Mik az automata etető előnyei és hátrányai?

Mik az automata etető előnyei és hátrányai?

Tartalomjegyzék

Mi történik, ha a macskád az összes ételt elfogyasztja, még mielőtt te útnak indulnál? A megoldás egy automata etető, amely akkor is gondoskodik a cicádról, amikor te éppen a lakáson kívül tartózkodsz. Akár egy napra, vagy egy hosszabb, 2-3 napos útra készülsz, az a etető biztosítja a pontos adagokat a beállított időpontokban. 

Napi használatra is ideális, hogy macskád mindig időben megkapja a napi adagját.

Hogyan működik egy automata etető?

A legtöbb automata etető árammal vagy elemmel működik. Három fő részből állnak: egy tálból, egy ételtartályból és egy kijelzővel ellátott vezérlőpanelből. 

automaticke_krmitko_pre_macky_abczoo.jpg

Miután csatlakoztatod, beletöltöd a száraztápot a tartályba, majd beállítod az etetési időt és az adag mennyiségét a kijelzőn. Néhány modell csak mobilos alkalmazáson keresztül vezérelhető. Az etetési időpontokat beállíthatod egy fix órára vagy ismétlődő módon minden X órára. 

Az adagoló elsősorban száraztápra alkalmas. Léteznek nedves eledelre tervezett modellek is, de ezek ritkábbak és nehezen beszerezhetőek. Vásárlás előtt győződj meg róla, hogy az etető alkalmas-e nedves ételhez, ha erre van szükséged. 

Vannak egyszeri időzítős mechanikus etetők is. Ha az időzítő lejár, az etető kinyílik és nyitva marad egészen addig, amíg újra nem állítod. Ezek az etetők olcsóbbak, de nem mindig megbízhatóak és csak egyszer használhatók.

mechanicke_krmitko_pre_macky_abczoo.jpg

Az automata etető előnyei

1. A macskád megkapja a napi adagját a távollétedben is.

2. Rendszeres etetés ugyanabban az időben, azonos adag mennyiséggel. A macskák szeretik a rutint, és bármilyen eltérés stresszelheti őket. Egy automata etetővel biztosíthatod a rendszeres etetést, különösen, ha gyakran vagy távol és nincs megbízható időbeosztásod. 

Néhány macska hajnalban nagyon aktív, és felébreszti a gazdáját, mert éhes. Az automata etetőnek köszönhetően nyugodtan aludhatsz, mert az gondoskodik a cica pocakjáról.

3. Könnyű hozzáférés az eledelhez. A táp kiesésének hangja jelzi a macskának, hogy itt az etetés ideje. A macska gyorsan megtanulja, hogy mikor jön el az a bizonyos idő, és valószínűleg az etető mellett vár majd pár perccel a tervezett etetési idő előtt.

4. Az eledel mindig friss marad, mivel az adagolóban zárt helyen van tárolva, így nem szárad ki, mintha egy tálban lenne hagyva egész nap.

5. Súlykontroll. A benti macskák gyakran hajlamosak a súlygyarapodásra/ elhízásra, különösen, ha "szemre" etetik őket. Az etető pontos adagokat tud kimérni, így a macskád csak azt kapja meg, amire szüksége van.

Az automata etető hátrányai

1. Az automata etető legnagyobb kockázata, hogy nem adagol eledelt, amikor nem vagy otthon, különösen, ha több mint egy éjszakára távozol. A legmegbízhatóbb adagolók kamerával és tartalék akkumulátorral vannak ellátva.

2. Az etető felborítása. Néhány macska túlságosan kezdeményező, amikor rájön, hogy több táp is található az adagolóban. Megpróbálhatja elérni, és felboríthatja az etetőt, ami ezáltal meghibásodhat.

3. Egy etető de több macska a háztartásban. Ha egy macska dominánsabb, akkor az uralma alá veheti az etetőt, és nem engedi a többi macskát hozzáférni az eledelhez.

Mit kell figyelembe venni egy automata etető kiválasztásánál?

Minden típusú etető megfelel a célnak, de végső soron a vásárló elvárásai számítanak.

1. Figyeld meg a tartály kapacitását. Egy napi etetéshez egy 500 ml-es kapacitás elegendő egy macskának. Több macska esetén vagy ha több mint egy napra hagyod őket magukra, válassz nagyobb kapacitású etetőt, ideális esetben 1-2 litert.

2. Az automata etető mérete. Vannak etetők nagy tartállyal, amelyek magasak és keskenyek, valamint olyanok, amelyek különálló rekeszekkel rendelkeznek és alacsonyak, szélesek.

automaticke_krmitko_pre_macky_s_oddelenymi_priehradkami_abczoo.jpg

Ne feledd, hogy minden adagoló viszonylag nagy és több helyet foglal, mint egy normál tál. Amikor választasz, gondold át, mennyi helyet tudsz biztosítani neki.

3. Kamera. Az automata etetők népszerű funkciója a kamera. Ez lehetővé teszi, hogy ellenőrizd, működik-e az adagoló, és lásd, mit csinál a macskád, amikor nem vagy ott.

automaticke_krmitko_pre_macky_s_kamerou_abczoo.jpg

4. A tál gondozása. Ne feledd, hogy valószínűleg gyakran mosnod kell majd a tálat, így könnyen eltávolíthatónak kell lennie. A rozsdamentes acél tálak előnyt jelentenek, mivel higiénikusabbak és könnyebben tisztíthatók, mint a műanyag.

A műanyag tálak idővel karcolódhatnak, így a baktériumok elszaporodhatnak a mélyedésekben.