Hogyan válasszuk ki a megfelelő kutyaeledelt?

Hogyan válasszuk ki a megfelelő kutyaeledelt?

Tartalomjegyzék

A kutyának nem csak azért van szüksége táplálékra, hogy jóllakjon. Az egészsége megőrzése érdekében fontos, hogy tartalmazza az összes szükséges tápanyagot és elegendő energiát nyújtson számára. Számos kutatás alátámasztotta, hogy a kutya életének minőségét és hosszát legjobban a táplálék befolyásolja.

Mivel azonban a legtöbb kutya szinte bármit megeszik, felelősséget kell vállalnunk a tál tartalmáért. A piacon azonban hatalmas a választék, és szinte minden gyártó azt állítja, hogy az ő eledele a legjobb.

Szóval hogyan lehet eligazodni bennük? Megmutatjuk azokat az alapvető szempontokat, amelyeket mindig figyelembe kell venned, ha a megfelelő tápot szeretnéd kiválasztani kutyád számára.

Cats_(8).png

A kutyaeledel alapfelosztása

A kutyatápok 2 fő kategóriába oszthatók, nevezetesen száraz- és nedves tápra. A legnagyobb különbség a kettő között a nedves összetevők vagy a víz tartalma. Néhány kutyatulajdonos inkább csak az egyik típust eteti, de a leggyakoribb a kettő kombinációja.

Száraztáp

Körülbelül 90% szárazanyagból és 10% nedves összetevőből vagy vízből áll. Főleg praktikussága miatt ez a legolcsóbb és legkelendőbb táp. Könnyen tárolható, még könnyebben adagolható, és még felbontás után sem romlik meg egyhamar.

A száraztápokat három leggyakoribb módon állítják elő:

  1. extrudálás – nyers keverékből szemek formájában magas hőmérsékleten és nyomáson.
  2. sütés - a nyers keverék sütőben történő főzése és szárítása, de az extrudálásnál alacsonyabb hőmérsékleten és kisebb nyomáson.
  3. préselés - a alapanyagok nagy nyomással történő préselése szemek formájába.

A préselés során a felhasznált természetes összetevők legnagyobb része megmarad. Az ilyen tápok azonban általában a legdrágábbak.

Cats_(9).png

Nedvestáp = tasakok, tégelyek és konzervek

Tartalmukat körülbelül 65-80 % nedves-, és  20-30 % száraz összetevő képezi. Általában több friss húst és állati mellékterméket tartalmaznak, mint a száraztápok. Felbontásuk után azonban hűtve tárolandók, mivel kevesebb tartósítószert tartalmaznak, így nagyobb a valószínűsége, hogy megromlanak.

A kutyák általában a nedves eledelt részesítik előnyben, mivel az lédúsabb, ízletesebb és egyben hidratálja is őket. Azonban általában drágább, különösen a napi szükséges mennyiséget figyelembe véve, amely ebben az esetben magasabb, mint a száraztápoknál.

A nedves eledel különböző állagú és textúrájú, míg a száraztápok szinte mindig ugyanolyan formájúak. Ezért ideális választás a válogatós kutyák számára.

Rágcsálnivalók és jutalomfalatok kutyáknak

A jutalomfalatok különböző finomságok, csontocskák,, szárított hús, piskóta és hasonló formában. Ezek gyakran nagyon táplálóak, tehát kalóriában nem szenvednek hiányt. Használatuk ezért csakis a nevüknek megfelelően, jutalomfalatnak ajánlott. Ellenkező esetben fennáll annak a veszélye, hogy a kutya a szükségesnél és az egészségesnél nagyobb testsúlyt ér el.

Hogyan igazodjunk el az összetevőlistában?

Az ízléses csomagolás és a termék neve nem elég. Bár ez is sokat elárul, de a teljes igazságot az összetevők rejtik magukban. A táp összetételének olvasásakor azonban gyakran megizzad az ember a sok ismeretlen kifejezéstől és információtól. Ezért a könnyebb eligazodás érdekében elmagyarázzuk az alapokat.

