Felkészülés a macska érkezésére: milyen felszerelésre van szükségem?

Felkészülés a macska érkezésére: milyen felszerelésre van szükségem?

Tartalomjegyzék

Mielőtt macskát hozol otthonodba, győződj meg róla, hogy minden szükséges felszerelésed megvan ahhoz, hogy a macska biztonságban és boldogan érezze magát.

Etető- és itatótálak

Az acéltálak higiénikusak és ellenállnak a baktériumoknak. Könnyen tisztíthatók, és előnyük, hogy törhetetlenek és hosszú élettartamúak. Az állandó használat ellenére nem karcolódnak vagy rozsdásodnak könnyen.

A műanyag tálak olcsók, de számos hátrányuk van. A baktériumok táptalajává válhatnak, mivel idővel megkarcolódnak. A karcolások és a műanyag porózus felülete csapdába ejti a baktériumokat, amelyek az ételmaradékon és a nyálon élősködnek. A mosás csak a sima felületet tisztítja, az apró karcolásokba beágyazódott baktériumokat nem.

Az így lerakódott baktériumok begyulladhatnak és megfertőzhetik a macskák állát, és macskapattanásokat okozhatnak. A műanyag tartalmazhat BPA-t, ftalátokat és más toxinokat, amelyek az ételbe szivároghatnak.

A kerámia tálak általában a legszebbek, különféle mintákkal és formákkal. Azonban a műanyag tálakhoz hasonlóan repedések is kialakulhatnak rajtuk, amelyek baktériumoknak adnak otthont.

Könnyen eltörnek, és az éles szilánkok megsebesíthetik Önt vagy macskáját. Ha kerámiatálat választ, akkor azt biztonságos helyre, a földre kell helyeznie.

Célszerű a tálak alá egy alátétet helyezni, hogy felfogja az ételmorzsákat és a kiömlött vizet.

Egyes macskák szeretik a folyó vizet. Az ilyen macskák számára beszerezhet egy szökőkutat. Ha hozzászokott ahhoz, hogy hosszabb időre a munkahelyén vagy a házon kívül tartózkodik, szerezzen be macskájának egy olyan automata kutyakajaadagolót, amelyben beállíthatja az etetés idejét és mennyiségét.

Macskaeledel

A megfelelő eledel kiválasztása a macska fajtájától, korától, aktivitásától és egészségi állapotától függ. A legjobb, ha magas hústartalmú eledelt választ, mivel a macska a kutyával ellentétben kötelező húsevő. Választhat nedves és száraz eledel között, de a legjobb a kettő kombinációja.

Alom

Különböző típusú almok közül választhat:

  • egyszerű nyitott WC (leginkább a kis cicák számára alkalmas).

  • zárt ajtóval

  • hop-in

  • automatikus öntisztító WC

Helyezze a WC-t egy csendes helyre, ahol a macska zavartalanul végezheti a dolgát. Ne felejtsen el beszerezni egy lapátot és kakis zacskókat is. A WC-t minden nap ki kell tisztítani. Ha több macskája van, legalább reggel és este tisztítsa meg. Ha lakása többszintes, célszerű minden emeleten elhelyezni egy-egy alomtálat.

Ágyfelszerelés

A leggyakrabban használt alom a sima, csomósodott bentonit alom, illatosított vagy illatosítatlan. Ezenkívül kapható komposztálható pelletált faanyagszálas vagy szilikát alom is, amely pormentes, nagy nedvszívó képességű és könnyebben tisztítható.

Piheno hely

A macskák szeretik a megemelt helyeket, ahonnan megfigyelhetik a környezetüket. Helyezzen puha macskaágyat egy polcra vagy szekrényre, ahová a macska könnyen felmászhat. Ha a macska szeret elbújni, fontolja meg a beltéri macskaágyak elhelyezését olyan helyeken, ahol valószínűleg védve érzi magát.

Az olyan függőleges terek, mint a mászófák vagy polcok nagyobb felületet teremthetnek macskája számára anélkül, hogy túl sok helyet foglalnának a padlón. Ráadásul ezek potenciális menekülési területeket biztosítanak macskája számára a gyermekek vagy más háziállatok elől.

Kaparófák

A nem megfelelő felületeken (például a kanapén) történő vakarózás megelőzése érdekében biztosítson macskájának több elfogadható vakarófelületet. Biztosítson legalább egy stabil és magas függőleges oszlopot, hogy macskája teljesen ki tudjon nyújtózkodni.

Sokféle variáció közül választhat, például egyszerű, önállóan álló kaparóoszlopok, vagy házzal, pihenőhelyekkel és hintákkal kombinálva. Kezdetben macskamentát szórhat a kaparóoszlopokra, hogy odavonzza a macskát.

Játékok

A játék segít a macskának levezetni az energiáját, és kapcsolatot teremteni Önnel vagy más macskákkal. Kínáljon macskájának olyan játékokat, amelyekkel egyedül is tud játszani, például labdákat, egereket vagy macskamentával töltött párnákat.

A macskák szeretik az olyan játékokat, amelyeket megtöltesz kajával. Jó választás az interaktív zseblámpás játék, például egy tekergő csokornyakkendő. Ha te is szeretnél játszani a macskáddal, választhatsz lézer- vagy tollfüstölőt.