Feeder botok

A feeder horgászmódszer már régóta teret követel magának a horgászatban, és már sok évvel ezelőtt szinte teljesen felváltotta a hagyományos fenekezős horgászmódszert. Ez az ágazat is folyamatosan fejlődik, finomodik.

Tovább arrow_drop_down

A feederezés külön szakággá vált az elmúlt évek során, amelyben már nem csupán országos, hanem nemzetközi bajnokságokat is rendeznek.

 

A feederezést több részre oszthatjuk. Lehet az lágy feeder (picker) botokkal történő horgászat, de akár masszív, erős, 150-200 gr dobósúlyú feeder botokat igénylő folyóvízi, vagy pontyos peca is. A legújabb típusa a method feederes horgászmódszer.

 

Minden ágazatnak a lelke a feeder bot. A piacon számos feeder bot közül válogathatunk, amelyek több különböző paraméterrel rendelkezhetnek. Elsősorban tudnunk kell azt, hogy milyen halra szeretnénk horgászni. Amennyiben keszegeket, kárászokat, kisebb testű pontyokat szeretnénk fogni egy csatornán, vagy egy kisebb tavon, elegendő számunkra egy rövid, 2,40 méter körüli finom picker bot. Ebben az esetben 10-30 gr körüli feeder kosarakat használunk, vékony főzsinórra és előkével. A kapások és a fárasztás az ilyen finom feeder botok használata során igazi élményszámba megy.

 

Ha kisebb folyókon, közepes méretű állóvízen vesszük célba távoli dobásokkal a közepes testű halakat, legyenek azok kapitális dévérek vagy pontyok, akkor már egy fokozattal erősebb feeder bot kell. Ebben az esetben a főzsinórunk már vastagabb, az etetőkosár mérete is növekszik és nem utolsó sorban a dobásaink távolságát is növelni kell. Itt már hosszabb, 3 méter körüli, magasabb dobósúlyú feeder botok használatával érhetünk el sikereket.

 

Ha viszont célunk egy nagyobb tározón a kapitális pontyok horogra kerítése, vagy egy jó kis dunai márna horgászat, akkor nem köthetünk kompromisszumot. Ekkor jönnek szóba az igazi nagyágyúk, az akár 4,20 méter hosszú 150-200 gr dobósúlyú feeder botok. Ezeknél a horgászatoknál már valóban nagy tömegű kosarakat, súlyokat használunk, a zsinór vastagsága is lehet akár 0,25 mm feletti, ezért van szükség az ilyen erős, markáns feeder botok használatára.

sync
Termékek betöltése ...