Az összetevők sorrendje a receptúrában tükrözi a tápban való mennyiséget/arányokat. Ami a készítményben az első helyen szerepel, abból van a legtöbb a tápban. Ezért az első 3-4 összetevő a legfontosabb, és ideális esetben százalékos arányban is fel kell tüntetni őket. Kell lennie egy tiszta fehérjeforrásnak.

A legjobb tápok elsősorban húst tartalmaznak. Ugyanakkor az összes összetevőt egyenként és teljes névvel feltüntetik, pl. csirke, csirkemáj, rizs stb.

Az olcsóbb tápok esetében gyakran találkozhatunk általános elnevezésekkel, mint például állati melléktermékek, nyersfehérje vagy állati származékok a készítményben. Mögöttük több összetevő kombinációja áll.

- Az állati melléktermékek főként belsőségeket és csontokat tartalmaznak.

- A nyersfehérje a növényi és állati fehérjék keverékét jelenti.

- Az állati származékok különböző maradék anyagok és minden, ami a gyártás során fennmarad.

Milyen tápanyagokra van szüksége egy kutyának?

Bár a kutya nem olyannyira húsevő, mint a macska, optimális étrendjének nagy részének állati eredetű termékekből kell állnia. A kutyák gabonafélékből, gyümölcsökből és zöldségekből is nyerhetnek tápanyagokat, de ezeknek az összetevőknek kisebb arányban kell megjelenniük az ételükben.

  1. Hús

A hús a legjobb fehérjeforrás, mivel ez a legtermészetesebb és legjobban emészthető a kutya számára. Az állati fehérje legalább 30%-ának húsból kell származnia. A leggyakoribb források a csirke, kacsa, bárány, pulyka, nyúl, marha, sertés és hal. Az olyan vadak, mint a szarvas és a vaddisznó szintén népszerűek, valamint az olyan kevésbé ismert fajok, mint a rénszarvas, a ló, a bölény és a kenguru.

Ha friss húst is tartalmaz, nem szabad megfeledkezni arról, hogy az ilyen hús akár 80%-a víz.  A friss hús nagy tömege nem felel meg a feldolgozás utáni táp valós tömegének. Ezzel szemben egy olyan összetevő, mint a húsliszt, nem hangzik vonzónak, de valójában több húst tartalmaz, mivel nincs víztömege.

Fontos megkülönböztetni azt a kifejezést is, amelyben a hús összetételét megadják:

- A kacsahús azt jelenti, hogy ez a táp fő fehérjeforrása. Értéke igen magas lehet, pl. 25-40%.

- Kacsahússal azt jelenti, hogy a táp bizonyos százalékban kacsahúst tartalmaz, de nem ez a fő fehérjeforrás. Az érték lehet alacsonyabb, pl. 5-15 %.

- Kacsa ízesítésű azt jelenti, hogy a tápban csak az íz eléréséhez elegendő hús van. Általában 1-5%.

  1.  Állati eredetű melléktermékek

A belsőségek gyakran még a húsnál is táplálóbbak, ezért nem hiányozhatnak a kutya étrendjéből. Fontos azonban odafigyelni arra, hogy ezek a tápanyagok milyen arányban vannak jelen az eledelben. Az állati melléktermékek kategóriájába tartozhatnak az emberi fogyasztásra szánt termelésből származó hulladékok is, mint például a toll, a gyapjú, a karmok, a csontok stb.

  1. Egészséges zsírok

A zsírok esetében is igaz, hogy a kutya az állati eredetű zsírokat, például a halolajat hasznosítja és emészti meg a legjobban. A zsír kiváló forrása az esszenciális omega-3 és -6 zsírsavaknak.

Támogatják a biológiai folyamatok működését a szervezetben, jótékonyan hatnak a bőrre, a belső szervekre és a vitaminok fele is zsírban oldódik. 

