Miért válasszunk ultrahangos kullancsriasztót a kutyáknak?

Miért válasszunk ultrahangos kullancsriasztót a kutyáknak?

Tartalomjegyzék

Az ultrahangos riasztószerek vegyszerek használata nélkül védik a kutyát a kullancsoktól és a rovaroktól. Ezek azonban csak megelőző feladatot töltenek be. A kullancsokat ugyan taszítják, de nem ölik meg. 

A 25-60 kHz frekvenciájú megszakított vagy folyamatos hang hullámokat bocsát ki. Ez a frekvencia kellemetlen a kullancsok, bolhák és más rovarok számára, mert zavarja az érzékszerveiket. Megnehezíti számukra a kommunikációt, a táplálkozást és a párzást, így taszítja őket a kutyától.

Hallják a magas frekvenciájú hullámokat az emberek vagy a kutyák is?

Az ember körülbelül 20 kHz-ig érzékeli a hangokat, így nem halljuk az ultrahangos riasztót. A kutya 45 kHz-ig érzékeli a hangokat, így a riasztórendszer hangját hallhatja. De ez nem jelenti azt, hogy zavarja is őt. 

Minden a hang frekvencia intenzitásától függ. Minél erősebb a hang, annál hamarabb lesz kellemetlen a kutyának.

Hogyan válasszunk ultrahangos kullancsriasztót a kutyánknak? 

A kullancsok távoltartására a leghatékonyabb frekvencia a 25 kHz. Ez a szint közel áll ahhoz a frekvenciához, amelyen a kullancsok kommunikálnak és amit a gazdatest keresésénél használnak. Ezért ez a leginkább zavaró számukra és taszítja őket. 

Ez a frekvencia azonban közel áll a kutya aktív hallásához is. Ezért válasszunk halkabb riasztót, hogy az ne zavarja a kutyát.

A 40 kHz feletti hangfrekvenciájú riasztók már kevésbé érzékelhetők a kutya számára. Regisztrálhatja őket, de ezek semmilyen módon nem ártalmasak. Bár igaz, kevésbé hatékonyak is egyben.

ultrazvukovy_odpudzovac_kliestov_pre_psa_abc-zoo.jpg

Mindkét esetben a szaggatott hangú riasztó a legkényelmesebb a kutyának. Például az, amely mozgás hatására aktiválódik. 

Minden ultrahangos és elektronikus kullancsriasztó elemmel működik. Néhány cserélhető vagy újratölthető, de van olyan is, amelyik nem. A nem cserélhető elemmel ellátott riasztók pár héttől pár hónapig működnek.

Hogyan használjunk elektronikus kullancsriasztót?

Tegyük a kutyára minden alkalommal, amikor kimegyünk a szabadba. A kullancsok szinte mindig a kutya legmagasabb pontját, vagyis a fejét próbálja elérni. Ezért fontos, hogy a riasztó a nyakörvön legyen, és védje a fejet. Jeleinek hatótávolsága viszonylag kicsi, körülbelül 1,5 m a kutya körül

A riasztó felhelyezése után legalább néhány percig figyeljük meg kutya viselkedését.

Ha azt tapasztaljuk, hogy a riasztó zavarja a kutyát, próbáljunk ki egy más intenzitású riasztót vagy egy teljesen más alternatívát. Ilyen lehet például a pipetta vagy a élősködők elleni nyakörv

Mivel vegyszermentes védelemről van szó, a riasztó használható kölyökkutyák vagy vemhes szukák esetében is.

Ne feledjük azonban, hogy az ultrahangos riasztó soha nem 100%-os hatékonyságú, ezért ne ez legyen az egyetlen formája a kullancsok elleni védelemnek. Javasoljuk, hogy a riasztót cseppállóval, pipettával vagy más parazitaellenes szerrel kombináljuk.

bio_antiparaziticky_obojok_pre_psa_abc-zoo.jpg

De soha ne használjuk a riasztót olyan szerrel kombinálva, amely permetrint tartalmaz. Ebben a kombinációban mérgező lehet a kutyák számára. 

Ne feledkezzünk meg a riasztó rendszeres karbantartásáról sem. Időnként ellenőrizzük és tisztítsuk meg, hogy 100%-ban működhessen.