A szilikát alapú alom megfelelő választás a macskád számára?

A szilikát alapú alom megfelelő választás a macskád számára?

Tartalomjegyzék

Unod már a macskatoalett mindennapos takarítását? Képzeld el az almot, amely akár egy hónapot is kibír anélkül, hogy cserélni kellene. Ezen kívül az egyik legnagyobb nedvesség- és szagsemlegesítő képességgel rendelkezik.

A szilikát alapú alom jelentősen hosszabb élettartamot biztosít, mint a hagyományos homok alapú almok. Az elmúlt évek trendje, és lehet, hogy a te számodra is a megfelelő választás.

Hogyan működik a szilikát alapú alom?

A szilikát alapú alom nátrium-szilikátból készül, amelyet felmelegítve pórusos kristályokká alakítanak, apró granulátumok formájában. Ezek a kristályok magas nedvszívó képességet és hatékony szagsemlegesítést biztosítanak.

Amikor a folyadék érintkezik a szilikát alapú alommal, a kristályok felszívják azt, valamint az ammóniát is a vizeletből, így eltüntetik a szagot. 

A nedvesség többsége ezután elpárolog. A szilárd hulladékot a kristályok megszárítják, ezzel minimalizálva a szagát.

A homok alapú almokkal ellentétben a szilikát alapú alom nem agglomerálódik, hanem amikor eléri a maximális nedvességelnyelő kapacitást, a kristályok színe megváltozik.

Ez jelzi, hogy az almot cserélni kell.

silikatova_podstielka_pre_macky_caliopsis.jpg

A szilikát alapú almok előnyei

1. Magas nedvszívó képesség. 

A szilikát alapú alom akár saját tömege 40%-át is képes felszívni folyadékból. Ez teszi az egyik leghatékonyabb almokká a piacon.

2. Hosszú élettartam.

2-4 kg szilikát alapú alom és egy macska esetén az alom akár 30 napig is hatékony lehet. Ez lényegesen kisebb mennyiség, mint amennyit 30 nap alatt felhasználna egy homok alapú alom.

3. Szagkontroll.

Magas felszívóképessége révén az alom mikroszkopikus pórusai is elnyelik a szagokat, megakadályozva azok terjedését a levegőbe.

4. Könnyű karbantartás.

A szilikát alapú almot napi egyszeri keveréssel elég karbantartani, hogy a vizelet ne gyűljön össze az alján, és eltávolítani a szilárd hulladékot. Az egész almot akkor kell cserélni, amikor a granulátumok többsége megváltoztatja a színét. Általában 14-30 napos időközök ajánlottak.

5. Könnyű súly.

A szilikát alapú alom könnyebb, mint a homok alapú alom, így könnyebb vele bánni.

6. Penészellenállás.

Anorganikus szerkezete miatt a szilikát alapú alom ellenáll a penésznek és baktériumoknak.

7. Por belégzéssel nem mérgező.

A szilikát alapú alom biztonságos por belélegzésekor, mivel nem tartalmaz káros kristályos szilíciumot. Nem toxikus amorf szilíciumból készül.

silikatova_podstielka_pre_macky_huhubamboo.jpg

A szilikát alapú almok hátrányai

1. Durva textúra.

Néhány macskát zavarhatja a kristályok durvább felülete a tappancsain. A piacon azonban elérhetők olyan szilikát alapú almok is, amelyek finomabb textúrával rendelkeznek.

2. Nem agglomerálódik. 

A szilikát alapú alom nem formál csomókat, mint a homok alapú almok. Ez azt jelenti, hogy napi egyszeri keverés szükséges a hatékonyság megőrzéséhez.

3. Nem környezetbarát. 

Anorganikus ásványból készült, amelyet nem lehet komposztálni vagy leöblíteni a WC-n, mivel nem bomlik le. Használat után hulladéklerakóra kell küldeni.

4. Magasabb ár.

A szilikát alapú alom kezdetben drágább, de hosszabb élettartama végső soron hasonló költségeket eredményezhet a homok alapú almokkal összehasonlítva.

silikatova_podstielka_pre_macky_magic_litter.jpg

Hogyan váltsunk szilikát alapú alomra?

A váltás néhány macska számára nehéz lehet, de ha betartasz néhány egyszerű lépést, a folyamat zökkenőmentes lehet:

1. Kezdd illatmentes vagy természetes illatú alommal. A macskák érzékeny szaglása miatt a erős illatok eltántoríthatják őket.

2. Válassz finomabb textúrát. A finomabb textúra kényelmesebb a macskák tappancsainak.

3. Válassz színtelen almot. Így könnyebben láthatod a vizeletet, és ellenőrizheted, hogy a macska használja-e az almot. A színtelen alom segít felfedni az esetleges egészségügyi problémákat, például a vért a vizeletben.

4. Az első napokban hagyd meg a macskának a régi alommal ellátott toalettet, hogy fokozatosan megismerkedjen az új szilikát alapú alommal. A macskák nem kedvelik a gyors változásokat.