Mi ne hiányozzon egy papagáj kalitkájából?

Mi ne hiányozzon egy papagáj kalitkájából?

Tartalomjegyzék

Ha felszereltük a ketrecet mindennel, amire egy papagájnak szüksége van, avval egyben az egész napos szórakozást és stimulációt is bebiztosítottuk neki.

Tálka a papagájnak 

A madárnak szüksége lesz egy tálra a száraz tápra és egy tálra a vízre. A legjobbak az acél tálak, amelyek a ketrechez rögzíthetők, hogy megakadályozzák a víz és az étel kiömlését. A rozsdamentes acél a legkönnyebben karbantartható és a legtartósabb. A műanyag edényekben könnyen megtelepedhetnek a baktériumok .

Helyezzük a tálakat az ülőke közelébe, hogy a madár könnyen elérje őket a helyéről. A vizet naponta cseréljük. A szabadon élő madaraknak számos lehetőségük van fürdésre, ezért mindenképpen biztosítsunk nekik lehetőséget fürdésre a ketrecben. Töltsünk meg egy nehéz, erős tálat langyos vízzel, és helyezzük a ketrec aljára. Vásárolhatunk egy madárfürdőt is, amely a ketrec oldaláról lóg, hogy megakadályozza a nedvesség összegyűlését a padlón.

 

Ülőke

Minden ketrecnek tartalmaznia kellene különböző magasságban, különböző lejtésű ülőrudakat. Az ülőke megfelelő szélességének meghatározásához ellenőrizzük a madár lábát: ülés közben ¾ centiméteres rés legyen az első és a hátsó karmok között. A különböző átmérők és anyagok segítenek megőrizni a lábak és a karmok egészségét. Választhatunk fa ülőrudakat, ágakat vagy köteleket.

 

Aljazó homok

A ketrec alját béleljük ki papagájoknak szánt homokkal, de használhatunk aljazásra újságpapírt vagy papírszalvétát is. Cseréljük legalább minden második nap.

 

Játékok

A papagájok szeretik a díszeket és a játékokat, amelyek szórakoztatják őket, hogy ne unatkozzanak. A nagyszerű lehetőségek közé tartoznak a tükrök, létrák, hinták, csengők, csörgők és finomságokat rejtő játékok. Fából vagy kötélből készült játékokat is elhelyezhetünk a ketrecben, hogy a madarunknak legyen mivel játszani és rágcsálhasson valamit. A játékokat célszerű váltogatni, hogy a madár ne unatkozzon. 

Helyezzük el a játékokat úgy, hogy a madár elérhesse őket az ülőrúdról, a ketrec aljáról vagy a ketrec oldaláról. A játékok kiválasztásakor a biztonság az első – ne adjunk a madaraknak olyat, amit véletlenül lenyelhetnek vagy amibe belegabalyodhatnak. 

Egy madárnak legfeljebb 1 tükröt helyezünk el a ketrecben. Egy magányos madár kötődhet a tükörképéhez, és akár etetni is kezdheti, azt gondolva, hogy az egy másik papagáj. Ez azt jelentheti, hogy a madárkánk nem eszik, hanem visszaöklendezi az ételt. Ilyen helyzetben el kell távolítani a tükröt a ketrecből.

Győződjünk meg arról, hogy a kalitka megfelel a papagájunknak  

A kalitka a madár otthona és területe, és nem szabad, hogy a börtöne legyen. Ezért minél nagyobb, annál jobb. Válasszunk olyan kalitkát, amely legalább kétszer olyan széles, mint a madár szárnyfesztávolsága. A több madár számára kialakított kalitkának még tágasabbnak kell lennie. A papagájok lekerekített ketrecekben nem érzik jól magukat, ezért a téglalap alakú kalitka megfelelőbb. A legjobb megoldás a rozsdamentes acél kalitka, mert megfizethető és tartós. Kerüljük az ólomból vagy cinkből készült ketreceket, mert mérgezőek a madarakra.

A kalitka minimális méretei a madár fajtájától függően

Kis papagájok (hullámos papagáj, álarcos törpepapagáj)

50 x 50 x 60 cm

Közepes papagájok (nimfapapagáj, szenegáli papagáj)

60 x 60 x 80 cm

Közepesen nagy papagájok (amazon, jákó, kis sándorpapagáj, rozela)

80 x 80 x 100 cm

Nagy papagájok (ara, kakadu, nagy sándorpapagáj, sziklapapagáj)

100 x 100 x 150 cm

A kalitkának jó, ha vízszintes rácsai is vannak, amelyek lehetővé teszik a madár könnyebb mozgását. Ügyeljünk arra, hogy a rácsok elég közel legyenek egymáshoz, hogy a madár ne tudjon kipréselődni. Általában kis madarak, például a hullámos papagájok, pintyek, kanárik és törpepapagájok esetében jó, ha a rácsok egymástól legfeljebb 1,6 cm-re helyezkednek el. A nimfapapagájok, a bíborhasú szivárványlórik és a szenegáli papagájok esetében a rácsok 1,3–2,2 cm távolságra legyenek egymástól. A nagyobb madarak, például a jákó, az ara és a kakadu rácsainak távolságra 1,9–3,5 cm legyen. A ketrec aljának könnyen tisztíthatónak kell lennie.

Hová tegyük a kalitkát?

A madarak társas, interaktív lények, akiknek egész nap szükségük van más madarak vagy emberek társaságára. A ketrecet például a nappaliba vagy a hálószobába is elhelyezhetjük. Ne tegyük a kalitkát a konyhába vagy olyan helyre, ahol párás a levegő és ingadozó a  hőmérséklet. A teflon serpenyőből származó gőz halálosan mérgező lehet a madár számára. Óvjuk a kalitkát a huzattól és a közvetlen, erős napfénytől. Ügyeljünk arra, hogy kisgyermekek és más házi kedvencek ne férhessenek hozzá a kalitkához, mert túlzottan megzavarhatják, vagy bánthatják a madarat. 

A papagájok kíváncsi lények, ezért érdemes érdekes megfigyelnivalókkal ellátni őket. Helyezzük a kalitkát egy árnyékoltabb ablak közelébe, hogy a madár a kertre, a játszótérre vagy az ösvényre nézhessen. Sok madár biztonságban érzi magát, ha a kalitkát a falhoz helyezzük.