Első túrázás kutyával - mire számítsunk és hogyan készüljünk fel?

Első túrázás kutyával - mire számítsunk és hogyan készüljünk fel?

Tartalomjegyzék

A kutyával való túrázás az egyik legjobb kalandok közé tartozik. Együtt fedezhetitek fel a természet csodáit, amelyek kellemes és felejthetetlen élményeket kínálnak. Nem csupán szórakoztató, de rendkívül jótékony a te és a kutyád egészségre nézve is.

page0_(3).jpg

 

1. Előkészületek a túrára

Senki sem vállalkozna maratoni futásra előzetes felkészülés nélkül. Ha mégis, akkor hamar megbánná. Ugyanez igaz a kutyádra is. Neki is szüksége van a megfelelő erőnlétre, és szervezetét fokozatosan kell szoktatni a nagyobb megterhelésre, hogy a túrát könnyedén teljesítse.

Óriási különbség van egy 30 perces parkban tett séta és egy 3 órás túra között. És ezt nem a legjobb élesben megtapasztalni. 

Az előkészületekbe már pár nappal az első túra előtt érdemes belevágni.

katerina-kurgo-1_1.jpg

Kezdetben hosszabb séták

Ideális esetben 40-60 percesek. A terep is legyen változatos, hogy a kutya mancsai hozzászokjanak az egyenetlen felületekhez is. Már a séták során tégy hámot a kutyádra és tartsd pórázon, hogy a túra során ez már ne legyen számára szokatlan.

Minden jó túrázó hátizsákban hordja a felszerelését, és ez alól a kutyának sem kell kivételt képeznie. Hátizsákot a kutyádra is feltehetsz, de először csak üresen. Itt is fontos, hogy megszokja, és csak ezután lehet fokozatosan terhelni. A kutya súlyának 20-25%-ánál többet azonban soha ne tegyél a hátizsákba.

A hátizsák nem alkalmas hosszú hátú és rövidebb lábú fajták, például corgik vagy tacskók számára.

Ha már látod, hogy kutyádnak nem okoz gondot a pórázzal és esetleges hátizsákkal ellátott hám viselése akár egy órán keresztül sem, készen áll a túrázásra.

Alapvető vezényszavak gyakorlása

Kutyádnak hallgatnia kéne az olyan parancsokra, mint a: “Lábhoz! Maradj! Ereszd!“. Amíg ez nincs így, nem lenne szabad szabadon engedni. Elkóborolhat, megehet valamit, megzavarhatja a vadakat, vagy a többi túrázót.

page0.jpg

Fontos, hogy idegen kutyákkal is jól kijöjjön, mert nagy valószínűséggel nem ő lesz az egyedüli túrázó kutya.

Gondosan kiválasztott útvonal

Az útvonal hosszát és nehézségét mindig a kutya korához, egészségi állapotához és állapotához kell igazítani. A kevesebb néha több. Kiválasztásnál mindig ellenőrizd, hogy az adott útvonal alkalmas-e kutya számára, vagy egyáltalán beléphet-e az adott területre.

Néhány útvonal védett területeken vezet keresztül, amelyekre kutyák belépése korlátozott vagy egyenesen tilos lehet.

Ugyanakkor tájékozódj arról, hogy a kutya szabadon mozoghat-e az adott útvonalon, vagy pórázon kell lennie. Térképezd fel a területet, hogy tudd, milyen nehézségekkel kell majd szembenéznetek.  Pld. erős sodrású folyó, meredek lejtő vagy sűrű növényzet. 

Forgalmas útvonalat választottál? Sok turista jár arra? A sok ismeretlen tényező a stressz kiváltó oka lehet. 

Minél körültekintőbben választod ki az útvonalat, annál kisebb az esélye annak, hogy kellemetlen meglepetés érjen.

2. A megfelelő felszerelés kiválasztása

Túrán aranyszabály, hogy jobb, ha van felszerelésed, de nincs rá szükséged, mint ha szükséged lenne rá, de nincs. Ha valami hiányzik a szabadban, már késő. 

Az erdő közepén már nehéz pótolni a hiányosságokat és a visszaút sem csak 5 percet vesz igénybe.

Egy kutyának nincs szüksége sok mindenre, de az alapvető dolgok közé tartozik a:

Póráz és hám

Biztonság szempontjából, a váratlan helyzetek elkerülése érdekében, valamint a törvény szerint is szükség van hámra és pórázra. Függetlenül attól, hogy ezután a természetben elengeded--e. A hámnak ellenállónak és jó minőségűnek kell lennie, hiszen a kutyák szeretnek bármihez hozzá dörgölőzni, és néha szükséges őket magunkhoz húzni, esetleg  felemelni.

