Tengeri és harcsázó botok

Az igazi nagyvadak horgászatához elengedhetetlen egy masszív, erőtartalékokkal rendelkező harcsázó bot. Amennyiben igazán nagy halak fogására készülsz édes vízen, vagy netán tengeri körülmények között, mindenképpen érdemes strapabíró tengeri horgászbotok vagy harcsázó botok közül választanod.

Tovább arrow_drop_down

Arra, hogy milyen szempontok szerint válassz a számos tengeri horgászbot és harcsázó bot közül, az alábbiakban választ adunk.A harcsázó botok felhasználásuk szerint különféle kategóriákba sorolhatók. A harcsát célzottan pergetve, kuttyogatva, fenekezve, úszózva vagy szakítós módszerrel foghatjuk. Mindegyik horgászmódszerhez más és más tulajdonságokkal felvértezett harcsázó bot kell. A harcsa az egyik legkeményebb ellenfelünk, ezért nem érdemes alábecsülni a felszerelést sem.A csónakból történő harcsapergetéshez elegendő egy rövidebb, 1,80 - 2,10 méter hosszúságú harcsázó bot, aminek a dobósúlyát a csali méretétől függően szükséges kiválasztani. Ez lehet egy 70-150 gr-os, de akár magasabb dobósúly tartományú pergető harcsázó bot is. A parti harcsa pergetéshez használhatunk kicsivel hosszabb, 2,40 - 2,70m hosszúságú botot, aminek a dobósúlya lehet akár 200 gr feletti is, mivel partról még keményebben kell bánnunk a hallal a fárasztás során.Ha kuttyogatni szeretnénk, mivel ezt csak csónakból művelhetjük, ebben az esetben elegendő szintén egy rövidebb, maximum 2 méter hosszúságú harcsázó bot, viszont ennek a dobósúlya lehet akár 200-250 gr feletti.

 

Parti fenekezős, úszós és szakítós harcsázáshoz a használt harcsázó botok hossza 2,40 - 3 méter közti. A hosszabb harcsázó botok segítségével nagyobb távolságokba juttathatjuk a csalit, szakítós módszernél pedig elengedhetetlen, hogy a bot egy bizonyos magasságban megfelelő szöget zárjon be annak érdekében, hogy az akasztás sikeres legyen.


Egy gyengébb tengeri horgászbot szintén alkalmas lehet harcsázásra ugyanúgy, mint ahogy egy erős harcsázó bot is jó szolgálatot tehet a tengeri kirándulások alkalmával. A tengeri horgászbotok általában rövidek, de masszívak. A dobósúlyuk lehet akár 500 gr is. Az általánosan csónakból használt tengeri horgászbotok hossza szintén 2 méter körüli, mint ahogy az a csónakos harcsázó botok esetében is megszokott.

sync
Termékek betöltése ...