Emellett energiaforrásként is szolgálnak, és a fehérjéhez és a szénhidrátokhoz képest akár a dupláját is adják.

  1. Szénhidrátok

Az olyan szénhidrátok, mint a rizs, burgonya, gyümölcs stb. kiváló energiaforrások. Rostokat is tartalmaznak, amelyek támogatják a megfelelő bélműködést és teltségérzetet adnak.

Sok kutyatulajdonos szigorúan kerüli a gabonaféléket, de ez nem mindig a legjobb megoldás. Hacsak a kutya nem kifejezetten allergiás a gabonafélékre, akkor azok jó tápanyagforrást jelenthetnek. Különösen az olyanok, mint a zab, árpa, bulgur.

  1. Vitaminok és ásványi anyagok

A zöldségek és gyógynövények az ásványi anyagok természetes forrása. A jó minőségű tápok azonban általában különálló ásványi anyagokat is tartalmaznak kelát formájában. A vitaminok támogatják az anyagcserét, az ásványi anyagok pedig segítik a csontok és szövetek építését. 

Cats_(10).png

Milyen összetevőkre kell odafigyelni a tápokban?

  1. Glutén és szója

A glutént tartalmazó gabonafélék, mint például maga a búza vagy a szója, alapvetően használhatatlanok a kutyák számára, mivel egyszerűen áthaladnak az emésztőrendszeren. A kutya nem tudja megemészteni őket, és fogyasztásuk emésztési problémákat okozhat.

  1. Cellulóz

Rostforrásként szolgál, de fából készül, és a kutya számára szinte használhatatlan.

  1. Mesterséges tartósítószerek

A túl sok mesterséges (szervetlen) tartósítószer hajlamos emésztési problémákat okozni. Ide tartozik a hamu vagy a pernye is, amelyek elkerülhetetlenül minden eledelben előfordulnak. Általában ezek emészthetetlen anyagok, ezért azok aránya az eledelben lehetőleg minél kisebb legyen. 

  1. Ismétlődő összetevők

Egyes - leggyakrabban növényi eredetű - összetevők többször szerepelnek a listán. Pl. kukoricapehely, kukoricaliszt és őrölt kukorica, bár ez még mindig kukorica. Ezzel mesterségesen megnövelik arányukat az összetételben a táplálóbb összetevők rovására.

  1. Nem definiált olajok és zsírok

Ügyeljünk arra, ha hiányzik a pontos megnevezése az összetevőknek. Gyakran csak zsír- és olajpótlók rejlenek mögöttük, mint a pálmaolaj, melyet a kutya szervezete nem tud hasznosítani.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő kutyaeledelt?

A 3 legfontosabb tényező választás során:

- a kutya életszakasza

- a kutya fajtája

- a kutya különleges igényei.

1. Életszakasznak megfelelő tápok:

A táplálkozási szükségletek a kutya minden életszakaszában változnak, ezért fontos, hogy a kutya korának megfelelő tápot válasszunk.

Kölyökkutyáknak

A kutya 12-24 hónapos koráig kölyöknek számít, és ebben az időszakban az egészséges fejlődését célzó eledelre van szüksége. Erre szolgálnak a kölyökkutya tápok. Több kalóriát tartalmaznak, magasabb fehérje-, zsír-, vitamin- és ásványianyag-tartalommal.

Egy kölyökkutya számára a kiváló minőségű eledel az ideális választás, mivel mindent tartalmaz, amire a növekedéshez szüksége van.

Fontos azonban, hogy ilyen táppal csak az élet első 12 hónapjában etessük. Nagytestű fajták esetében maximum 24 hónapos korig. Ezt követően a kutya felnőtté válik és megváltoznak a táplálkozási igényei.

Felnőtt kutyáknak

A felnőtt kutya úgynevezett fenntartó üzemmódba kerül. A táplálék szerepe ekkor az egészséges tápanyagbevitel és ezzel egyidejűleg a kutya egészséges testsúlyának fenntartása. Általában egy átfogó és kiegyensúlyozott eledel a jó választás. Az aktív kutyák számára a magasabb fehérje-, vitamin- és ásványi anyag koncentrációjú eledel a megfelelő.

