Előkészület a macska érkezésére: Hogyan ismertessük meg az új otthont?

Előkészület a macska érkezésére: Hogyan ismertessük meg az új otthont?

Tartalomjegyzék

Általában az első napok egy új otthonban a leg stresszesebbek a macskának, ezért fontos, hogy a beilleszkedést a lehető legjobban megkönnyítsük.

A macska érkezése

Készítsünk el egy biztonságos és csendes helyet, például egy szabad szobát vagy a hálószobát. Egy zárt helyiségre van szükség, ahová minden holmit, amit a macskának előkészítettünk (tálak, wc, ágy, játékok) elhelyezünk.

A macskák szeretnek elbújni, ezért érdemes sok búvóhelyet biztosítani új macskánknak – dobozt, zárt almot, stb. Egy új macskának legalább 3-4 órát kellene ezen a helyen töltenie, hogy megismerje az új dolgokat, szagokat és hangokat. Kezdetben töltsünk együtt egy kis időt a szobában játékkal és ismerkedéssel.

Beszéljünk a macskánkkal nyugodtan, és kezdjük el megismertetni a hangunkkal és a neki választott névvel. Ha a macska megtalált egy helyet a pihenésre, és jól érzi magát, kinyithatjuk az ajtót, és hagyjuk, hogy a macska egyedül fedezzen fel egy másik szobát.

Ha a macska kevésbé barátságos, kevesebbet eszik és iszik, elbújik, vagy akár egy kicsit agresszíven viselkedik, ne aggódjunk, csak stresszes. Hagyjuk a szobában néhány napig, amíg egy kicsit bátrabb lesz.

A legtöbb macska nehezen viseli a környezetváltozást. Sok örökbefogadott macska az első napokban, vagy akár egy hétig is bújkál. Készüljünk fel erre, és hagyjunk teret macskánknak, hogy eldöntse, mikor áll készen a velünk és a család többi tagjával való találkozásra.

Mire ügyeljünk?

Figyeljünk arra, hogy macskánk az ajtókon vagy az ablakokon keresztül nehogy kiszabaduljon. A macskának nincs teljesen kifejlett kulcscsontja, így elérhetetlen szűk helyekre is be tud préselődni. Ahová a feje befér, oda befér az egész teste is. A macskák a bútorok mögé és a szekrények alá is el tudnak bújni, ha megijednek. Ha azt szeretnénk, hogy a macska kinézhessen az ablakon, akkor egyedi gyártású alumínium ketrecet kell rögzíteni az ablakhoz. Az ablakok szélére fém védőrácsokat is célszerű felszerelni.

A szúnyogháló nem elég biztonságos! A macska könnyen eltépheti, vagy ráugorhat és kieshet az ablakon. Az erkélyt speciális hálóval kell biztosítani. Ha ki szeretnénk engedni a macskát, először hagyjuk, hogy legalább 2 hétig megismerjen minket és a környezetet a házon belül. Ha a macskája már megszokott minket és a családtagokat, és jól érzi magát velünk, kiengedhetjük a kertbe. Ha túl korán engedjük ki, előfordulhat, hogy nem jön vissza.

A macskák szeretnek mászni és ugrani, különösen magas helyekre. A törékeny tárgyakat a polcokról és a szekrényekről jobb, ha védett és zárt helyre helyezzük, ahol a macska nem férhet hozzá. Ne felejtsük el lecsukni a WC fedelét, hogy a macska ne csússzon bele. Gyűjtsünk össze minden apró tárgyat, például gumiszalagot, madzagot és gyerekjátékokat, amelyeket a macska lenyelhet. Ügyeljünk arra is, hogy ne legyenek elérhető közelségben gyógyszerek, tisztítószerek vagy élelmiszerek. Ne hagyjunk olyan ételt az asztalon, amelyet a macska megehet.

Minden macskát fésülni kell, mert egész évben vedlik. Egyes macskák, például a hosszú szőrű macskák gyakoribb fogmosást is igényelnek. A macskák sok időt töltenek testük nyalogatásával, mosásával, és így sok szőrt nyelnek le. A gyomorban a szőrből és a nyálból csomók (trichobezoar) képződnek. Ha füvet eszik, a macska kihányva megszabadul ezektől a trichobezoároktól. Számos szobanövény és virág mérgező a macskák számára, nehézségeket és emésztési problémákat okozhat. Győződjünk meg arról, hogy a növények biztonságosak, vagy helyezzük át őket olyan helyre, ahová a macska nem férhet hozzájuk. Figyeljünk a mérgezés olyan alapvető tüneteire, mint a kedvetlenség, fokozott nyálfolyás, hányás, hasmenés vagy görcsrohamok.