Minden, amit a kutyával való repülésről tudni kell

Minden, amit a kutyával való repülésről tudni kell

Tartalomjegyzék

Az állattartók számára a kutyával való repülés gyakran vonzó megoldásnak tűnik. Ismerősre bízni házikedvencünket? Fizetni a kutyahotelért? Esetleg állatbarát úti célt választani? 

Valóban sok lehetőség kínálkozik – de ha úgy döntünk, hogy kutyánkkal repülőre szállunk, akkor több komplikációra is fel kell készülnünk. A kutyával való utazás feltételei különböző tényezőktől függően változhatnak, mint pl ország, légitársaság és a kutya mérete.

pexels-photo-2607544.jpeg

Sok légitársaság egyáltalán nem engedélyezi az állatok szállítását, például a népszerű fapados légitársaságok, mint a Ryanair vagy a WizzAir. Kivételt képeznek természetesen a vakvezető és segítőkutyák. Ha azonban a légitársaság engedélyezi állat szállítását a repülőgépen, az többnyire kutya, macska, nyúl vagy csincsilla. A háziállatot egy speciális, merev és szivárgásmentes aljú, szellőzőnyílásokkal ellátott szállítóboxban kell elhelyezni. A biztonság kedvéért azonban érdemes tájékozódni a kiválasztott légitársaságnál a hordozó paramétereire vonatkozó konkrét követelményekről.

5 tipp, hogy könnyebb legyen az utazás a kutyával

pexels-photo-731281.jpeg

  1. A kutya mérete, súlya és fajtája: minden légitársaság korlátozza a fedélzeten szállítható állatok maximális méretét és súlyát. Ezek a korlátozások általában légitársaságonként és repülőgéptípusonként változnak. A légitársaságnál is tájékozódj  arról, hogy milyen kutyafajtákat engednek fel a repülőgépre.

    A rövid vagy tompa orrú (brachycephalic) kutyákat általában nem engedik be a raktérbe. Az arcszerkezetük megnehezítheti a normális légzést. A légitársaságok gyakran korlátozzák a beszállást bizonyos harci fajták esetében is. A pontos információkért nézd meg az adott légitársaság szabályait.

  2. Hordozódoboz vagy táska: a legtöbb légitársaság megköveteli, hogy kutyádat bizonyos paramétereknek megfelelő táskában vagy dobozban szállítsd. Ezek az előírások főként a méretre, az anyagra, a szellőzésre és a biztonsági óvintézkedésekre vonatkoznak. Ezért a repülés előtt ellenőrizd a légitársaság követelményeit, hogy kutyád biztonságban és kényelemben legyen.

  3. Tanúsítáványok és dokumentumok: Egyes országok más speciális bizonyítványokat vagy engedélyeket is megkövetelnek. Ezért utazás előtt ellenőrizd az összes szükséges dokumentumot és eljárást, amely a célországba való belépéshez szükséges.

  4. Foglalás és díjak: Ha kutyáddal együtt szeretnél repülni, fontos, hogy előre foglalj helyet számára is. A legtöbb légitársaság csak korlátozott számú kutyát enged fel egy járatra - általában kettőtől hatig, a repülőgép típusától függően. Ezért a foglalás előtt jobb, ha megbizonyosodsz róla, hogy van-e még hely a gépen.

    A légitársaságok korlátozhatják azt is, hogy hova ülhetsz a repülőn, ha kutyát hozol magaddal (például nem ülhetsz a business vagy az első osztályon, és nem biztos, hogy a vészkijáratnál választhatsz helyet). Az is előfordulhat, hogy a kutya szállításáért külön díjat vagy illetéket kell fizetni.

  5. Egészség és biztonság: győződj meg arról, hogy kutyád elég egészséges az utazáshoz, és hogy oltásai naprakészek. Megfontolandó az állatorvos felkeresése is, aki felméri az egészségi állapotát, és tanácsokat adhat a repülőn való tartózkodásra vonatkozóan.