Miért nem hajlandó a macska a WC-t használni? Gyakori okok és megoldások

Miért nem hajlandó a macska a WC-t használni? Gyakori okok és megoldások

Tartalomjegyzék

Előfordul veled is, hogy a macska WC-n kívül végzi el a dolgát a cicád? A macskák akár 10%-ának problémái vannak a vécé használattal. A cicák tiszta állatok, így az ilyen viselkedés általában azt jelzi, hogy valami nincs rendben.

Megmutatjuk a probléma 7 leggyakoribb okát és a problémák megoldásait.

1. Nem megfelelően elhelyezett macska WC

Soha ne tegyük a WC-t olyan hely közelébe, ahol macskája iszik vagy eszik, mivel a macskák ösztönösen elkülönítik ezeket az igényeket.

A WC-t csendes helyen kell elhelyezni, elégséges magán szférát biztosítva. Ideális csendes és kevésbé frekventált környezetben. Kerüljük a teljesen zárt helyeket, mint pl. a bútorok közötti tereket.

A macska kiszolgáltatottnak érezheti magát a menekülési útvonalak hiánya miatt.

Ha a macska egy bizonyos helyen szereti végezni a dolgát, helyezzük oda a WC-t. Ha ez nem működik, próbáljuk meg kellemetlenné tenni számára az ezen a helyen való tartózkodást.

Ha sötét a hely, világítsuk meg, helyezzünk oda ételt, vagy ideiglenesen fedjük le a területet alufóliával.

2. Nem megfelelő méretű vagy típusú WC

Ha a macska nem fér el kényelmesen a WC-ben, nem fogja használni azt. A méret különösen fontos a fedett WC-nél, mivel a macska ürítéskor igyekszik egyenesen állni.

Ha a WC túl alacsony, görnyednie kell, ami elveheti a kedvét. A kis WC általános jele, hogy a macska csak vizelésre használja.

kryta_macacia_toaleta_abczoo.jpg

A kiscicák, idősebb macskák és túlsúlyos macskák számára különösen fontos a vécé típusa. Ezek a cicák 3 okból is előnyben részesítik a nyitott WC-ket a fedettekkel szemben:

  • könnyű hozzáférés,
  • nem gyűlnek össze benne a kellemetlen szagok,
  • a környezetre való rálátás. 

otvorena_macacia_toaleta_abczoo.jpg

3. Nem megfelelő alom

Nincs olyan univerzális alom, amely minden macskának megfelelne. Ezért az alom a gyakori oka annak, hogy a macskák elutasítják a WC használatát.  

Egyes macskák a homokos almot kedvelik, mások a szilikátot, megint mások pedig a pelletet. Felismerhető a nem megfelelő alom, ha a macska ugyan bemegy a WC-be, de nem használja. Ebben az esetben kezdjük el az alom cseréjét.

pieskova_podstielka_pre_macky_abczoo.jpg

Az alom megfelelő vastagsága is fontos. A macskák általában a sekélyebb réteget részesítik előnyben, hogy ne akadályozzák mancsaikat. Az ajánlott mélység körülbelül 5 cm

silikatova_podstielka_pre_macky_abczoo_1.jpg

Az alom cseréjekor gyakran segít, ha visszatérünk ahhoz, amelyet a macska cicaként használt. Általában igaz, hogy ha egy macska jól érzi magát egy bizonyos alomban, jobb, ha nem változtatunk rajta. 

4. Nem tiszta WC

A macskák napjuk akár 50%-át tisztálkodással töltik, így nem meglepő, hogy nagyon érzékenyek a higiéniára. Ha a vécéjükben lévő almot hosszú ideig nem takarítjuk, egyszerűen abbahagyják annak használatát. 

A homokot és a pellet almot naponta egyszer kell tisztítani. A szilikát almot hetente egyszer kell cserélni, de a szilárd hulladékot naponta el kell távolítani és át kell forgatni. 

Ajánlott továbbá, hogy a WC-t rendszeresen mossuk le szappanos vízzel, és hosszabb idő után teljesen cseréljük ki egy újra. A macska a karmaival megkarcolja a WC falait, ahol idővel elszaporodnak a baktériumok és a nehezen eltávolítható szagok.

5. Nem természetes illatanyagok a WC-ben

A macskáknak nagyon érzékeny a szaglásuk, ezért nem szeretik az erős parfümös szagokat. Ha a WC-nek vagy az alomdoboznak túlságosan erős szaga van, az eltántoríthatja a használatától.

Ez különösen igaz a fedett WC-kre, ahol a szag koncentráltabb és intenzívebb.

6. Kevés a WC a lakásban

Ha egynél több macskánk van, minden macskának saját WC-vel kell rendelkeznie. Egyes állatorvosok még eggyel több WC-t is javasolnak. A WC-ket a háztartásban úgy kell elosztani, hogy minden macskának elegendő helye és szemléyes tere legyen.

Nem szabad egymás mellé tenni őket.

kryta_macacia_toaleta_gimcat_abczoo.jpg

Több macska esetén az egyik mindig dominánsabb, és ki tudja szorítani a kevésbé dominánsat. Egyes macskák egyszerűen nem szeretnek közös WC-t használni, ezért fontos, hogy mindegyiknek legyen saját WC-je. 

7. Stressz

A macskák nagyon érzékenyek a változásokra, és könnyen stresszessé válnak még olyan dolgok miatt is, amelyeket gazdáik jelentéktelennek tartanak.

Gyakori stressztényezők a következők lehetnek:

  • a család bővülése, legyen az kisbaba vagy más állat érkezése,
  • költözés,
  • elválási szorongás,
  • zavaró környezet.

A legtöbb macska néhány napon belül képes alkalmazkodni az új körülményekhez, de ha ez mégsem történik meg, akkor a probléma mélyebb okait kell keresni.

Jótanács a végére

Ha a fenti tényezők egyike sem okozza azt, hogy a macska továbbra is megtagadja a WC használatát, akkor egészségügyi problémára kell gyanakodnunk. Ebben az esetben ne habozzunk felkeresni egy állatorvost.

A macska általában hangos nyávogással jelezheti ha fáj valamije, de ez nem mindig van így.

Mindenek ellenére soha ne büntessük a macskát, mert ez csak súlyosbítja a problémát. Ehelyett próbáljuk megérteni a viselkedését, és keressük meg az okot, akár egyedül, akár az állatorvos segítségével.