Idősebb, senior kutyáknak

Egy kutya körülbelül 7-9 éves kora között válik senior korúvá, fajtától függően. Az idősebb kutyák valószínűleg kevésbé aktívak, és több pihenésre van szükségük. Felnőttkorukhoz képest aktivitásuk és energiájuk általában akár 20%-kal is csökken.

Ezért könnyű, alacsonyabb kalóriatartalmú ételekre és sok folyadékra van szükségük. Ehhez konzervek és alutasakok ajánlottak. Ugyanakkor ügyelni kell az esetleges betegségekre vagy elhízásra, és az étrendet mindig ennek megfelelően kell beállítani.

Ha kölyökkutyáknak szánt táppal etetnénk idősebb kutyánkat, csak a súlygyarapodást ösztönöznénk.

2. A kutyafajtának megfelelő táplálék:

Ugyanilyen fontos megkülönböztetni, hogy:

- kis testű

- közepes testű

- nagy testű

- óriás testű kutyának választunk tápot.

Minden fajtának más-más igényei vannak, és más-más egészségügyi problémákra hajlamosak. A megfelelő eledel mindezt figyelembe veszi. A kis fajták például hajlamosak az allergiás panaszokra, míg a nagytestűek inkább mozgásszervi problémákkal küzdenek.

Cats_(11).png

3. Különleges szükségleteknek megfelelő tápok:

Ha a kutyának egészségügyi problémái vagy egyéb igényei vannak, a tápot ennek megfelelően kell kiválasztani. A speciális eledelek éppen erre szolgálnak. A legelterjedtebbek közé tartoznak a következők:

Prémium és szuperprémium tápok

Ezek a legmagasabb minőségű eledelek, és többségük kizárólag természetes alapanyagokból készül. Magas arányban tartalmaznak állati fehérjét, vitaminokat és ásványi anyagokat, hogy a kutyának valóban teljes értékű étrendet biztosítsanak.

Tápok túlsúlyos kutyáknak

A napi adag kevesebb kalóriát tartalmaz, hogy a kutya jóllakjon, ugyanakkor szabályozza a súlyát.

Gabonamentes tápok

A prémium kategóriás eledeleket gyártó márkák igyekszenek kiszorítani a gabonafélék használatát a táplálóbb összetevők javára, de természetesen ezzel együtt az áruk is emelkedik. De ismét meg kell jegyezni, hogy ha a kutya nem gabonaallergiás, nem kell kerülni őket.

Holisztikus tápok

Nemcsak a kutya fizikai állapotára, hanem a mentális jólétére is összpontosítanak. Kiváló minőségű és könnyen emészthető természetes forrásokból készülnek. Leggyakrabban kedvező körülmények között nevelt állatok húsából.

Hipoallergén tápok

Nem tartalmaznak olyan gyakori allergéneket, amelyek a kutyáknál allergiát válthatnak ki.

Állatorvosi gyógytápok

Ezek olyan speciális eledelek, amelyeket kifejezetten egészségügyi problémákkal küzdő kutyák számára terveztek. Állatorvosok fejlesztették ki őket a megelőzés és kezelés céljából..

Tápok Ivartalanított kutyáknak

Az ivartalanítás után a kutya anyagcseréje körülbelül 30%-kal lelassul, ezért érdemes a speciálisan ehhez igazított eledelt ehhez igazítani.

Hogyan kell megfelelően etetni a kutyát?

Ha egy bizonyos márkájú eledel mellett döntünk, érdemes egy ideig kitartani mellette. Nem ajánlott túl gyakran változtatni, mert a kutya emésztőrendszerének időre van szüksége, hogy alkalmazkodjon az új étrendhez. A váltás ideális ideje 3-6 havonta van.

