Hogyan válasszuk ki a megfelelő ketrecet?

Hogyan válasszuk ki a megfelelő ketrecet?

Tartalomjegyzék

Minden rágcsálónak meghatározott méretű ketrecre van szüksége, de minél nagyobb a ketrec, annál jobb. Háziállatának rengeteg helyre van szüksége benne.

A ketrec rácsainak rozsdamentes anyagból kell készülniük, vagy olyan vízbázisú festékkel kell festeni, amely nem árt az állatnak. Az akváriumok nem alkalmasak rágcsálók számára, mert nem kering benne a levegő, és a vizeletből származó ammónia felhalmozódik. Emellett megtartják a hőt és a nedvességet, ami az alom penészesedését okozhatja.

Megjegyzés: Az említett állatok némelyike, például a nyulak, görények és sünök hivatalosan a kisemlősök közé tartoznak, és a rágcsáló megjelölés csupán ismertető jellegű.

*A ketrec méreteit az egyes állatok esetében a hossz x szélesség x magasság arányban adjuk meg.

ABCZOO-Kralik.jpg

Ketrec nyúl számára

A ketrecnek elég nagynak kell lennie ahhoz, hogy a nyúl a hátsó lábaira állhasson és szabadon megfordulhasson. A kisebb nyúlfajták esetében a minimálisan ajánlott méret 90 cm x 60 cm x 60 cm. Nagyobb fajták esetében a méretnek legalább 120 cm x 80 cm x 80 cm-nek kell lennie.

A ketrec alját valamilyen nedvszívó anyaggal, például szénával és szalmával vagy alommal kell borítani. A nyulak szeretnek ásni és almot dobálni, ezért az aljának legalább 15 cm magasnak kell lennie.

A ketrecnek rendelkeznie kell egy menedékkel, ahol a nyúl pihenhet, például egy doboz vagy egy faház. A fogköszörülés nagyon fontos a nyúl számára, ezért ne feledkezzünk meg a gallyról vagy a fából készült játékokról.

ABCZOO-Morca.jpg

Tengerimalac ketrec

Az egy tengerimalac számára ajánlott minimális méret körülbelül 120 cm x 70 cm. A megfelelő alom széna, szalma vagy alom. Biztosítson a tengerimalacnak egy menedéket vagy kis házat, ahol elbújhat és biztonságban érezheti magát.

A ketrecbe tegyünk különféle játékokat és tárgyakat, hogy a tengerimalac játszhasson velük. Ezek lehetnek fából készült rágójátékok, kis labdák vagy alagutak.

ABCZOO-Skrecok.jpg

Hörcsögketrec

A hörcsögketrec ajánlott méretei körülbelül 60 cm x 40 cm. A ketrec rácsainak elég kicsinek kell lenniük (kb. 0,5 cm) ahhoz, hogy a hörcsögök ne tudjanak megszökni. A hörcsögök nagyon aprók, és képesek átférni nagyon kis lyukakon.

Használjon fűrészport alomként, amelynek kb. 15 cm magasnak kell lennie, mivel a hörcsögök szeretnek ásni. A hörcsögök nagyon élénk és aktív állatok, ezért a ketrecbe különböző búvóhelyeket és attrakciókat kell építeni (egy ház, ahová be lehet bújni, egy alagút, mászóka egy megemelt területre).

Fontos az is, hogy a hörcsögnek egy futókereket is biztosítsunk. Törpehörcsögök számára szerezzen be egy 20 cm átmérőjű kereket. A legjobb a műanyag vagy fából készült kerék, amelynek alja telt, hogy a hörcsög ne sértse meg a mancsait és ne görbítse meg a gerincét.

ABCZOO-Potkan.jpg

Ketrec a patkány számára

A ketrec méretei egy patkány számára legalább 60 x 30 x 60 cm, 2 vagy 3 patkány számára 80 x 50 x 80 cm. A rácsok közötti távolság nem haladhatja meg az 1,5 cm-t. A nedvszívó alom forgácsból, alomból vagy szalmából áll.

A patkányok aktív élőlények, ezért többszintes ketrecet kell biztosítani számukra különböző pihenőhelyekkel és játékokkal.

A ketrecben ágakat, köteleket, létrákat, alagutakat és mászó csöveket helyezhet el. Kedvencük a függőágy, amelyben szívesen pihennek. Ne feledkezzünk meg a rágójátékokról sem a fogcsikorgatáshoz.

ABCZOO-Cincila.jpg

Ketrec a csincsillának

Két csincsilla számára a ketrec mérete 100 cm x 50 cm x 150 cm legyen. A megfelelő alomanyag a forgács vagy pellet. A csincsillák aktív állatok, amelyek szeretnek ugrálni és mászni, ezért a ketrecnek magasnak és többszintesnek kell lennie.

A csincsillaház fából legyen, ne műanyagból, mert a csincsilla szétrághatja. Szeretik a függőágyat, akárcsak a patkányok. A ketrecbe különféle polcokat, létrákat, alagutakat és futókereket is tehetünk. Gondolj különböző fából készült, lógó játékokra is, amelyeket rágcsálhatnak.

Amit még a ketrecekkel kapcsolatban figyelembe kell venni:

- A ketrecet úgy helyezze el, hogy ne érje közvetlen napfény és huzat. A szobahőmérséklet és a szellős hely az ideális.

- A tengerimalacok, patkányok és csincsillák társas állatok, ezért legalább párban kell őket tartani.

- A ketrecben lévő almot rendszeresen tisztítani kell. Az ürüléket naponta el kell távolítani. Hetente cserélje az egész almot, és fertőtlenítse a ketrec alját. Az állatot ilyenkor helyezze biztonságos helyre.


 Szerző: Antónia Barnová (University of Veterinary Medicine and Pharmacy)