WC-t problémamentesen?

Hogyan válasszuk ki a megfelelő macska WC-t problémamentesen?

Tartalomjegyzék

Az első dolog, amit a cicád számára biztosítani kell, a WC. De hogyan lehet eligazodni a széles választékban? Most tanácsot adunk, hogyan válasszuk ki a megfelelőt.

Miért olyan fontos a macska-toalett?

A macskák a természetes ösztönüknél fogva elássák a vizeletüket és ürüléküket, hogy elfedjék a szagukat. Ez a veleszületett reflex már a születés után 30 nappal meg is nyilvánul. Otthonunkban a macskát nem kell WC-re szoktatni. Mindössze ki kell tenni egy WC-t alommal, és ő megérti, hogy mi mire való.

A macska WC nélkül is elvégzi a dolgát, de ez valószínűleg nem fog tetszeni a gazdinak.

Mire ügyeljünk, amikor WC-t választunk egy macskának?

Javaslott, hogy macskánként legalább egy WC legyen. Ha több macskánk van, biztosítsunk több WC-t, mivel a macskák tiszta és territóriumot tartó állatok. A WC többszöri használat után egyes macskák elutasíthatják azt, különösen a kevésbé dominánsak.

A WC-nek körülbelül 1,5-szer hosszabbnak kell lennie, mint a macska hossza orrától a farkáig, és elég szélesnek is kell lennie. A macskáknak hely kell ahhoz, hogy kényelmesen megforduljanak a WC-ben, ezért kerüljük a túl kicsi modelleket.

A WC méretének meg kell felelnie a macskánk méretének annak fajtája szempontjából is. Például egy maine coon fajtájú macskának nagyobb vécére van szüksége, mint egy brit kék macskának.

A mai piacon 5 fő típusú macska-vécét találhatunk, amelyek tulajdonságaikban alaposan különböznek egymástól.

1. Nyitott macska wc

A nyitott WC általában a legelterjedtebb modell. Leggyakrabban téglalap, ovális vagy sarokkád alakú készül. 

A macska számára a legnagyobb előny a könnyű hozzáférés és az állandó szellőzés. A gazdiknak azonban előnytelen. A nyitott WC-ből a macska akár ásással, akár a mancsára tapadással szétterítheti az almot a helységben.

Ugyanakkor a vécéből kiáramló szag kellemetlen lehet.

otvorena_toaleta_pre_macku.jpg

A nyitott WC kiscicák és idősebb macskák számára ideális, amelyeknek alacsonyabb tálcára van szükségük a könnyű hozzáférés érdekében. Ha a macska intenzíven ás, válasszunk emeltebb falú modellt. 

A nyitott WC-hez a szilikátos alom alkalmas.

2. Fedett macska wc

A fedett WC-nek van egy függesztett ajtós nyílása, amely automatikusan záródik a macska mögött. Ez a fajta vécé magánszférát biztosít a macskának, és megakadályozza, hogy a szagok és az alom kívülre jusson.

Gyakoribb tisztítást igényel, hogy megakadályozzuk a szagok felhalmozódását, ami eltántoríthatja a macskát a használatától. Egyes macskák elutasíthatják ezt a WC-t, mert nem érzik magukat biztonságban, és nem látják a környezetüket.

kryta_toaleta_pre_macku.jpg

A fedett WC különösen alkalmas a rendetlen és fiatal macskák számára, akiket könnyebben hozzá lehet szoktatni.

A fedett WC-be homokos vagy természetes pellet alom alkalmas

3. Hop-in doboz felső nyílással

Ez a típus nagyon népszerű, mert minden oldalról zárt, kivéve a tetejét. Ez megakadályozza, hogy az alom a dobozon kívülre kerüljön, és kiváló megoldás azoknak a macskáknak, akik nem kedvelik a fedett WC-t.

A hátránya csak annyi, hogy a macskának a felső nyíláshoz kell ugrania, ami nem biztos, hogy könnyű egy idősebb, vagy fizikailag korlátozott, esetleg túlsúlyos macska számára. 

hop-in_toaleta_pre_macku.jpg

Ehhez a WC-hez homokos vagy természetes pellet alom alkalmas.

4. Automatikus öntisztító WC

Az automatikus WC tisztítást végez minden használat után. Nyomásérzékelő vagy infravörös fény segítségével érzékeli, ha a macska elhagyja a WC-t. Ezután átszitálja az almot, és egy zárt edénybe gyűjti a hulladékot. 

A fő előnye az alacsony karbantartási igény. Csak annyit kell tenni, hogy rendszeresen pótoljuk az almot, és kidobjuk a hulladékot. Ideális azok számára, akik gyakran távol vannak otthonról, és nincs idejük minden nap az almot tisztítani.

Idősebb macskáknak is alkalmas, akiknek már kevesebb energiájuk van.

automaticka_toaleta_pre_macku.jpg

Hátránya lehet a mechanizmus hangja és mozgása, amitől egyes macskák félhetnek. 

Az automata WC-be speciális, nedvszívó kristályokból készült almot használunk.

5. Szekrényes WC

A szekrényben elhelyezett WC egyesíti a funkcionalitást az esztétikával. A macska WC egy szekrényben található, általában oldalsó hozzáféréssel.

skrinka_s_macacou_toaletou.jpg

Ez minimálisra csökkenti a szagok terjedését és megakadályozza az alom szétszóródását is a lakásban. A szekrény elegendő helyet biztosít például a tartalék alom tárolására is. 

A szekrényes WC-be bármilyen típusú alom alkalmas.

Hogyan cseréljük ki a WC-t?

A WC cseréjekor legyünk türelmesek, ha a macska nem mutat azonnali érdeklődést az új alom iránt. A macskák érzékenyek a változásokra, és akár 7 napig is eltarthat, mire megszokják az új WC-t.

Ez idő alatt hagyjuk a macska rendelkezésére mindkét WC-ta régit és az újat is. Amint elkezdi használni az új WC-t, fokozatosan eltehetjük a régit.