Mi a macska szökőkút előnye és hátránya?

Mi a macska szökőkút előnye és hátránya?

Tartalomjegyzék

Tudtad, hogy a macskák eredetileg sivatagi lények, ezért kevesebb vizet isznak, mint a kutyák?

A vadonban a macskák a folyadék nagy részét a zsákmányból szerezték be, de az otthonunkban nincs szükségük vadászatra. A házimacska gyakran a szükségesnél kevesebbet iszik. Főleg akkor van probléma, ha csak száraztápot, azaz granulátumot fogyaszt a cica.

Egy körülbelül 4 kg súlyú macskának naponta legalább egy egész pohár vizet kellene meginnia. Ellenkező esetben a kiszáradás kockázata forog fenn, ami súlyos húgyúti- és vese problémákhoz vezethet.

A macskák számára készült szökőkút a legjobb megoldás a rendszeres ivás támogatására.

Milyen előnyei vannak a macska - szökőkútnak?

1. Állandóan folyó, friss víz. A tanulmányok azt mutatják, hogy a folyó víz vonzóbb a macskák számára, mint az állóvíz. A természetben ösztönösen vonzódnak hozzá, mert általában biztonságosabb. Ezenkívül a folyó víz oxigénnel telítettebb és lemossa a szagokat.

2. Hűti a vizet. Egy átlagos edényben a víz gyorsan felmelegszik, így a baktériumok is gyorsabban szaporodnak. A szökőkút azonban mindig azonos hőmérsékleten tartja a vizet. Ez különösen nyáron jó módja a macska hűsölésének.

automaticka_fontanka_pre_macky_abczoo.jpg

3. Vízszűrés. Sok macska-szökőkút szűrőt tartalmaz, amely kiszűri a méreganyagokat és a felszíni szennyeződéseket a vízből.

4. Gyors tájékozódás a vízforráshoz. A macskáknak kiváló hallásuk és perifériás látásuk van a mozgás érzékeléséhez. A folyó víz felszínét is úgy látják, hogy a bajuszukat közben nem nedvesítik be. Miközben az álló víz esetén nehezen látják a felszínt, és így gyakran beleér az orruk.

5. Könnyű hozzáférés a vízhez. A szökőkút magasabb, mint a tál, így a macskának nem kell lehajolnia ivás közben, ami kényelmesebb neki. Ezt jelzi az is, hogy a magasabb vízforrásokat előnyben részesíti, szívesebben iszik pohárból.

fontanka_pre_macky_abczoo.jpg

Mik a hátrányai a macska - szökőkútnak?

1. Ár. A macska szökőkút lényegesen drágább, mint egy átlagos itatótál. Ez azonban egy olyan befektetés, amely több évig szolgál majd.

2. Elektromos energia. Az automata szökőkutak árammal működnek, áramkimaradás esetén a szökőkút is kikapcsol.

3. Játék a macska számára. A szökőkútban folyó víz annyira felkelti a macska érdeklődését, hogy játszik vele és közben kiöntheti.

4. Rendszeres tisztítást igényel. Hetente legalább egyszer alaposan meg kell tisztítani a szökőkutat a szőrtől, szennyeződésektől és a biofilmtől, vagyis az ún. nyálkás rétegtől.

macacia_fontanka_na_vodu_abczoo.jpg

Mire ügyeljünk a szökőkút kiválasztásakor?

A dizájnon kívül nagyon fontos figyelembe venni a következő 4 szempontot: 

1. A méret. A szökőkút általában sokkal nagyobb, mint egy átlagos itatótál. Ezért mindig ellenőrizzük a méreteit, hogy a választott helyen elférjen.

2. A zaj. Minden szökőkút viszonylag csendes, és némelyik esetében észre sem vesszük, hogy be vannak kapcsolva. De a macska hallása finomabb, mint a miénk, ezért mindig a lehető leghalkabb szökőkutat válasszuk, hogy a pumpa működése ne ijessze el az ivástól.

3. Az anyag. Kerüljük a műanyag változatokat, mivel a műanyag könnyen megkarcolódik, ami a baktériumok elterjedésének ideális. A műanyag hátránya az alacsony súly is. Minél könnyebb a szökőkút, annál nagyobb az esélye annak, hogy a cica felborítja. A legjobb anyag a kerámia és a rozsdamentes acél.

4. Egyszerű tisztítás. A szökőkutat rendszeresen tisztítani kell, ezért jobb, ha könnyen szétszedhető és összerakható.