Nyeletőfékes orsók

A nyeletőfékes orsók, más néven baitrunner orsók nem csupán a bojlis horgászok eszköztárának kihagyhatatlan kellékei. A modern horgászatban a baitrunner orsó már a feeder horgászok, valamint a ragadozóhalas specialisták felszerelését is képezi.

Tovább arrow_drop_down

Mi is valójában a nyeletőfékes orsó? A nyeletőfékes orsó a klasszikus első dobféken kívül egy speciális fékrendszerrel is rendelkezik, ami a nyeletőfék. Ez az orsó alsó részén helyezkedik el, és egy gombos szerkezettel állítható be. A nyeletőfékes orsó esetében ha a nyeletőfék bekapcsolt állapotban van, akkor a baitrunner orsó dobja szabadon forog, nem fékezi semmi. Amikor megérkezik a kapás, a hal szabadon úszhat a zsinórral bármiféle ellenállás nélkül.

 

A ragadozóhalas élő csalis horgászatban ez kifejezetten nagy előny, mivel a hal később foghat gyanút. 

 

Az orsó neve is ebből adódik, mivel ezt az orsó típust elsősorban ragadozóhalak horgászatához fejlesztették, és csak később vált a bojlisok kedvencévé.

 

A bojlisok számára akkor jön jól a nyeletőfékes orsó, amikor nem tudnak a botok közvetlen közelében lenni, ezáltal kapáskor a hal nem tudja magával rántani a botjukat.
Ezt a kiváló tulajdonságot a feeder horgászok is kedvelik, mivel a mai feeder botokkal már célzottan is horgászhatnak kapitális, nagytestű halakra.

 

Ahogy az orsó hajtókarját megforgatjuk, a nyeletőfék kikapcsol, és működésbe lép a szimpla dobfék, és ekkor megkezdődhet a hal fárasztása.

 

A nyeletőfék futásának erőssége egy megadott tartományon belül szabályozható. Minél szorosabbra állítjuk a féket, annál nehezebben tudja húzni a hal a zsinórt, ez főleg folyóvízi horgászatkor használt beállítás, amikor a zsinórra a sodrás ereje is hat. Ha lazábbra állítjuk a féket, akkor a zsinór könnyedén, gyorsan futhat le a baitrunner orsó dobjáról. 

 

A legkedveltebb nyeletőfékes orsók közé tartoznak a Shimano és az Okuma termékei. A Shimano nyeletőfékes orsó típusai keresettek a piacon, mivel a név garancia a minőségre és a megbízhatóságra. Az Okuma baitrunner orsók szintén népszerűek kiváló ár-érték arányuk miatt, továbbá ebben az esetben is egy tradicionális, megbízható márkáról beszélhetünk.

sync
Termékek betöltése ...