Pergető botok és pergető szettek

Pergető bot vásárlását tervezed pisztráng, domolykó, netán kapitális csukák horgászatához? Kínálatunkban számos pergető bot közül választhatsz, amelyek a kezdő és a haladó horgászok igényeinek is megfelelnek. A kínálatunkban található pergető szettek és pergető botok közül biztosan megtalálod a megfelelőt minden szituációra.

Tovább arrow_drop_down

A pergető bot választása során több paramétert is figyelembe kell venned. Elsősorban tudnod kell, hogy milyen hosszúságú pergető bot az, ami számodra  a legmegfelelőbb. Ha csónakból, vagy vízből (gázló pecánál) szeretnéd használni a pergető cuccot, az legyen maximálisan 200 cm hosszúságú. Parti horgászat során viszont a hosszabb pergető botok, pl. 240 cm praktikusabbak a csali vezetés miatt, valamint a dobástávolság növelése érdekében.

 

Másodsorban ügyelj a pergető botok dobósúlyára. Ezeket különféle kategóriákba oszthatjuk. Ezek lehetnek ultra light, light, medium, heavy vagy akár extra heavy pergető botok. Ezt az adatot a pergető bot nyél tagjánál találod, nagyjából ebben a formában pl. 2-10gr. A pergető bot dobósúlyát elsősorban a csali méretének függvényében válaszd. Egy apró 3-4gr tömegű wobbler vagy támolygó villantó használata során elegendő egy 10gr felső dobósúlyhatárú pergető bot.

 

Egy ilyen cuccot kiválóan használhatsz domolykó, pisztráng vagy balin horgászata során. Ha viszont igazi nagyvadakat szeretnél célba venni (pl. harcsa), akkor válassz egy markánsabb, erősebb, magasabb dobósúlyú pergető botot, amelynek a dobósúlya megközelítőleg 150gr. Persze itt is sok múlik a műcsali tömegén, és ellenállásán.

 

Ne feledkezzünk meg a bot akciójáról valamint a teherbírásáról sem. Az előbbi megadja azt, hogy a bot melyik szekciójától kezdi felvenni az ívet. Ez lehet fast, medium vagy slow.

 

A fast botok inkább gumicsalis horgászatra alkalmasak, míg a medium - slow, azaz a lassabb csillapítású botok keménycsalis, wobbleres horgászathoz. A Trout Area horgászatban népszerűek a slow ultra light pergető botok. A bot teherbírása pedig megadja azt, hogy milyen erős zsinórral használható a legoptimálisabban.

sync
Termékek betöltése ...