Az állattartás nagy szótára

Az állattartás nagy szótára

Tartalomjegyzék

Az állattartás lenyűgöző és kifizetődő hobbi, de gyakran olyan speciális szavak használatát igényli, melyek nem egyértelműek és érthetetlenek lehetnek a kezdők számára. Ezért döntöttünk úgy, hogy létrehozzuk ezt a szótárat, és segítünk megfejteni a rejtélyes kifejezéseket, és egyértelmű magyarázatokkal szolgálunk.

Akár kutyát, macskát, hörcsögöt vagy más állatot tartasz, hisszük, hogy ez a szótár segít jobban megérteni az állattartás világát, és értékes információkkal szolgál.

Cellulóz

A cellulóz számos növény emészthetetlen része, így az állatoknak szánt tápokban is nagyrészt megtalálható. Segíti az emésztést, mert az emészthetetlen részekkel együtt a bélben marad, és mozgásra serkenti az elfogyasztott táplálékot.  Az elemésztett táplálék így a vastagbélbe kerül, és a vékonybélen való áthaladás során a felszabaduló tápanyagok fokozatosan felszívódnak.

Holisztikus tápok

A holisztikus tápok egy olyan étrendbe tartoznak, melyek figyelembe veszik kedvenceink egészségi állapotát és szükségleteit, mint a vadállatok leszármazottainál. Ez a táplálás igyekszik minimalizálni a gabonafélék felhasználását, és ellátja kedvencünket természetesen elérhető tápanyagokkal, mint például a friss húsból származó fehérjékkel és erdei gyümölcsökből, gyógynövényekből származó vitaminokkal.

Rostok

Vízben oldódó és nem oldódó rostokra osztjuk őket. A vízben nem oldódó rostokat vastag vagy durva rostnak is nevezzük, mert nem képesek megkötni a vizet. A durva rostok lebomlása kisebb és lassabb folyamat, ezért az állat többnyire emésztetlen formában (ürülékkel) választja ki azokat.

Nyers fehérje

A nyersfehérje egy olyan kifejezés, amely a kutyaeledel fehérjetartalmára utal. A nyers fehérje nem csak a tápban található állati eredetű fehérjéket foglalja magába, hanem a növényi fehérjéket is, amelyek például gabonafélékből és búzából származnak.

Telített zsírok

A nyers zsír magában foglalja a kutyaeledelben található összes zsírformát. Nagyon sok növényi zsírt sorolunk ide, például az olajat, vagy állati zsírokat is, mint a csirkehúsból kinyert zsírokat.

Húsliszt

A húsliszt (az angol meat meal) a „rendering” nevű eljárás során nyert végtermék. A húsliszt gyártása főzéssel kezdődik, amely során a víz elpárolog, a maradék pedig megsül. Az eredmény egy erősen koncentrált fehérjepor, amely húslisztként, dehidratált húsként vagy húskoncentrátumként is ismert.

Fedőszőrzet

Ezek az elsődleges szőrszálak, amelyeket először megpillantunk a kutyák testén. Ezek a szőrszálak hosszabbak, vastagabbak és általában sötétebb a színük, mint az aljszőrzet szálainak színe. Védő és esztétikai funkciója van.

Aljszőrzet

Ez a állat szőre, mely rövid és selymes szőrszálakból áll. Ezen szőrszálak felet találhatóak az úgynevezett fedőszőrzet. Ez a réteg hosszabb, más színű szőrszálakból áll. Az aljszőrzet az állat hőmérsékletének szabályozására szolgál, így ettől szabadulnak meg a vedlés időszakában.

Macskamenta

Az illatos macskamenta (angolul - catnip) egy télálló, évelő növény, amely kinézetében a mentára hasonlít. Egy bizonyos nepetalactone nevű anyagot tartalmaz, mely euforikus állapotba hozza a macskákat. Erre az anyagra csaknem 70 - 80% macska reagál ilyen formában. Megtalálható több macskáknak szánt játékban is.

Nyershamu

Kicsit furcsának tűnhet ez a megnevezés a tápok címkéjén, de nem kell megijedni, ez nem ugyan olyan, mint amit a kandallóból kell kipucolni. Ez a anyag egy alap összetevő az állati eledelekben. Amikor ezt az összetevőt látjuk egy címkén, valójában ez alapján mondhatjuk meg, mennyire minőségi az adott táp. Az ideális mennyiség 5 és 8% között mozog. Minél több a tápban lévő nyershamu, annál kevésbé emészthetőbb a házikedvenceink számára az eledel.

Trichobezoar

Ez egy szakmegnevezés a gyomorban megtapadt szőrszálakra, melyek egy gombócban gyűlnek össze a macskák gyomrában. A megelőzésére ajánlott a gyakori szőrápolás, esetleg léteznek speciális tápok, melyek segítenek ezeket a „gombócokat “ természetesen formában eltávolítani a cica gyomrából.

Valeriana

Másnéven macskagyökér, a gyártók sokszor használják macskáknak szánt játékok kiegészítéséhez. Serkentő hatásától a macskák ugyan olyan eufórikus hangulatba kerülnek tőle, mind a macskamentától. Ilyenkor játékosabbak és gyakran földön fekve mutatják ki elégedettségüket.