Mire van szükség, ha terrarisztikával szeretnénk foglalkozni?

Mire van szükség, ha terrarisztikával szeretnénk foglalkozni?

Tartalomjegyzék

A hüllők és teknősök előnye, hogy a gondozásuk nem túl nehéz, különösen más háziállatokhoz képest.

Lényeges, hogy a hüllő típusának és igényeinek megfelelően válasszuk ki a megfelelő terráriumot (aljzat, búvóhelyek, 3D fal, dekoráció), a fényforrásokat, a hőforrásokat és a vizes tálakat . Mindenképpen tájékozódjunk arról is, hogy milyen táplálékot eszik a hüllő és milyen gyakran.

Hogyan válasszunk terráriumot

A terrárium kinézete hasonlítson ahhoz a környezethez, amelyben az adott faj él. A száraz sztyeppés területeken élő hüllők számára válasszon alacsonyabb, de hosszú terráriumot. Ezek közé tartozik az agáma, az éjszakai gekkó és a piton.

A mászni szerető hüllők számára válasszunk magas terráriumot, és rendezzük be különféle ágakkal és levelekkel. Ilyen terrárium illik a hínárgeckóhoz, az iguánához, a kaméleonhoz vagy a felzumához. A terráriumnak jó szellőzéssel kell rendelkeznie, hogy a friss levegő áramolhasson. A legjobb, ha a szellőzőnyílások a terrárium tetején és oldalain vannak.

Különböző szubsztrátumok közül választhatunk, mint például homok, kókuszrost (lignocellulóz), fakéreg, kövek, kavics, betonit vagy papír. Az esőerdőben élő teknősök, csigák, pókok és hüllők számára a kókuszos szubsztrát a legjobb, mivel jól megtartja a nedvességet.

A teknősök szeretik a kavicsot és a köveket is. Az agámák a homokot, a gekkók számára pedig a bentonit (illatmentes macskaalom) a legjobb. A kígyók számára válasszunk természetes szubsztrátumot - forgácsot, tőzeget vagy kókuszrostot.

Alakítsunk ki különböző búvóhelyeket a terráriumban, hogy a hüllőnek legyen hová elrejtőznie. Egy 3D-s fal sok helyet biztosít a mászáshoz.

Hő és páratartalom a terráriumban

A hüllők ektoterm állatok, ami azt jelenti, hogy nem képesek megtartani az állandó testhőmérsékletüket, mint az emlősök. Alacsony hőmérsékleten a hüllők emésztése lelassul. A meleget a környezetükből nyerik.

Ezért helyezzünk a terrárium alá hőlámpát, fűtőkövet vagy fűtőpárnát. A hőmérséklet ne legyen egyforma az egész terráriumban, ezért az egyik oldalra helyezzük az izzót, a másik oldalra pedig hagyjunk árnyékot. Így a hüllő azt a helyet választhatja, amelyik éppen a legjobban megfelel neki.

A terrárium hőmérsékletének ellenőrzésére a legjobb módszer, ha egy speciális hőmérőt helyezünk a terráriumba, amelyet kombinálhatunk egy hidrométerrel. A hüllők számára bizonyos páratartalmat fenn kell tartani a terráriumban, jó megoldás lehet például a fal párásítása.

A száraz környezet komoly egészségügyi problémákat okoz a gyíkok és kígyók számára, ami akár a halálukhoz is vezethet. Bár egyes fajok tálból isznak vizet, mások csak a növényeken és dekorációkon összegyűlő vízcseppeket isszák.

Világítás a terráriumban

A hüllők az ultraviola sugarak által biztosított melegre és a nappal és éjszaka természetes ciklusára támaszkodnak a túléléshez. Ezért gondoskodjunk a megfelelő világításról, amire a legmegfelelőbbek az UVA fényű izzók, amelyek egyben hőforrást is jelentenek. Ezek elősegítik a táplálékfelvételt, az aktivitást és a szaporodást.

Az UVB fény fontos a D3-vitamin szintéziséhez. Az izzót 10-12 órán át hagyjuk bekapcsolva, majd kapcsoljuk ki, és hagyjuk sötétben a terráriumot.

Élelem a terráriumi állat számára

A legtöbb hüllő különféle rovarokkal, például tücskökkel, csótányokkal, gyűrűsférgekkel és szöcskékkel táplálkozik. Mindig élő rovarokat kínáljunk etetésre. Táplálékkiegészítőként alkalmasak a lisztférgek.

Az agama vagy iguána számára a pitypang, a pitypanglevél, a gyalogakáposzta, a kínai káposzta, a fejes saláta, a rukkola és a sárgarépalevél is fontos részét képezi az étrendnek.

Az alma, a körte, a banán, a dinnye, az uborka és a paprika alkalmas csemegének. A pageccó és a felzuma a rovarok mellett a banánt és a gyümölcspürét szereti a legjobban.

Mikor kell etetni?

A felnőtt hüllőket és teknősöket általában 2-3 naponta etetjük. A kígyók egerekkel és patkányokkal táplálkoznak, és 7-14 naponta kell etetni őket.

Vitaminok terráriumi állatok számára

A hüllők esetében a D3-vitamint folyamatosan pótolni kell, amely a kalcium előállításához is szükséges. Kalciumra a megfelelő csontfejlődéshez, anyagcseréhez és az izomműködéshez van szükségük. Az A-vitamin támogatja a szem és a bőr egészségét. Kínálatunkban találhat a terráriumi állatoknak szánt vitaminokat és ásványi anyagokat, valamint  olyan vitaminkeverékeket is, amelyekkel a rovarokat etetés előtt beszórhatók.