Rágcsálók gondozása: hogyan teremtsük meg számukra az ideális otthoni környezetet?

Rágcsálók gondozása: hogyan teremtsük meg számukra az ideális otthoni környezetet?

Tartalomjegyzék

A rágcsálók nemcsak barátságos természetük miatt népszerű háziállatok, hanem viszonylag könnyű gondozásuk miatt is. Különösen alkalmasak a gyermekek számára, mivel megtaníthatják őket a felelősségre, a gondoskodásra és az állatok szeretetére.

  • Az említett állatok némelyike, mint például a nyúl, görény és a sün, hivatalosan a kisemlősök közé tartozik, és a rágcsáló megjelölés csupán ismertető jellegű.

Hol helyezzünk el otthon a rágcsáló ketrecét?

Kerülje a ketrec elhelyezését közvetlen napfényben, huzatban vagy hősugárzó háztartási gépek közelében. Győződjön meg róla, hogy a hely más háziállatoktól védett, hogy minimalizálja a stressz vagy konfliktus kockázatát.

Fontos, hogy a rágcsáló ketrecét úgy rendezzük be, hogy a rágcsáló kényelmesen érezze magát, és természetes viselkedését ösztönző szórakozási lehetőséggel rendelkezzen. Gondoskodjon arról, hogy rengeteg búvóhely és játék is legyen. Az is nagyon fontos, hogy rendszeresen tisztítsa és cserélje az almot.

hamster.jpg

Hogyan tanítsunk egy rágcsálót kézre?

Ha közel akarsz kerülni egy rágcsálóhoz, akkor fokozatosan kell haladnod. Először kínáld fel neki a kezed, hogy elkezdhesse felfedezni. Helyezheted a ketrec bejáratához közel vagy a ketrec aljára. A jó viselkedésért jutalmul kínálj neki időnként jutalomfalatokat, hogy a kezed valami pozitív dologhoz kösse.

Ha a rágcsáló kényelmesen érzi magát a kezed érintésénél, a kezedbe veheted, és lassan megpróbálhatod felemelni.

Ismételten emeld fel a rágcsálót a kezedben rövid ideig, és fokozatosan növeld a kezedben töltött idő hosszát. Ez segít a bizalom kialakításában, és hozzászoktatja a ketrecéből való kiszabadulás érzéséhez. Legyél türelmes, és tartsd tiszteletben a tempóját és a kényelmét. Egyes rágcsálók gyorsan tanulnak, másoknak több időre van szükségük.

Gyermekek és a rágcsálók kezelése

A rágcsálók nagyon érzékenyek a durva bánásmódra és az esésekre. Ha nem bánunk velük óvatosan és körültekintően, megtanulhatnak kerülni vagy ellenállni a kezelésnek. Nem minden rágcsáló szokott hozzá a kezeléshez, ezért a gyerekek ne nyúljanak hozzájuk, amíg egy felnőtt meg nem győződik arról, hogy a háziállat nyugodtan tűri.

A gyerekeket utasítani kell arra, hogy ne zavarják meg az alvó háziállatokat, és ne távolítsák el őket a házból. Meg kell tanítani őket arra, hogy óvatosan és biztonságosan fogják meg a háziállatot, és tudatosítani kell velük, hogy a végtagjainál és a farkánál fogva felemelni kellemetlen a háziállat számára.

Mikor érdemes az ivartalanítással foglalkozni?

Az olyan állatok esetében, mint a patkányok, tengerimalacok, nyulak és görények, érdemes megfontolni az ivartalanítást. Ez csökkentheti az agresszív viselkedést, javíthatja a higiéniai szokásokat és az általános egészségi állapotot. Patkányoknál ezzel megelőzhető a méh előreesése és az emlődaganat. Tengerimalacoknál policisztás petefészekbetegség, nyulaknál pedig méhdaganat (adenokarcinóma) fordul elő.

A görények a párzás bekövetkeztéig tüzelnek. Az elhúzódó ivarzás súlyos egészségügyi problémákhoz vezet. A csontvelő, amely vérlemezkéket, vörös és fehérvérsejteket termel, kimerül. Ez vérszegénységhez és különböző fertőző betegségekre való fogékonysághoz vezet. A görény szőre hullani kezd, letargikussá és gyengévé válik.

hedgehog.jpg

Mit kell tudni a rágcsálótartásáról

Mindig tartsd szem előtt a háziállat temperamentumát, igényeit és élettartamát. A kutyákkal és macskákkal összehasonlítva a rágcsálók rövidebb ideig élnek. Általában két és hat év közöttiek, de a csincsillák akár 20 évig is élhetnek.

A legtöbbjük széna, szemcsés eledel, gabonafélék, magvak, zöldségek és gyümölcsök valamilyen kombinációját fogyasztja, az étrend összetétele a rágcsáló fajtól függ.

A rágcsáló méretétől és természetes viselkedésétől függően kell kiválasztani a megfelelő ketrecet. A ketrec kiválasztása nagyon fontos, mivel a rágcsáló túl kicsi ketrecben való tartása sztereotip viselkedéshez vezethet. A csincsillák nagyon érzékenyek a kis helyre.

A legtöbb rágcsáló hozzászokott a csoportos élethez, ezért ezeknek az állatoknak legalább egy másik, azonos fajú egyeddel (patkány, tengerimalac, csincsilla, görény) kell megosztaniuk a helyet. Ha csak egy háziállatot szeretnénk tartani, a hörcsögök és a futóegerek a legmegfelelőbbek közé tartoznak.


Szerző: Antónia Barnová (University of Veterinary Medicine and Pharmacy)