Ugyanakkor a kényelem is nagyon fontos, hisz a kutya több órán keresztül fogja viselni. Nem szabad, hogy nyomja, szúrja,túlzottan melegítse vagy gátolja a légzését.

Érdemes odafigyelni a kiválasztásánál és inkább beruházni egy jó minőségű darabba, hiszen ez hosszú távon kifizetődő lehet.

image_6483441_(1)_1.JPG

Összerakható utazó tálak és palackok

Az összerakható tálak praktikusak, könnyűek és nem foglalnak sok helyet. A kutyának a szokásosnál több vízre van szükségük egy túrán, mert folyamatosan mozog, és a testhőmérséklete is magasabb, főleg napsütéses időben.

Tápláló jutalomfalatok vagy alutasakok

A folyadékpótlással egyben a kalóriabevitelre is ügyelnünk kell. Ezt minőségi jutalomfalatokkal, alutasakos eledelekkel biztosíthatjuk, melyek könnyűek, és egyszerűen tárolhatóak. Kis mennyiségben is elegendő tápanyagot biztosítanak négylábú pajtásunk számára.

image_6487327.JPG

Az alutasakos eledel nedvességtartalmának köszönhetően  frissítően is hat. A száraztáp növeli a szomjat, így nem tanácsos túrán azzal etetni.

Elsősegély csomag

Időről időre embereknél és állatoknál egyaránt előfordulnak kisebb sérülések túrázás közben, hiába az elővigyázatosság. Leggyakrabban a mancsok sérülnek meg, de gyakoriak a különböző esésekből eredő horzsolások is.

Az elsősegély csomag része a fertőtlenítők és mancs ápoló készítmények mellett a hidrogél, nedves törlőkendő, kötszer, olló és csipesz.

Zacskók

A természetet tisztán kell tartani. Ehhez mi is hozzájárulhatunk. Ne hagyjunk magunk és kutyánk után semmilyen szemetet, legyünk tekintettel és tisztelettel a többi turistára és az erdő lakóira is.

Kutyacipők

A cipők megvédik a kutya tappancsát a horzsolásoktól, sebektől vagy égési sérülésektől. Segítenek továbbá enyhíteni a hosszú túrán jelentkező fáradtság okozta fájdalmat is.

Azonosító címke

Elérhetőségi adatokkal a nyakörvön arra az esetre, ha a kutya megszökne és elveszne.

Extra felszerelés

- GPS-helymeghatározó, ha a kutya nincs pórázon,

- világítás,

- esőkabát,

- törölköző,

- kefe az összegubancolódott szőrzethez és a tövisek vagy más növények kifésülésére,

- nyáron hűsítő-, télen meleg mellény.

3. Alapvető szabályok a kutyával való túrázáshoz

a) Ha kirándulni indulsz, tartsd a kutyádat pórázon és légy tekintettel a többi természetjáróra is. Az adott területre vonatkozó szabályok betartása sem elhanyagolható. Ha kutyádat mégis szabadon engeded, legyen mindig a közeledben. Ösztöneit követve könnyen elkóborolhat vagy megehet valamit. Ezért jobb, ha időben vissza tudjuk hívni és megelőzni a bajt.

b) Szánj elegendő időt a pihenőkre, rendszeres a folyadék- és energiapótlásra.  Minden ilyen szusszanás alkalmával ellenőrizd a kutya tappancsát, hogy az esetleges sérüléseket időben észrevedd.

c) Ahogy már említettük, maradjatok a  kijelölt túraösvényen, hogy csökkenjen a vadon élő állatokkal való találkozás esélye, valamint hogy ne zavarjátok meg nyugalmukat. 

d) Időben fordulj vissza, hogy a visszaútra is maradjon elegendő energia és idő. Nem bírja már tartani a lépést, lemarad  és kedvetlen? Kiszáradás, túlmelegedés, kimerültség fenyegeti társadat? Ellenőrizd a légzését, testi épségét, hogy időben orvosolni tudd a problémát.

e) Ha gondosan felkészültél, nem marad más hátra csak élvezni a túra minden egyes percét.

Bonus: kutyafajták, melyeknek a túrázás a vérükben van

Bármilyen kutyafajta szeretni fogja a túrázást. Csak a kölyökkutyákat nem ajánlott magaddal vinni, mert csontjaik és ízületeik még fejlődésben vannak.

Van azonban néhány kutyafajta, melyek mintha erre lettek volna teremtve. Ilyenek például:

- szibériai husky

- border collie

- ausztrál juhászkutya

- berni pásztorkutya

- golden retriever

- rövidszőrű német vizsla

- jack russell terrier