Milyen kerítést válassz a kertedbe?

Milyen kerítést válassz a kertedbe?

Tartalomjegyzék

A virágok, zöldségek és gyümölcsök termesztése mellett az is fontos, hogyan keríti el a kertjét. A kerítések  nemcsak praktikus elemei a kertnek, hanem vizuális és esztétikai kiegészítői is. 

A megfelelő típus kiválasztása nem mindig könnyű, hiszen számos tényezőt kell figyelembe vennünk: a céltól kezdve a kerítés anyagán át a kert általános megjelenésére gyakorolt hatásáig. Ebben a blogban tanácsokat adunk, hogyan tegyük ezt.

Miért van szükségünk kerítésekre?

A kerítéseknek  több fontos szerepe is van a kertben. Megvédik azt a vadállatoktól és a vandáloktól, akik kárt tehetnek a növényekben vagy a zöldségekben, miközben a kíváncsi szemek elől is védelmet nyújtanak. 

Ezenkívül segítenek kijelölni a telekhatárokat, és esztétikai dimenziót kölcsönöznek a háza külsejének. Néha a növények támasztékául is szolgálnak, vagy a kertet különböző részekre osztják.

Dekoratív kerti szegélyek

A dekoratív kerti szegélyek nemcsak esztétikai dimenziót adnak a kertnek, hanem megkönnyítik a kert különböző részeinek elkülönítését is. Segítenek a növekvő fű kordában tartásában. 

Ezáltal a kert nyírása is könnyebbé és pontosabbá válik, és minőségi virágápolást biztosítanak. 

A dekoratív szegélyek szinte bármilyen területet hatékonyan díszíthetnek. Ugyanígy funkcionalitásuk a járda alakításában rejlik, és az időjárási körülményeknek is ellenállnak.

Hogyan tájékozódjunk a kerítés típusai között 

A megfelelő anyag kiválasztása alapvető fontosságú. A fa hagyományos és jó választás, a fém hosszú élettartamot és minimális karbantartást igényel, a műanyag kerítés megfizethető és könnyen karbantartható, míg a sövény, zöldet és természetes megjelenést kölcsönöz a kertnek, de magas karbantartási igényű, ehez különféle  sövénynyíró eszközökre lesz szükséged.

A kerítés magasságának és kialakításának meg kell felelnie a kerítés céljának, és illeszkednie kell a kert általános kialakításához. 

Ne felejtsd el figyelembe venni a választott anyag tartósságát és karbantartási igényét, valamint a helyi kerítési előírásokat sem. A barkácsolás és a szakszerű telepítés közötti döntés a  te képeségeidtől és költségvetésédtől függ.

Kerti kerítéshálók

A kerítés kiválasztásakor fontos megérteni a műanyag, a fém és a bevont fémkerítéshálók  közötti különbségeket, valamint azokat a sajátosságokat, amelyek megkülönböztetik őket más kerítésfajtáktól.

Ezek a különbségek segítenek meghatározni, hogy melyik kerítéstípus felel meg leginkább az igényeidnek és esztétikai preferenciáidnak.

Műanyag hálók

A műanyag hálót úgy tervezték, hogy időjárás- és UV-állóságot biztosítson rendszeres karbantartás nélkül, de kevésbé tartós. 

Könnyűek, ami megkönnyíti a telepítésüket, és többféle színben kaphatók, például zöld színben, ami természetesen illik a kerti környezetbe. A műanyag háló ideális választás azok számára, akik gazdaságos és hosszú élettartamú megoldást keresnek minimális karbantartás mellett.

Fémhálók

A cink bevonatú fémháló viszont nagy szilárdságot és tartósságot biztosít, így ideális olyan területeken, ahol nagyobb védelemre van szükség a kilyukadás vagy törés ellen. Ugyanakkor nem bírja annyira az időjárás viszontagságait. 

Léteznek PVC bevonatú fémrácsok is a fokozott korrózióállóság és a hosszabb élettartam érdekében. Ezek is alacsony karbantartási igényűek, és egyáltalán nem is kell őket festeni. 

Ez az anyagkombináció biztosítja, hogy a fémrács hosszú évekig esztétikus és funkcionális maradjon. Olyan kertészek számára alkalmasak, akik a tartósságot és a biztonságot részesítik előnyben.

A műanyag és a fémháló közötti különbségek

A műanyag és fém háló közötti fő különbség az anyagösszetételükben, valamint a hozzájuk kapcsolódó tartósságban, szilárdságban és esztétikában rejlik.

A műanyag hálók nagy szín választékot kínálnak, és további kezelés nélkül korrózióállóak, így kevésbé igényes alkalmazásokhoz alkalmasak. A PVC bevonattal megerősített fémhálók viszont tartósabbak és biztonságosabbak, így alkalmasak a nagyobb védelmet igénylő területeken való használatra.

Minden kerítéstípusnak megvan a maga speciális felhasználási területe.

A védőkerítések, mint például a szögesdrót kerítések, megakadályozzák az állatok és a nem kívánt látogatók bejutását.

A funkcionális kerítések ösztönözhetik a növények növekedését, vagy kisebb részekre oszthatják a kertet.

A sövények magánéletet biztosítanak, és zöld elemet adnak a kerthez.

A megfelelő kerítés vagy sövény kiválasztása nagyban befolyásolhatja kerted megjelenését és funkcionalitását. Fontos, hogy elegendő kutatást végez, és mérlegeld az összes lehetőséget, mielőtt döntést hozol.

További inspirációért és gyakorlati tanácsokért látogasd meg blogunkat.