Horgászbotok

A horgászat lelke a horgászbot, amelyekből manapság már számtalan típus létezik. Minden horgászmódszernek megvan a saját horgászbot változata, amelyet az adott módszerhez készítettek.

Tovább arrow_drop_down

Elsősorban megkülönböztetünk békéshalas és ragadozóhalas horgászmódszereket. Kaphatók horgászbotok kifejezetten pontyok horgászatához, de vásárolhatsz csuka, süllő és keszegfélék horgászatához is alkalmas horgászbotokat. 

 

A horgászbotok készülhetnek gyűrű nélkül, ezek a spiccbotok, rakósbotok, amelyek keszegfélék, kárász és kisebb testű pontyok horgászatához készültek. 

 

A gyűrűvel rendelkező horgászbotokból már gazdagabb a kínálat. Gyűrűs botok között megtalálhatóak a feeder (fenekező botok) és matchbotok, valamint bolognai botok (úszós botok), amelyek fenekező és úszós békéshal horgászathoz készültek, továbbá léteznek még speciális pontyozó botok, azaz bojlis botok. Nem feledkezhetünk meg a ragadozó halakról sem. Ezen műfaj kedvelőinek készültek a pergető botok, valamint a horgászat magasiskolájához használatos legyező botok.

 

A horgászbotok meghatározó paramétere a tagok száma. Léteznek több részből álló horgászbotok, mint például 2 tagból álló vagy 3 tagból álló bojlis botok, egy vagy kétrészes, esetenként nyéltoldós pergető botok, három tagból álló feeder botok és matchbotok, valamint kettő illetve négy részes legyező botok. Külön kategóriát érdemelnek a rakósbotok, amelyek hosszuktól függően több tagból is állhatnak.
Kaphatók még teleszkópos botok is, amelyek praktikusak rövid szállítási hosszuk miatt.

 

A horgászbotok további fontos tulajdonsága a hossz. A pergető botok kaphatók akár rövid, 1,50 méteres hosszban is, de készülnek 3,30 méteres változatok is. A rakósbotok akár 14,50 méteres hosszban is készülhetnek. Általánosan a matchbotokbojlis botok és feederbotok hossza 3,90 méter, míg egy bolognai bot átlagos hossza 7 méter.

 

A horgászbot fő paramétere még annak dobósúlya, ami meghatározza, hogy milyen össztömegű csali, illetve szerelék használható optimálisan az adott horgászbot segítségével. 

 

Emellett szót kell ejteni még a bot akciójáról is, ami lehet A-B-C jelzésű, tehát spicc, fél parabola és teljesen parabola akció. Ez meghatározza azt, hogy a bot melyik részétől kezd el dolgozni. Az A akciós botoknál főként a spicc, míg a C akciónál az egész bottest dolgozik.

sync
Termékek betöltése ...