A sikeres pontyozás egyik titka a megfelelő felszerelés kiválasztása

A sikeres pontyozás egyik titka a megfelelő felszerelés kiválasztása

Tartalomjegyzék

Akár kezdő, akár tapasztalt pontyhorgász vagy, ebben a cikkben hasznos tippeket találsz a leghatékonyabb pontyhorgászathoz szükséges szerelékről.

Milyen botokat és orsókat használnak a pontyhorgászok?

A pontyhorgászathoz erős és rugalmas pontyozó botokra van szükség, amelyek bírják a nagy kapásokat és a nehezített csalikkal  történő hosszú dobásokat. A botok hossza és ereje attól függ, hogy milyen vizeken horgászol és milyen módszert mellet döntesz.

Kezdőknek ajánlott a közepes erősségű két- vagy háromrészes botok (2.5-3lb), 3.6 és 3.9 méter hosszúságban. Ilyen botokat akkor használjunk, ha a fenekező módszert választottuk.  Vízfelszíni úszós pontyozás esetén használj könnyebb teleszkópos botokat. A tapasztaltabb horgászok  feeder vagy match botokkal is próbálkozhatnak a pontyokra.

Az orsók kiválasztásánál fontos a megfelelő zsinór tárolókapacitás és a minőségi fékrendszer. A vízfelszíni úszós ponytozáshoz megfelelőek az elsőfékes vagy harcifékes orsók, 3000-4000 méretben. A klasszikus feederezéshez vagy bojlizáshoz szintén ajánlott a nagyobb méretű, 5000-6000-es baitrunner orsók használata.

 

delphin-strong-cat-transp-350m-060mm-451lbs.jpg

A horgászzsinór a legfontosabb kapocs a horgász és a hal között

A zsinór vastagságát mindenképpen a bothoz, a technikához és az erős dobásokhoz kell igazítani. A vízfelszíni úszós horgászathoz ajánlott könnyebb bothoz elegendő a 0.16-0.20mm átmérőjű zsinór. Nehéz horgászat esetén vastagabb, 0.25-0.40mm átmérőjű zsinórok használata ajánlott.

Extrém esetekben szükség lehet még vastagabb változatokra vagy fonott zsinórra, aminek előnye a kisebb átmérő mellett a nagyobb szakítószilárdság.

 

hacik-delphin-hkd-double-10ks.jpg

A horgok és csalik fontossága

A horgok választása a horgász módszertől függ és ebből kifolyólag a csali típusát is érdemes figyelembe venni. Úszóhorgászat és feederezés esetén a leggyakrabban használt horgok a #12 és 6-os méretűek. Bojlizáshoz a horgok mérete lehet #4-1 is.

Ami a csalikat illeti, a pontyok ízlése igen széles skálán mozog. A leggyakoribb csalik:

  • Trágyagiliszta, csontkukac
  • Kukorica - klasszikus vagy lebegő gumi kukorica
  • Különböző méretű és ízesítésű kemény pelletek
  • Lebegő vagy klasszikus 16-32mm-es bojlik

 

signalizator-delphin-runer-9v.jpg

Nehéz horgászat vagy bojlizás esetén ne felejtsd el a kapásjelzőket

A jelzők segítenek a kapás észlelésében. A leggyakoribb típusok a hagyományos old-school és az elektromos, amelyeket ma már a modern horgászok használnak.

A klasszikus kapásjelző a zsinór feszültségének változása szerint mozog, míg az elektromos jelzők hang- és fényjelzéseket adnak a kapás során.

 

cln-kolibri-k-220-zeleny-lamelova-podlaha.jpg

A pontyozáshoz is hasznosak a csónakok és etetőhajók

A horgászcsónakok, legyenek azok üvegszálas vagy felfújhatóak, elengedhetetlen részei a pontyhorgászatnak folyókon vagy lassú mozgású vízterületeken. A folyón történő hajóból való horgászatnak megvan a maga varázsa, de ami a legfontosabb, lehetővé teszi, hogy eljuss azokra az érintetlen helyekre, ahol a nagy halak találnak búvóhelyekre.

A nagy víztározókon vagy tavakon, ismét, egy csónak vagy etetőhajó viszi ki a csalit nagyobb távolságokra, amelyek a parttól elérhetetlenek.