A legjobb hűsítő termékek háziállatok számára nyárra

A legjobb hűsítő termékek háziállatok számára nyárra

Tartalomjegyzék

Ha nyáron melegünk van, képzeljük magunkat kutyánk bőrébe, vagy inkább bundájába.  A kutyák nem izzadnak, mint mi. Nincs lehetőségük lenge nyári ruhára váltani, frissítő italt kortyolgatni vagy bekapcsolni a légkondit. Bundájuk hőszigetelő funkciót lát el. Csak a mancsaikon vannak verejtékmirigyek, ami túl kicsi felület a szervezet lehűtéséhez.  A kutyák lihegéssel hűsítik magukat, miközben a forró levegőt hidegre cserélik. Elbújhatnak az árnyékba, de ezen kívül a hőséggel való küzdelemben ránk vannak utalva.

Dog_in_sunglasses.jpg 

Segítsünk kedvenceinknek átvészelni a forró nyári napokat, mert őket is fenyegeti a hőguta veszélye és a szervezet túlterhelése, mely akár végzetes kimenetelű is lehet. A rövid orrú kutyák, mint például a mopsz vagy a bulldog, nehezebben viselik a meleget. A német juhászkutya, husky vagy csau csau aljszőrzete sem kedvez ilyenkor. A veszélyeztetett fajták közé tartozik a berni pásztor, de az idősebb és túlsúlyos kutyák is. 

Segítségül szolgálnak a hűsítő termékek.  Nem csak kutyáknak, de macskák és egyéb háziállatok is használhatják őket. Kezdjük a leghatékonyabbakkal:

1. Hűsítő mellények kutyáknak

A hűsítő mellény  az evaporáció, azaz a víz párolgása elvén működik. Utánozza az izzadás folyamatát, mellyel hűti a környező levegőt, így azonnali felfrissülést nyújt a kutyának.

Chladiaca_vesta_1.jpg

Nyugalmi állapotban a mellény fokozatosan csökkenti a kutya testhőmérsékletét. Mozgás közben azonban a légáramlásnak köszönhetően a hűtés sokkal erőteljesebb. Ezért ideális választás aktív kutyák számára. A mozgás természetesen növeli a testhőmérsékletet, de a mellény mérsékelni tudja azt. A meleg ezért nem fogja korlátozni a kutyát kedvenc tevékenységeiben.

A mellény teljes körű kihasználásához csak vízforrásra van szükségünk,  így bárhová magunkkal vihetjük. A mellényt (ideális esetben) hideg vízbe kell áztatni, majd kicsavarni, hogy nedves legyen, és feltenni a kutyára. Ha egy idő után megszárad, a folyamatot megismételjük.

2. Hűsítő matracok háziállatoknak

A hűsítő matrac majdnem minden háziállat számára megfelelő választás lehet. A legnagyobb előnye, hogy nincs szükség hozzá semmi másra. Elég, ha az állat ráfekszik.

A matrac hűtőgélt vagy polimer anyagot tartalmaz, amely biztosítják a hőszabályozást. Elnyeli a hőt és egyben hideg marad.

42441_0.jpg

Ha az állat ráfekszik, a testéből  kisugárzó hő átkerül a hűtőanyagba, ahol a hő elvezetődik vagy elpárolog. Ennek eredményeként a hűtőmatrac hűvös marad, és hűtő hatást biztosít az állat számára. A legtöbb típusú hűtőmatrac esetében nincs szükségünk külön teendőkre, azonban néhány esetben javasolt hideg vízbe áztatni vagy hűtőszekrényben tárolni a maximális hatékonyság érdekében.

A matracok előnye továbbá abban rejlik, hogy rendkívül praktikusak. Kompakt méretűek, könnyedén magunkkal vihetjük őket bárhová. Összehajtogatva csak kevés helyet foglalnak, és nagyon könnyűek. Ráadásul rendkívül kedvező áron lehet őket beszerezni.

3. Hűsítő kutyajátékok

A kutyák játékos lények,  néhány fajta különösen. A játék hevében nem veszik észre a tűző napot és a fizikai kimerültséget, amíg az teljesen le nem győzi őket. Rajtunk áll, hogy megszelídítsük őket, vagy legalábbis élvezetesebbé tegyük a játékot a melegben.

A hűsítő játékok összekötik a kellemeset a hasznossal. Ezek a játékok nemcsak szórakoztatják a kutyát, hanem egyben minden érintéskor enyhén lehűtik. A játékszerek speciális kamrákkal rendelkeznek, amelyeket vízzel lehet feltölteni és lefagyasztani. A hideg ezután fokozatosan szabadul fel a játék felszínére, ami kellemesen felfrissíti a kutyát.

A játékot bárhová magaddal viheted, mert fagyasztás nélkül is lehűthető, vízzel. A hűtőhatás azonban rövidebb ideig tart.

4. Medencék kutyáknak

A nyári hőség sokunkat a vízpartra csalogat, még a kutyákat is. Nem minden kutya szeret viszont úszni a mély és nyílt vízben. Erre ideális megoldást nyújt a kutyáknak készült medence, hiszen ebben semmi veszély nem fenyegeti,  és kiválóan hűsíti őt a forró nyári napokon.

Dog_in_sunglasses_(1).jpg

A kutyamedence ellenáll a karmoknak is , könnyen összecsukható és ideális az utazásokhoz is. Oda kell figyelni viszont a hirtelen hőmérséklet-változásra. Kánikulában ne jéghideg vízzel töltsük fel a medencét.

5. Hűsítő tálak

Ezek a tálak minden háziállat számára alkalmasak. A tál fém vagy műanyag része alá helyezett hűtőbetét segítségével működnek. Ezt először 30-60 percre a hűtőszekrénybe kell tenni, majd visszahelyezni a tál alá. Így akár 12 órán keresztül is hidegen tartja a vizet, közvetlen napfényben pedig 5-8 órán keresztül.

A nyári időszakban elengedhetetlen a megfelelő folyadékpótlás, ezért fontos, hogy az állatnak mindig legyen lehetősége friss vízhez jutni.