Kiskutyát vásárolnál? Ne dönts elhamarkodottan!

Kiskutyát vásárolnál? Ne dönts elhamarkodottan!

Tartalomjegyzék

Veszünk egy kiskutyát, hisz olyan aranyos és kedves teremtés, ugye? Igen, de! A valóságban ez sokkal komplikáltabb és amennyiben nem készülsz fel rá elegendően, sok problémát okozhat ez a döntés. Ennek a legszomorúbb mutatója az, hogy a karácsonyi időszak után növekszik a menhelyre kerülő kutyusok száma.

Ne feledd, hogy egy kiskutya valójában egy érző, mindenekelőtt élőlény és nem játék. Az első napokban, akár hetekben próbára teszi a türelmedet, de a megfelelő felkészüléssel ezzel könnyen meg tudsz majd birkózni. 

Ezek után annyi szeretetet kapsz majd a kis szőrmóktól, hogy az ezt megelőző megpróbáltatások már nem is fognak számítani.

1. A vásárlás előtt bizonyosodj meg róla, hogy valóban fel vagy rá készülve

Minden kutyusnak megvan a maga személyisége, ez főképp a fajtától függ. A vásárlás előtt tehát nem csak a szemnek tetsző kutyákban kell gondolkodni, de alaposan át kell gondolni, hogy milyen fajta kutya illik hozzád. Legyen az kicsi, közepes vagy akár nagytermetű kutya, alaposan utána kell járni a személyiségének és e szerint dönteni.

Például védő, játékos, társasági, nyugodt és így tovább. Amennyiben játékos kutyus mellet döntesz, később ne csodálkozz, hogy mindig valamit kitesz és nem ül meg egyhelyben.

Elsőként olvass utána, hogy mit is várhatsz el egy bizonyos fajtától. Ezek után számold össze a hónapos kiadásokat, ami az eledelt illeti. Az alapot a száraztápok és konzervek képezik. Nem szabad kihagyni az olyan alapvető dolgokat sem, mint a fekhely, játékokhám és póráz. Mindenképp számolj állatorvosi költségekkel, mint a kötelező chip és oltások.

A kutyák társasági lények, így nem tesz nekik jót, ha egyedül maradnak otthon több órán keresztül. Az öregebb kutyusok már hozzá tudnak szokni, de a kiskutyák nem. Ők állandó társaságot igényelnek.

Tudod ki fog gondoskodni a kutyusról amikor te nem leszel otthon? Ki marad vele, amikor te dolgozol, a gyerekek iskolában vannak, vagy ép nyaralni mész?

Nem beszélve a kötelező sétákról. Próbálj egyedül hagyni egy kiskutyát több órán keresztül és mikor hazaérsz, meglátod mennyi meglepetést tud neked okozni.

Egy kiskutya vásárlása előtt biztosnak kell lenned, hogy tudsz róla gondoskodni és el tudod látni a szükségleteit. Legyen szó a pénzügyi helyzetedről, vagy a neki járó figyelemről.

2. A vásárlás után a legfontosabb a türelem

A kiskutyák nagyon hasonlítanak a kisbabákhoz. Igaz, hogy nem hordanak pelenkát, tudnak járni és élesek a fogaik, de gyakran piszkolnak, ugatnak, rágnak és 24 órás felügyeletet igényelnek. Komolyan. Csak egy pillanatra vedd le róluk a szemed és máris a kedvenc párnádat rágcsálják, vagy megjelölnek valamit. Egy kiskutya olyan, mint egy energiagombóc, ezért gyakran kiszámíthatatlan a viselkedésük.

Az első hetekben sok türelemre lesz szükséged, ugyanis rád vár a feladat, hogy megtanítsd a fő parancsokra és tereld a helyes viselkedés irányába. Elkerülhetetlen, hogy ne végezze el a dolgát a lakásban, de ne büntesd őt miatta, inkább jutalmazd.

Figyeld a jeleket, és amikor látod, hogy készül elvégezni a dolgát, vidd ki a kertbe. Amikor végzett finom falatokkal jutalmazd meg. Ugyan így, minden kéredzkedéskor. 

A kutyus ezt hamar megérti, és felfogja, hogy a dolgát kint kell elvégezni, majd idővel megtanulja ezt időben a tudatodra adni.

Szintén fel kell készülnöd arra is, hogy több mint valószínű tönkre megy egy pár cipőd, vagy akármi, ami a kis szőrmók útjába kerül. Ezért, minél több játékot szerzel be, annál kevesebb esélye lesz a kedvenc dolgaid tönkretételére.

Minél többet játszol vele, annál jobban elfárad és kevesebb energiája marad a rosszalkodásra.

3. Ne halogasd a tanítást, kezd el rögtön

Egy kiskutyát a helyes viselkedésre legkönnyebben az első hónapokban tudod megtanítani. Foglalkozz vele és szánj rá minél több időd még kölyökkorában és meglátod, amikor felnő, ez kamatostul kifizetődik.

Már az elején tudnia kell, hogy ki a főnök. Érti a falka lényegét, és ezért fontos, hogy te legyél a vezér. Amennyiben elkényezteted, magadnak köszönheted a problémát, mivel nem fog szót fogadni.

Az új vezérszavak betanulásánál, a legfontosabb a jutalom. Mindig meg kell jutalmazni, amikor megcsinálja azt, amit kérsz tőle. Amikor a vezérszót már ismeri, a finom falatokat váltsd le szóbeli dicséretre, simogatásra.

Amennyiben ezeket a dolgokat sikeresen véghez viszed, a nehezén már túl is vagy és kaptál egy igaz barátot, akitől elválaszthatatlan vagy. Minden hazajövetelkor szeretettel fogad majd, mintha egy hétig nem láttátok volna egymást. Végtelen szeretetet kapsz és egy életre szóló élményt. És ha véletlenül unatkoznál, örömmel szétszór egy kis szemetet a lakásban, szétrág egy pár cipőt, hogy legyen mit takarítanod.