Pontyozó botok

A modern pontyhorgászat elengedhetetlen kelléke egy kiváló minőségű, könnyű és akár távdobásra is alkalmas pontyozó bot. Egy jó bojlis bot többféle szempontnak is meg kell, hogy feleljen.

Tovább arrow_drop_down

Elsősorban rendelkeznie kell megfelelő erőtartalékokkal a kapitális, akár 20 kg feletti halak sikeres fárasztásához még nehezebb, akadós terepen is. 

 

A bojlis bot blankjának megfelelő rugalmassággal kell rendelkeznie ahhoz, hogy a nagy távolságban történő fárasztás során a hal ne köszönjön le idő előtt a horogról. Ezentúl egy távdobó bojlis bot bottestének alkalmasnak kell lennie a nagy távolságba történő dobások kivitelezésére is. 

 

A bojlis botok esetében is nagy figyelmet kell szentelni a megfelelő minőségű gyűrűsornak. A pontyozó bot gyűrűi nem lehetnek nehezek, mivel ez túlterhelné a blankot. A gyűrű betétjeinek bírnia kell akár a vastagabb fonott zsinór használatát is, ezenfelül segíteniük kell a hatékonyabb távdobást is. 

 

A pontyozó botok dizájnjukat tekintve általában két típusban készülnek. Az egyik a közkedvelt, elegáns parafa nyéltaggal rendelkező kivitel, amelyet a klasszikus pontyozás szerelmesei részesítenek előnyben. A másik pedig a letisztult, minimalista eva alsó markolattal rendelkező változat. Ezek a pontyozó botok könnyebben tisztíthatók, kevésbé kényesek a manipulációra.

 

Az általánosságban használt pontyozó botok hossza 3,6 - 3,9 méter, dobósúlyuk pedig 3 - 3,5 lb. A piacon találkozhatunk kisebb dobósúlyú, 2,5 - 2,75 lb-ás bojlis botokkal is, amelyeket akár márnák, nagyobb dévérek célzott horgászatához is alkalmazhatunk.

 

Ezeken az általános paramétereken kívül találkozhatunk még speciális bojlis bot típusokkal is, mint például spod botok, marker botok vagy stalker botok. 

 

A spod pontyozó botok elsősorban etetőrakétázáshoz használatosak, míg a marker bojlis botok kifejezetten a markerúszók bejuttatásához készültek. Ezek a botok erősebbek, kevésbé rugalmasak, mivel meglehetősen nagy súly dobására lettek kialakítva.

 

 A stalker típusú bojlis botok rövidebbek és némileg lágyabbak a klasszikus bojlis botok tulajdonságaihoz képest. Ezek a stalker pontyozó botok az aktív horgászok számára készültek, akik inkább keresik a pontyokat, és folyamatos mozgásban vannak.

sync
Termékek betöltése ...