A sikeres pisztráng horgászat titka minden időjárásban

A sikeres pisztráng horgászat titka minden időjárásban

Tartalomjegyzék

A pisztrángot a olyan partok közelében fogjuk, amelyek gyakran növényekkel vannak benőve. Ezért a horgászathoz rövid, ideális esetben 2 métertől rövidebb bot szükséges a jobb manőverezhetőség érdekében. Az ilyen bot kiválasztásakor ügyeljünk a dobási terhelésre, amely legfeljebb 10 g legyen. Egy ilyen bot kellően finom a kis csalikhoz, de bírja az erős áramlatot, és megbirkózik a nagyobb folyami pisztrángokkal is.

A bottal ajánlott összehangolni az orsót, melynek mérete 2000-2500 körül legyen. Egy ilyen orsó elegendő fékerővel és kapacitással rendelkezik 150 m-es kiváló minőségű zsinórhoz.

Pisztráng fárasztására a silon húr (nylon-monofil) a legjobb választás, mivel a klasszikus monofil kevésbé látszik a vízben. A Silon halkabb is, mint a hagyományos zsinór, és simább fogást kínál. Átmérője 0,12-0,16 mm körül legyen a terep nehézségétől, a hal méretétől és a csali típusától függően.

Ha gumicsalikkal horgászunk, kisebb átmérő is elegendő, de ha wobblerrel, pergetővel vagy úszóval horgászunk, válasszunk vastagabb húrt.

Hogyan horgásszunk pisztrángra hideg időben? 

A szezon elején a víz hidegebb, a halak letargikusabbak. Ezért jobban reagálnak a csali lassabb vezetésére. Sikereket érhetünk el, ha gumicsalikkal horgászunk, például különféle nimfákkal, lárvautánzatokkal vagy ivadékokkal. Ezeket a csalikat a lehető leglassabban kell futtatni, különösen a lassú folyású és mélyebb szakaszokon. A pisztrángok ebben az időszakban általában ott tartózkodnak.

A hideg vízben lévő folyami halak nem támadják olyan agresszívan a csalit, mint nyáron, amikor a víz hőmérséklete eléri a 12-15 Celsius fokot. Ha a horgászott részen csak sebes áramlások vannak, próbáljuk ki a kemény csalis horgászatot is. A jeges víz általában átlátszó, így a természetes színek sikeresebbek lehetnek, mint a feltűnő árnyalatú csalik. Ebben az időszakban a legjobb a pataki pisztráng vagy a fehérhal utánzatait fogni.

Ha wobblereket használunk, lassan húzzuk felfelé, és néha tartsuk a pisztrángok búvóhelye előtt. A leggyakoribb menedékhelyek a partok szélében lévő üregek, a lehullott ágak vagy a víz alatti kövek. Ezeknél a helyeknél megpróbálhatjuk teljesen megállítani a csalit néhány másodpercre vagy akár egy percre is. A pisztráng ebben az időszakban határozatlan, de így támadásra provokálhatjuk.

Mi ne hiányozzon a pisztráng-horgászfelszerelésből

Az alapvető horgászfelszerelés mellett egyéb hasznos kiegészítő is található a piacon. A kis karabinerek alkalmasak a csalik gyors cseréjére. A gumicsalik használatakor kisebb horgú (#8-4) és 0,5-3 g súlyú jig fejek ajánlottak. Ezeket az apróságokat legjobb négy dobozba rendezni:

  • kemény csalihoz 
  • gumicsalikhoz 
  • jigekhez 
  • ékszercsalikhoz


Az alapfelszereléshez tartozik még a merítőháló és egy csipesz a horgok eltávolításához. A horgászzsinór vágására szolgáló olló is jól jöhet. Mindez kényelmesen elfér egy praktikus horgásztáskában vagy mellényben.