Fogápolás kutyáknak: Hogyan szabaduljunk meg a rossz lehelettől és a lepedéktől

Fogápolás kutyáknak: Hogyan szabaduljunk meg a rossz lehelettől és a lepedéktől

Tartalomjegyzék

Minden gazdinak tudnia kell, hogy a négylábú barátainkról való gondoskodás több, mint a rendszeres sétáltatás és az etető tálka megtöltése. A fogápolás is az egyik olyan terület, amely gyakran egy kicsit több figyelmet igényel.

A rossz lehelet és a lepedék a fogakon olyan gyakori probléma, amely nemcsak kutyánk életminőségét ronthatják, hanem súlyosabb egészségügyi szövődményekhez is vezethet.

Hogyan is ápoljuk tehát a kutyánk fogait úgy, hogy megelőzzük ezeket a problémákat, és egyúttal élvezni tudjuk az együtt töltött időt egészségügyi szövődmények nélkül?

Miért fontos a szájhigiénia a kutyáknál? 

Sok kutyatulajdonos talán nem is tudatosítja, hogy milyen fontos kedvence fogainak állapota. Az egészséges fogak és íny a kutya általános egészségének az alapja.

Ha nem kezeljük az olyan problémákat, mint a lepedék lerakódása, az ínygyulladás vagy a fogkő, az súlyos betegségekhez vezethet. A kezeletlen fogászati ​​problémák fertőzésekhez vezethetnek, amelyek az egész szervezetben elterjedve hatással lehetnek a szívre, a májra és a vesékre.

Az egészségügyi kockázatokon túl a rossz fogazatú kutyának nehézségei lehetnek az evéssel, ami súlycsökkenéshez és gyengeséghez vezethet. 

A rossz fog​​​​higiénia okai a kutyáknál

A kutyák rossz leheletének leggyakoribb oka az a bakteriális lepedék, amely fokozatosan megtelepszik a fogakon és az ínyen. 

Ha ezt a lepedéket nem távolítják el rendszeresen, fogkővé alakul, ami ínygyulladáshoz és fertőzéshez vezethet. 

A fogászati ​​problémák egyéb tényezői lehetnek még: 

  • Helytelen táplálkozás: a magas cukortartalmú vagy a túl lágy ételek hozzájárulhatnak a lepedék kialakulásához.

  • A rágható játékok vagy jutalomfalatok hiánya: az általános rágás segít a kutyáknak tisztán tartani fogaikat, és a lepedék gyorsabban halmozódik fel, ha nincs elég stimuláció a rágáshoz.

  • A fogápolás hiánya: sok gazdi nem tudatosítja, hogy a kutyáknak ugyanúgy szükségük van rendszeres fogápolásra, mint az embereknek.

Hogyan küzdjünk a szájszag és a lepedék ellen? 

Szerencsére számos módja van annak, hogy kutyánk fogait egészségesen tartsuk és a szájszagot megelőzzük. 

Rendszeres fogtisztítás 

Bár elsőre bonyolultnak tűnhet, a kutya fogmosása az egyik leghatékonyabb módja a lepedék és a rossz lehelet kialakulásának megelőzésére. 

Kínálatunkban különféle fogkefék és speciális fogkrémek is találhatók kifelyezetten kutyák számára, amelyek különféle igényekhez igazodnak.

Nagyon fontos, hogy csak kutyák számára készült fogkrémet használjunk, mivel az embereknek szánt fogkrémek a kutyákra mérgező összetevőket tartalmazhatnak.

dentalna-hygiena-pre-psa-zubna-pasta-kefky_1.jpg

Fogápoló jutalomfalatok és rágható játékok 

A kutyák szeretnek rágni, és ezt mi is kihasználhatjuk! Vannak speciális fogápoló jutalomfalatok és játékok, amelyek természetes módon segítenek eltávolítani a lepedéket a fogakról.

A fogápoló jutalomfalatokat úgy tervezték, hogy minden harapással segítsenek megtisztítani a fogakat, miközben friss leheletet is biztosítanak. 

hracka-pre-psa-mentolova-lopta-5-cm-_1.jpg

Vitaminok és fogvédő ​​kiegészítők 

Kutyánk étrendjét bővíthetjük különböző vitamin-kiegészítőkkel, hogy támogassuk a fogak és az íny egészségét. 

Ezek a készítmények általában olyan összetevőket tartalmaznak, amelyek támogatják az íny egészségét és segítenek megelőzni a lepedék lerakódását. 

canvit-health-care-dental-snack-200g_1.jpg

Kozmetikumok és szájsprayek

A rossz lehelet azonnali megoldásként használhatunk szájspray-t vagy géleket, amelyek semlegesítik a szagokat és segítenek csökkenteni a baktériumok mennyiségét a szájüregben.

Ezek a termékek megfelelően kiegészítik a rendszeres fogápolást. 

breath-freshener-vets-best-500-ml_1.jpg

Rendszeres állatorvosi vizsgálatok 

Az otthoni gondozás mellett fontos, hogy rendszeresen járjunk állatorvoshoz, aki ellenőrizni tudja kutyája fogainak állapotát is. 

Az állatorvos professzionális fogtisztítást javasolhat, ha a lepedék vagy a fogkő hagyományos módszerekkel már nem távolítható el.

Hogyan kezdjük el a kutyánk fogainak ápolását?

Ha még idáig nem kezdtük el kutyánk fogainak ápolását, fontos, hogy lassan és fokozatosan kezdjük hozzá. Először csak játékként mutassuk be a fogkefét és a fogkrémet a kutyusnak. Fokozatosan tanítsuk meg neki, hogy türje a fogtisztítást, rendszeresen jutalmazzuk meg a jó viselkedéséért.

A fogápoló jutalomfalatok és játékok használata egyszerű és hatékony módja annak, hogy a fogak jó állapotban maradjanak még a tisztítások között is.

Az egészséges és boldog kutya a teljeskörű gondozás eredménye, amely magában foglalja a fogak ápolását is.