Kiskutyák nevelése – az első év stressz nélkül

Kiskutyák nevelése – az első év stressz nélkül

Tartalomjegyzék

A kiskutyákkal töltött első pillanatok tele vannak örömmel, de a harapdálások és a „balesetek” után hamar rájössz, hogy nem csak játékból és kacagásból állnak a kiskutyákkal töltött mindennapok. A rosszaságra való hajlam normális egy kiskutyánál, de a megfelelő tanítás és jó útra terelés nélkül ezek a hajlamok megmaradhatnak a felnőtkorban is.

Ebben az időszakban a harapás és a másokra való ugrálás már nem annyira szórakoztató. A nevelést fontos minél hamarabb elkezdeni. Minél idősebb a kutyus, annál időigényesebb és nehezebb rászoktatni a helyes viselkedésre.

1. Az otthonunk előkészítése a kiskutya fogadására

Fontos, hogy a kutyus mindig szem előtt legyen, hogy az útjába kerülő dolgok ne szenvedjenek kárt, esetleg ne végezze el a dolgát, ahol csak kedve szottyan. Természetesen ezeket a dolgokat nem mindig tudod megelőzni, de az elején kontrolláld azokat a területeket, ahol nem tudsz rá figyelni.

Az új szobákat és helyszíneket fokozatosan ismertesd vele, és egyszerre csak egy új helyet mutass be neki.

Még a kutyus érkezése előtt készíts egy helyet, ahol nyugovóra térhet, ahol falatozhat és ahová elvégezheti a dolgát. Ezt addig tartsd fenn, ameddig nem tanulja meg kint elvégezni a dolgát.

Nem felejtkezhetsz meg a ketrecről vagy a kifutóról sem, amelyben egy neki szánt fekhely van. Ez biztonságot kölcsönözz. Fontos szerepet játszanak a kiképző alátétek, folteltávolítók, törlőkendők a fülek és szemek tisztítására, valamint sok játékra lesz szükséged és jutalomfaltra.

2. Az alapszükségletek tanítása

A szükségletek elvégzése, az éjszakai szorongás és a felgyülemlett energia olyan kihívások, amelyekkel már a kiskutya érkezésekor meg kell tudnod birkózni.

1. Hogyan tanítsuk a kiskutyát a sétára

Egy kiskutyát általában alvás, evés és játék után kell sétáltatnod. Elsőnek az ébredés után kezd el sétáltatni a kutyus, majd fokozatosan, evés és játék után is. Figyeld meg a kutyus szokásait, mikor és hol végzi legszívesebben el a dolgát és a későbbiekben ezt a menetrendet kövesd.

Amikor kiviszed a kutyus, mindig ugyanarra a helyre irányítsd, hogy megszokjon egy bizonyos helyett. Pórázzal sétáltasd és ne szentelj neki figyelmet egészen addig, még el nem végezte a dolgát. Ez azért fontos, hogy ne zavard meg és ne vond el a figyelmét a dolgáról.

Figyeld a viselkedését mielőtt elvégzi a dolgát, így otthon is gyorsan tudsz majd reagálni, amennyiben erre kerülne sor. A kutyust ne büntesd, nem szeretnéd, ha fenyegetésként tekintene rád. Az első hónapok a legfontosabbak a jó viszony megteremtésében.

2. Hogyan intézzük az éjszaki szorongást és az álmatlanságot

A kiskutyák gyakran félhetnek esténként, főleg az első éjszakák húzósok. A fekhelyébe helyezz el plüss játékokat, hogy érezze, nincs egyedül. Amennyiben ennek ellenére sem tud megnyugodni, helyezd a fekhelyét közel magadhoz, de ne engedd az ágyadba.

Maradjon estére melletted, hogy lásson téged. Idővel, amikor már nyugodtan alszik, a fekhelyet fokozatosan távolítsd el az ágytól egészen addig, ameddig oda nem érsz vele, ahol el szeretnéd helyezni a kutyus állandó helyét.

Ha éjszakánként felkel, sétálj vele egyet, vagy játszodjatok egy jót, hogy lefekvés előtt elfáradjon.

3. Mit kezdjünk a kiskutya energiájával?

A kiskutyák naponta 12 órát alszanak. Ez idő alatt rengeteg energiát halmoznak fel. Ezt valahol le kell vezetniük. Az ösztöneik miatt alkonyatkor és hajnalban a legaktívabbak. Az idő múlásával ez elavul, de addig is ezekben az időkben szentelj neki több figyelmet.

Az energia levezetésére ideális segédeszközök a rágó és interaktív játékok. Maga a játék nem csak az energia levezetésére szolgál, hanem fokozza a bizalmat is.

3. Az engedelmességre való tanítás

A tréningre és a vezér szavakra való tanítást megkezdheted már akár a második hónapban. Figyelembe kell venned, hogy minden kutyafajta más tempóban tanul, ezért légy türelmes.

A fő vezérszavak a következők:

  • ül
  • marad
  • kérj/pitizz
  • nem szabad/fuj
  • lassan
  • lábhoz

Az engedelmességhez hozzátartoznak az olyan dolgok megtanítása is, mint a pórázon való sétálás és a kutyákkal való interakció is.

Mindig pozitív formában tanítsd a kiskutyát. Jutalmazd meg a jó viselkedésért jutalomfalattal és ignoráld a nemkívánatos viselkedést. Tegyük fel, hogy elkezd harapdálni. Ilyenkor állítsd le, és menny ki a szobából pár másodpercre. Ezzel a technikával rá jön, hogy rosszat tett.

Ne taníts őt állandóan. A kiskutyák szeretik felfedezni a világot, így gyakran eltereli valami a figyelmüket. Egy dologra legfeljebb 5-15 percig tudnak figyelni. Ezért jó, ha gyakran, kevés ideig tréningezzünk velük.

Amennyiben a kívánt viselkedés már megszokássá válik, nem szükséges tovább finom falatokkal jutalmaznunk őket.