Kullancs- és bolhaszezon - hogyan óvd meg kedvencedet?

Kullancs- és bolhaszezon - hogyan óvd meg kedvencedet?

Tartalomjegyzék

Az élősködők nem csak kellemetlenek tudnak lenni a kutyák és macskák számára, hanem veszélyesek is. A természetben szinte mindenhol megtalálhatóak és gond nélkül megkapaszkodnak az állat szőrében. A kullancsok és bolhák gazdájuk vérével táplálkoznak, melyen keresztül különféle kórokozókat juttatnak a szervezetbe.

Leghatékonyabban az élősködők elleni készítményekkel lehet védekezni, amelyek elpusztítják azokat és megelőző hatással bírnak. 

Az antiparazitikumok hathatnak külsőleg és belsőleg. Külsőleg bőrön és szőrön alkalmazhatók, de perorálisan (szájon át) is, főleg  tabletta formájában.

Ez a cikk a vény nélkül kapható külső élősködő elleni szerekkel foglalkozik. A szájon át adható készítmények állatorvosnál elérhetőek.

Mikor kezdődik a szezon?

Nem csak mi örülünk a tél utáni felmelegedésnek, hanem a kullancsok és bolhák is. Miután a hőmérséklet 7 fok felé emelkedik vagy megnövekszik a páratartalom, egyre aktívabbak lesznek.

A fő szezon március és április folyamán kezdődik és általában október vége felé cseng le. A kedvező éghajlati viszonyok azonban meghosszabbíthatják ezt az időszakot.

Melyek a legjobb külső használatú élősködő elleni szerek?

A leghatékonyabbak az ún. spot-on cseppek, nyakörvek és kullancs- és bolhariasztó sprayek. Nem szabad viszont őket kombinálni, mint pl. cseppeket nyakörvvel. Célszerű előbb egyeztetni az állatorvossal.

aplikovanie_pipety_proti_parazitom_na_psa.png

1. Cseppek, ún spot-on

Az egyik legelterjedtebb élősködők elleni védekezési módszer, és az állatok által legjobban tolerált. A cseppek pipeta segítségével alkalmazhatóak, egyenesen az állat szőrére. Használatuk nagyon egyszerű és biztonságos, mivel a lapocka közé kell csepegtetni, így a hatóanyagot nem tudja az állat lenyalni. 

Elpusztítják a bolhákat, kullancsokat és egyéb külső élősködőket, valamint védik az állatot.

Hatásuk általában 4-12 héten át tart, terméktől függően.

2. Élősködők elleni nyakörvek

Hatásuk akár 6 hónapon keresztül tart. A hatóanyag fokozatosan szabadul fel a nyakörvről a bőrbe, így biztosítva az állat védelmét. Egy hét viselés után kezdi kifejteni hatását, addig nem szabad az állatot fürdetni.

Ezután már vízhatlanná válnak és ellenállnak az időjárás különböző viszontagságainak.

Ilyen nyakörv viselése esetén nem ajánlatos kedvencünket ágyunkba engedni, valamit a háztartásban gyerekekre és más állatokra is veszélyesek lehetnek.

Léteznek elektronikus nyakörvek is, amelyek allergiás vagy érzékeny bőrű állatok számára alkalmasak. Mikrochipet tartalmaznak, amely az ultrahang frekvenciája alapján működik. 40 kHz magasságban nagyfrekvenciás impulzusokat bocsátanak ki és 3 méteres távolságban taszítják az élősködőket. Kutya-, macska- és emberi fül nem hallhatja, de az élősködők igen.

3. Riasztó sprayek, samponok

Különböző riasztó sprayek azonnal hatnak, de rövidebb ideig. Főleg legyek, szúnyogok és hangyák ellen hatásosak. Fontos, hogy egyenesen a bőrre fújjuk őket. A kennelt és fekvőhelyet is befújhatjuk velük. Vigyázzunk viszont, hogy ne kerüljön az állat szemébe és nyílt sebekbe.

Az élősködők elleni samponok taszítják az élősködőket, nem pedig pusztítják őket. Hatásuk rövid, így ideális kiegészítő védelemként a paraziták ellen. Léteznek viszont erősebb samponok is, amelyek elpusztítják a paraziták petéit, így megakadályozzák azok terjedését.

Hogyan válasszunk élősködők elleni készítményt?

Első lépésként szükséges eldönteni, hogy természetes vagy szintetikus (vegyi) alapú készítményt részesítünk előnybe. A természetes alapú termékek fő összetevői közé növények és illóolajok tartoznak. Inkább riasztó hatással bírnak és megelőzésre különösen alkalmasak. A már meglévő élősködőket nem képesek teljesen elpusztítani.

A szintetikus és vegyi alapú készítmények jelentősen hatékonyabbak és az élősködőket elpusztítják. Hatásuk is tovább tart. Egyesek több vegyi anyagot tartalmaznak, melyek kiegészítik és erősítik egymást.

Kedvenced kint vagy bent lakik, esetleg is-is? Ha a macskád csak bent tartózkodik, nem igényel olyan védelmet, mint kint élő társai. Először gondold át, milyen élősködőknek lehet kedvenced kitéve, vagy csak megelőzésre vagy valódi védelemre van szüksége.

Némely készítményt havi rendszerességgel kell alkalmazni, vagy három havonta, de léteznek olyanok is, melyeket félévente vagy évente. Ezt is figyelembe kell venni választás során.

aplikovanie_pipety_proti_parazitom_na_macku.png

Mindig az állat kora és súlya szerint válassz. 

Soha ne vásárolj más faj számára kifejlesztett élősködő elleni készítményt.

Tanulmányozd át az esetleges mellékhatásokat. Az erősebb hatóanyagú termékek káros mellékhatásokat okozhatnak, akár allergiás reakciót is. De az is előfordulhat, hogy a készítmény az állat jelenlegi egészségi állapotának nem felel meg.

Kérd ki az állatorvos véleményét, aki az egészségi állapot, életkor, testsúly és veszélyeztetettség mérlegelésével segíthet a megfelelő védelem kiválasztásánál.

További óvintézkedések paraziták ellen

A paraziták elleni készítmények használatán kívül az állat rendszeres ellenőrzése is fontos. Minden kintlét után gondosan ellenőrizd a lábujjak, a szemek, a fülek, a fej, a has és az ágyék közötti területeket. Ezeken a helyeken szoktak leggyakrabban elrejtőzni a kullancsok.

Kövesd figyelemmel állatod viselkedését, különösen ha változást észlelsz rajta. Ha harapdálja magát és vakarózik, feltételezhető, hogy kullancs vagy bolha került rá.

priznak_parazitov_svrbenie_psa.png

Ha időben orvosolod a problémát, olyan súlyos betegségeket előzhetsz meg, mint a babéziózis vagy bolhaallergia.