Hogyan válasszuk ki a megfelelő eledelt a macskának?

Hogyan válasszuk ki a megfelelő eledelt a macskának?

Tartalomjegyzék

A macskák kötelezően húsevők, ami azt jelenti, hogy fehérjét csak húsból és szervekből kapnak, növényekből nem. Hiányzik belőlük a növényi összetevők megfelelő megemésztéséhez szükséges anyagcsere, amelyek aminosavakban is szegényesek.

A fehérje a legfontosabb

A macska számára a fehérje a fő energiaforrás, ellentétben az emberekkel és a kutyákkal, akik szénhidrátokat is használnak energiaforrásként. A magas szénhidráttartalmú étrend szövődményeket okozhat a macskának, beleértve az elhízást és a cukorbetegséget.

A macskák számára szükséges megfelelő fehérjefajták nagy mennyiségben csak az állati szövetekben találhatók meg. A növényi alapú fehérjetáplálék nem emészthető jól, és nem megfelelő mennyiségű esszenciális aminosavat tartalmaz.

A taurin segít fenntartani a normális szaporodást, a növekedést, a szív és a szem egészségét. Az arginin fontos az idegrendszer számára, és segít szabályozni a szervezet ammóniaszintjét. A metionin fenntartja a húgyutak és a bőr megfelelő működését.

A macskák nem képesek béta-karotinból A-vitamint szintetizálni, ezért azt a táplálékkal kell bevinniük. Jó A-vitaminforrás a csirkemáj.

Hogyan kell helyesen elolvasni a granulátumok csomagolását és összetételét?

Minden eledel hátoldalán fel van tüntetve az összetétele és az analitikai összetevői (fehérje, zsír, rost, hamu, nedvesség). Az összetételben az első helyen a húsnak, mint a legjobb fehérjeforrásnak kell állnia (friss, dehidratált, hidrolizált formában feltüntetve).

A minőségi takarmányok az első három összetevő között tartalmaznak húst, százalékos arányban megadva. Ha az analitikus összetevőket nézzük, a felnőtt macskák esetében a táp fehérjetartalmának legalább 26%-nak, a cicák esetében 30%-nak kell lennie. A magas hústartalmú tápokban a fehérjetartalom akár 40% fölött is lehet.

A zsír elsősorban ízfokozó, de befolyásolja az idegi jelek továbbításának sebességét, és másodlagos energiaforrásként működik, ha a fehérjeraktárak nem elegendőek. A zsírtartalomnak 9% felett kell lennie. Sterilizált macskák számára válasszon sterilizált/kasztrált címkével ellátott macskakaját, amelynek zsírtartalma legfeljebb 14%. A szabadban élő, sokat mozgó macskáknak szánt eledelek 20% körüli zsírtartalmúak.

Gabonamentes eledelek alkalmasak macskája számára. Jobb szénhidrátforrások az édesburgonya, a burgonya és a hüvelyesek (borsó, csicseriborsó).

Válasszon olyan eledelt, amely természetes tartósítószereket - E-vitamin (tokoferol), C-vitamin (aszkorbinsav), rozmaringkivonat - tartalmaz.

Az olyan adalékanyagok, mint a glükozamin és a kondroitin-szulfát támogatják az ízületek működését. A homoktövis és az áfonya fenntartja a húgyutak egészségét, a béta-glükánok pedig támogatják az immunrendszert. Az omega-3 és omega-6 zsírsavak táplálják a bőrt és a szőrzetet, a prebiotikumok pedig segítik a megfelelő emésztést.

Mit kell kerülni a macskaeledelben

  • Az állati eredetű termékek az emberi élelmiszeriparból származó maradványok. Ezek lehetnek vágóhidakról származó olcsó maradékok. Olyan sok feldolgozási fázison mennek keresztül, hogy az előállítás során elveszítik tápértékük nagy részét, és tele vannak vegyszerekkel.
  • A növényi termékek növelik a takarmány fűtőértékét, de erősen feldolgozottak, nem nyújtanak tápértéket, és még gyomorpanaszokat is okozhatnak.
  • A gabonafélék a tápanyagszegény takarmányok jelzői. Általában töltőanyagként vagy kötőanyagként használják őket a száraztápokban. A gabonatápok magas szénhidráttartalmúak, amire a macskáknak nincs szükségük. Ráadásul a macskák egyik leggyakoribb allergénje. A magas gabonatartalmú eledelt fogyasztó macskák étvágya megnövekedhet, mivel a tápanyaghiányt kompenzálniuk kell. Ez túlevéshez, súlygyarapodáshoz és elhízáshoz vezethet.
  • A mesterséges kémiai tartósítószerek (BHA, BHT) allergiát és rákot okoznak.

Hogyan kell ideálisan etetni a macskát

A macskák evolúciósan sivatagi állatok, ami lehetővé teszi számukra a víz hatékonyabb megőrzését. Ezért a macskák naponta kevesebb vizet ihatnak, mint egy hasonló méretű kutya.

Ne ijedjen meg, ha úgy tűnik, hogy macskája nagyon kevés vizet iszik. Egyes nedves eledellel (kibble, konzerv) táplált macskák a víz nagy részét közvetlenül az eledelből nyerik, ezért a legjobb, ha minden nap adsz belőle a macskádnak.

A macska természetes módon naponta 12-20 alkalommal vesz magához táplálékot, így a száraz eledelt (granulatumot) egész nap a tálkájában hagyhatja. Ha azonban a macskának nagy az étvágya, és egyszerre megeszi az egész tálat, akkor inkább kisebb adagokban, naponta többször adjon neki tápot. Ideális esetben ossza fel a napi adagját reggelre és estére.