A kutyával való utazás előnyei és hátrányai a nyaralás során

A kutyával való utazás előnyei és hátrányai a nyaralás során

Tartalomjegyzék

A kutyával való nyaralás sok állatbarát számára természetes dolog. Végül is egyetlen gazdi sem szeretné hosszabb időre magára hagyni kedvencét. Sokan családtagnak tekintik, és még ha csak néhány napra utaznak is el, úgy érzik, hogy cserbenhagyják társukat.

Pes_na_podložke_(4).jpg

Kétségtelenül sok előnnyel jár, ha négylábú kedvencünkkel együtt vágunk neki a nyári kalandoknak, viszont a hátrányokat is figyelembe kell vennünk a tervezés során. Cikkünkben összegyűjtöttük a mellette és ellene szóló érveket.

Kutyával való utazás előnyei:

  • Hűséges társ: Már mindannyian tudjuk, milyen hűséges és elkötelezett társ a kutya. A közös utazás még jobban megerősíti a köteléket és összekovácsolja a ‘falkát’. Legyen szó tengerparti kirándulásról, hegyi túráról vagy csak egy városi sétáról, kutyánk örömmel kísér majd bennünket. Ráadásul valamennyi ember arcára mosolyt csal és feldobhatja a járókelők napját,  különösképpen ha még meg is simogathatják őt.

    Sok közös élményre és felejthetetlen pillanatokra tehetünk szert utazásaink során. Az új helyek felfedezése még örömtelibb, ha látjuk, hogy kutyánk is felettébb élvezi a kirándulást.

  • Kényelem: Ha kutyákkal együtt megyünk nyaralni,  nem kell a családtagokra, barátokra vagy akár idegenekre bíznunk őt. Bár napjainkban már számtalan kutyaszálloda működik, sokan  még mindig nem szívesen választják ezt a lehetőséget.  Sok ősz hajszáltól (és szőrszáltól) megkímélhetjük magunkat és kedvencüket, ha a közös utazást mellett döntünk.

  • Aktív nyaralás: Négylábú barátunk ösztönözhet az aktív pihenésre. Túrázzunk, fussunk, sétáljunk, vagy csobbanjunk együtt kutyánkkal a kirándulás során , hogy nem csak ő, de mi is formába lendüljünk a nyaraláson.

Kutyával való utazás hátrányai:

Pes_na_podložke_(5).jpg

  • Korlátozott belépés:  A kutyával való utazás több tervezést és szervezést igényel. Számolnunk kell azzal, hogy nem minden hely kutyabarát. Ezek közé tartoznak a múzeumok, egyes kávézók, éttermek, bárok, színházak stb. Ezenkívül, ha a tengerpartra készülünk nyaralni, előfordulhat, hogy egyes strandok teljesen tiltják a háziállatok belépését.

  • Stressz: Néhány kutya számára a utazás stresszel járhat. Hosszú autó- vagy repülőút, valamint más közlekedési eszközök használata szorongást válthat ki. Ráadásul az új környezet és a napi rutin felborulása is megterhelő lehet négylábú kedvencünknek.

  • Korlátozott szállásválaszték:  Nem minden szálloda, apartman vagy nyaraló  kutyabarát. Kevés szállás engedélyezi a kutya szabadon mozgását.

  • Egészségügyi problémák: A kutyával való utazás bizonyos egészségügyi kockázatokkal is jár.   Biztosítanunk kell, hogy kutyánk rendelkezzen az összes szükséges védőoltással, valamint védve legyen a a külső élősködők, például bolhák és kullancsok ellen. Ha egy másik országba utazunk, speciális oltásokra, vizsgálatokra vagy igazolásokra lehet szükség.

A kutyával való utazás gondos tervezést és mérlegelést igényel. Hűséges, odaadó társunkkal felejthetetlen élményekre tehetünk szert a nyaralás során.
Másrészt a korlátozások, a kutyát érő stressz, valamint a limitált szálláslehetőségek olyan ellenérvek, melyeket nem szabad félvállról venni. Az előnyök és hátrányok alapos mérlegelése azonban segít abban, hogy a kutyával való utazás stresszmentes legyen mindannyiunk számára.