Medence a kertedben: Kellékek, melyek nélkülözhetetlenek

Medence a kertedben: Kellékek, melyek nélkülözhetetlenek

Tartalomjegyzék

A nyár az évnek egy olyan időszaka, amikor élvezhetjük a szabadban töltött időt. Sokunk számára a medence szimbolizálja a tökéletes pihenést és szórakozást.

Ahhoz, hogy a medencét teljes mértékben ki tudjuk használni, nélkülözhetetlen hozzá néhány kellék és kiegészítő.  Blogunkban arra összpontosítunk, hogy melyek a legalapvetőbb és legfontosabb dolgok egy medence karbantartásánál.

Takaró/fedő ponyvák: Véd és karbantart egyszerre

A takaró ponyvák a legfontosabb kiegészítők közé tartoznak a medencéknél. Védik a medence vizét a szennyeződésektől, levelektől, bogaraktól vagy a portól, és így jelentősen csökkentik a tisztítás igényét.

Továbbá, melegen tartják a vizet és meggátolják a víz elpárolgását, és az alga képződést, ami nagyon fontos, pláne a forró - napos időkben.

A ponyva kiválasztásánál fontos, hogy megfelelő méretet válasszunk, illetve, az, hogy ellenálló legyen az anyaga. Egy jó minőségű takaró ponyvának magas az UV bírása, és nem szükséges évente cserélni. Léteznek olyan ponyvák is, melyek képesek felmelegíteni a medence vizét.

plachta-bestway-flowclear-58106-bazenova-300x201-m.jpg

Szűrő töltetek: A kulcs a kristálytiszta vízheze

A kristálytiszta víz az álma minden egyes medence tulajdonosnak. Ezt elérni viszont lehetetlen a megfelelő szűrés nélkül.

A szűrőberendezések segítenek eltávolítani a szennyeződéseket és baktériumokat a vízből, így biztosítják a víz tisztaságát és biztonságosságát. A leggyakrabban használt szűrőanyagok a homok, zeolit és a papír szűrőpatron.

  • A homok az egyik leghatásosabb szűrési lehetőség. A homok felfogja a szennyeződéseket és baktériumokat, de fontos, hogy gyakran cserélve legyen.
  • A Zeolit még nagyobb szűrést biztosít a mikrostruktúrájának köszönhetően. Így még több apró szennyeződést tud felfogni.

A papír szűrőpatron megfelelő szűrést biztosít a kisebb medencéknél. Könnyen cserélhetőek és a tisztántartásuk a kulcs az effektivitáshoz.

napln-bestway-flowclear-58475-polysphere-100-pet-500-g-pre-pieskove-filtracie.jpg

Hálók: Gyors segítség minden egyes tisztításnál

A megfelelő vízszűrés és takaróponyvák mellett is előfordulhat, hogy a medence vizébe szennyeződés kerül. 

Éppen ezért elengedhetetlen kiegészítő a medencék tisztításához a háló. A hálóval könnyen eltávolíthatjuk a víz felszínéről a bogarakat, leveleket és más kisebb szennyeződéseket. Többféle típus elérhető a piacon, léteznek kézi és teleszkópos hálok is, hogy a medence legtávolabbi pontja is könnyen elérhető legyen.

sietka-strend-pro-pool-1317-na-listie-bez-tyce-hd-ezclip-bazenova.jpg

Papír szűrőpatron: A szűrés alapjau

A Papír szűrőpatronok sok esetben képezik a vízszűrés alapját, főleg a kisebb és közepes medencék esetében. Leggyakrabban a jacuzziknál vesszük hasznukat.

A jó minőségű papír szűrőpatronok képesek a legkisebb szennyeződést is felfogni, így biztosítják, hogy a víz kristálytiszta legyen. Fontos a gyakori cseréjük, hogy minél hatékonyabb legyen a szűrőrendszer működése.

filter-strend-pro-pool-cartridge-bestway-vi-kartusovy-bazenovy.jpg

Jacuzzi: Stílusos és pihentető eleme a kertnek

A Jacuzzi ideális választás azok számára, akik stílusosabbá szeretnék tenni a kertjüket, teraszukat, és szívesen relaxálnak a szabadban. A medencékkel ellentétben kevés helyett foglalnak, így könnyen beilleszthetőek akár szűkösebb helyekre, kertekbe is.

Több funkció széles skáláját kínálják (masszázs, állítható vízhőmérséklet,…), így nem csak kellemes és pihentető élményt nyújtanak, hanem praktikus és hatékony kiegészítői is a kertnek.  

Mivel magasabb hőmérsékleten működnek mint a medencék, különösen érzékenyek a szennyeződésekre és gyakoribb az algák képződése. Ezért javasolt a kémiai vegyszerek/ tisztítószerek használata. Fontos, hogy a szűrőpatron is gyakrabban legyen cserélve.

virivka-mspa-bergen-6-osob-930-lit-204x070-cm.jpg

Kémiai vegyszerek és tisztítószerek: A víz tisztaságának alapja

A medencében és jacuzziban lévő víz karbantartása és tisztántartása nagyon fontos, és ezt csak a megfelelő kémiai vegyszerekkel és tisztítószerekkel tudjuk elérni. Fontos, hogy ezek a szerek kifejezetten medencék és jaccuzikba valóak legyenek. A megfelelő karbantartáshoz klórtabletta, pH szabályozó és algairtó szerek szükségesek.

chlor-chemoform-0513-oxi-chlor-shock-granulat-1-kg.jpg

Amennyiben problémamentesen szeretnénk élvezni a medencében való fürdőzést, kénytelenek vagyunk invesztálni a megfelelő kiegészítőkbe is. A hasznosan megválogatott szűrőanyag, takaró ponyva, háló és papír szűrő, pénzt és időt spórol, valamint tisztán tartja a medence vizét.

Még több tippért és tanácsért látogass el blogunkra az abc-zoo.hu weboldalán.