Gőz- és fóliaházak növények számára. Mire használják őket?

Gőz- és fóliaházak növények számára. Mire használják őket?

Tartalomjegyzék

A gőz- és fóliaágyások minden bőséges termésről álmodó kertész számára a sarokkövek. Ezek olyan szerkezetek, amelyek a növények védelmét szolgálják a kedvezőtlen időjárási viszonyoktól, és meghosszabbítják a tenyészidőt.

A fóliák olyanok, mint a mini-üvegházak, amelyek stabil hőmérsékletet tartanak fenn és elegendő páratartalmat biztosítanak a növények növekedéséhez. Elsősorban a palánták előnevelésére és az érzékeny növények védelmére használják a hidegebb hónapokban. Felépítésük általában szilárd, fém- vagy faszerkezetű, áttetsző panelekkel.

A gőzházak viszont rugalmasabbak és könnyebbek. Fém- vagy faszerkezetre feszített műanyag fóliából készülnek. Ideálisak szezonális használatra, amikor gyorsan és hatékonyan kell megvédeni a növényeket a hirtelen időjárás-változásoktól vagy a kártevőktől. Jó hőszigetelő tulajdonságaiknak köszönhetően a tavaszi fagyok ellen is védelmet nyújtanak.

A különbség a gőzház és a fóliaház között

A gőz- és fóliaágyások közötti fő különbség a tartósságukban és a stabilitásukban rejlik. A fóliaházakat úgy tervezték, hogy hosszú ideig kitartsanak, és stabil környezetet biztosítsanak a növények számára. Ezzel szemben a gőzházak könnyűek és rugalmasak, így könnyebben mozgathatók és könnyebben alkalmazkodnak a kertben bekövetkező változásokhoz. Rövidebb időszakokra vagy szezonális használatra is ideálisak, mivel könnyen alkalmazkodnak a kertben bekövetkező változásokhoz.

Kis gőzházak

Ideálisak olyan kertészek számára, akiknek korlátozott helyük van, vagy csak most kezdik a kertészkedést. Fő előnyük az alacsony költség, a könnyű telepítés és a rugalmas elhelyezés. Gyakran használják a mini gőzházakat a kültéri növények előcsíráztatására, mielőtt a kertben kiültetnék őket.

Mikor az ideális időpont a csírázás megkezdésére?

Az időzítés kulcsfontosságú a kertészkedésben. A legtöbb kertész a tél végétől, február és április környékén kezdi a csíráztatást a fóliákban és a gőzházakban. Ez az időszak ideális ahhoz, hogy a növények megkapják az egészséges növekedéshez és fejlődéshez szükséges meleget és fényt, mielőtt kiültetnénk őket a szabadba.

Karbantartás és gondozás

A gőzkamrák és fóliaházak karbantartása fontos. Rendszeresen ellenőrizze a szerkezetet és a burkolóanyagokat, hogy elkerülje a szél vagy a hó okozta károkat. Biztosítson megfelelő szellőzést a túlzott páratartalom és a növényeket megbetegítő különféle betegségek kialakulásának megelőzése érdekében. Végül, de nem utolsósorban ne feledkezzen meg a növények rendszeres öntözéséről és trágyázásáról.

A gőzházak és fóliák kiváló segítői minden kertésznek. Akár hagyományos, masszív üvegházat, akár rugalmas gőzházakat választ, növényei védve lesznek, és bőséges termésnek nézhet elébe. Ne feledje azonban, hogy mindegyik típus más-más szintű gondozást és karbantartást igényel. A piacon különböző típusok vannak, például többszintes, hordozható, különböző számú szellőzőnyílással rendelkező, és nem utolsósorban kis és nagy fóliás és gőzházak. A felhasznált anyagok szerint is megkülönböztetik őket. Válassza ki az igényeinek és lehetőségeinek legjobban megfelelőt, és nézze meg, hogyan virágzik ki kerti álma.