Természetesen az is fontos, hogy a kutya szereti-e az ételt. Ha sokáig nem hajlandó megenni, ne menjünk fejjel a falnak, és váltsunk másik eledelre.

Azt is tartsuk szem előtt, hogy a kutya étrendjének 90%-a komplex eledel legyen. A fennmaradó 10%-ban van hely a jutalomfalatoknak.

Milyen a megfelelő adagolás?

Gyakran előfordul, hogy a gazdik túletetik a kutyáikat, mert nem tartják számon a pontos napi adagot. Ugyanakkor szemmérték alapján adagolják a tápot, amikor hajlamosak a szükségesnél kicsit többet adni.

Tehát először is fontos tudni a kutya súlyát. A súly szerint lehet megtudni az ajánlott napi adagot, amely mindig az eledel csomagolásán van feltüntetve. Száraz- és nedves táplálék kombinációja esetén a számítások kicsit bonyolultabbak, ezért ajánlott állatorvoshoz fordulni.

Mindig jó ötlet lemérni a napi adagot, és egy kis tartalékot hagyni az esetleges jutalomfalatok és a konyhából származó különféle maradékok számára.

Tapintás alapján könnyen megállapítható, hogy kutyánk ideális súlyt ért-e el. Az ideális súly az, amikor a kutya utolsó bordái tapintásra enyhén érezhetők, de nem láthatók.

Mi a helyes etetési idő

Az etetési idő rugalmas. Tőlünk függ, hogyan osztjuk be a kutya napi bevitelét. De ha már egyszer meghatároztuk az etetési időt, tartsuk magunkat hozzá. A kutyák szeretik a következetességet, és hamar megtanulják, hogy mikor kapnak enni.

A legtöbb esetben naponta kétszer ajánlott etetni, reggel és este. Egyes fajták esetében azonban, amelyek hajlamosabbak a puffadásra és az emésztési zavarokra, ajánlott naponta több kisebb adagot adni.

Hogyan váltsunk tápot?

Nem ajánlott az ételt napról napra cserélni. Ideális, ha fokozatosan kezdjük el hozzáadni az új eledelt, amíg teljesen ki nem cseréljük a régit. A legegyszerűbb módja annak, ha a régi táplálék 75%-át és az új táp 25%-át etetjük egy-két napig.

Ezt követően egy-két napig ajánlatos az arányt 50/50-re állítani. És váltogatva a többi napot, azaz 75% új és 25% régi. A ciklus végén a tápot 100%-ban kicserélhetjük az újra.

Továbbá, minél hasonlóbb a két táp, annál könnyebb és gyorsabb az átállás.

Bevált tanácsok a megfelelő kutyaeledel kiválasztásához

1. A megfelelő eledel kiválasztása rendkívül egyéni kérdés, így nem létezik minden kutya számára ideális eledel. Ha az egyik kutya elutasít egy bizonyos márkát, egy másik talán imádja azt. Tapasztalat és a tények alapján, nem pedig a reklámok szerint hozzunk döntést.

2. Ne csak az árat nézzük. A kutyának egy életen át kell ennie, ezért a fenntarthatóság a legfontosabb. Mi értelme van néhány forintot spórolni a legolcsóbb tápon, ha a kutya egészsége romlik, allergiás vagy intoleráns lesz? A későbbi kezelésre lényegesen többet kell majd költeni. A megelőzés mindig olcsóbb, mint a kezelés. Először is a táp összetételét és minőségét nézzük, és csak utána az árát.

3. Egy új eledel esetében először próbáljunk ki egy kisebb kiszerelést, hogy lássuk, szereti-e a kutya, és nem okoz-e emésztési problémákat. Az emésztőrendszeri intolerancia néha csak néhány nap vagy hét után válik nyilvánvalóvá.

Ezt követően érdemes nagyméretű kiszereléseket vásárolni, amelyek árban a legköltséghatékonyabbak. Ugyanakkor lényegesen környezetbarátabbak, mivel kisebb ökológiai lábnyomot és kevesebb csomagolóanyagot hagynak maguk után.